avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Scutire impozit programator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Scutire impozit programator

Buna ziua,

Am si eu o intrebare.

Am absolvit cu diploma de licenta Facultatea de Matematica si Informatica specializarea Informatica la Universitatea Bucuresti pe sistem Bologna (3 ani).

In prezent sunt angajat ca Programator (asa scrie in contractul de munca) la o companie si as dori sa stiu daca pot beneficia de scutirea de impozit pe venit acordata programatorilor.

Mentionez ca la departamentul de Resurse Umane al companiei unde lucrez, mi-a fost sugerat faptul ca pentru a beneficia de aceasta scutire trebuie absolvit si ciclul II Bologna (masteratul) desi in lege se precizeaza CLAR ca sunt necesare doar studii superioare de lunga durata (Din ce m-am documentat eu Ciclul I din sistemul Bologna este asimilat ca de lunga durata conform legii 288/2004(jos))

De asemenea mentionez ca am fosti colegi de facultate in aceeasi situatie educationala cu a mea (adica fara masterat) si care lucreaza la diferite firme/companii si beneficiaza de aceasta scutire.

Ce pot face ?

Multumesc



ART. 20 din legea 288/2004
Pe data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă prevederile art. 57, art. 60 alin. (2), art. 62 - 65, art. 72 alin. (4) - (6) şi ale art. 73 alin. (1) din Legea învăţământului nr. 84/1995, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 606 din 10 decembrie 1999, cu modificările şi completările ulterioare.

ART. 57 din legea 84/1995 (ABROGAT)
Învăţământul universitar are caracter deschis şi se organizează sub formă de:
a) învăţământ universitar de scurtă durată;
b) învăţământ universitar de lungă durată.
ART. 62 din legea 84/1995 (ABROGAT)
Învăţământul universitar de scurtă durată este de 3 ani, cu excepţia cazului prevăzut la art. 64 alin. (2), şi este organizat în colegii universitare, în cadrul instituţiilor de învăţământ universitar de lungă durată.
Cel mai recent răspuns: sorinslavic , utilizator 15:14, 11 Septembrie 2013
freeelis a scris:

Ciclul I sau II Bologna este aplicabil de la data intrarii in vigoare a Legii nr.288/2004.

Art. 18 din Legea nr.288/2004 prevede :
(1) Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei stabilesc, având în vedere prevederile prezentei legi, corespondenţa dintre calificările universitare şi clasificarea ocupaţiilor, precum şi modificările necesare în sistemul de salarizare, în condiţiile legii.

(2) Diplomele absolvenţilor de învăţământ superior sunt recunoscute şi oferă drepturi în condiţiile stabilite de legislaţia în vigoare la data obţinerii actului de finalizare a studiilor.
.....


Adica daca cineva a terminat Ciclul I pe sistem Bologna intre 2008 si 2010 (cand s-a dat legea referitoare la salarizarea bugetarilor si incadrarea lor in categoria de studii) inseamna ca nu sunt studii superioare de lunga durata iar cei care termina Ciclul I tot pe sistem Bologna dar incepand cu 28.12.2010 sunt incadrati ca studii superioare de lunga durata??

Asta ar fi tragicomic si absurd...
Cred ca faceti anumite confuzii ... una este salarizarea si alta este ocuparea unei functii ..

Pentru salarizare in sectorul bugetar avem :
ART. 27 din Legea nr.284/2010:
În baza art. 18 alin. (1) şi (3) din Legea nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificările şi completările ulterioare, salarizarea absolvenţilor ciclului I şi/sau II (Bologna) se face la nivelul absolvenţilor cu studii superioare de lungă durată (S).

Pentru incadrare nu exista acte normative care sa prevada exact ce fel de studii sunt necesare pentru ocuparea unei functii, cu exceptia legilor speciale pentru organizarea si exercitarea unor profesii....
@ freeelis

OK, e posibil sa fac eu o confuzie dar ce inteleg eu din legea de mai sus este ca bugetarii cu 3 ani Bologna sunt salarizati la nivelul absolvenţilor cu studii superioare de lungă durată (S) si nu inteleg de ce pentru cei de la privat 3 ani Bologna sunt considerate studii de scurta durata si in baza acestui fapt nu se poate acorda scutirea de impozit.

Practic statul zice:daca lucrezi la noi ca programator iti scutim impozitul dar daca lucrezi la o firma privata lasam la aprecierea angajatorului daca vrea sau nu sa-ti scuteasca impozitul
Ultima modificare: Luni, 25 Iunie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
In sectorul bugetar , statul poate impune anumite drepturi minime sau maxime .. insa penru sectorul privat, nu poate stabili decat anumite prevederi minimale care trebuie sa fie obligatorii pentru angajatori.

Problema asa cum am mai spus este la angajatorul dvs care coroborat cu faptul ca nu exista prevederi exacte in acest sens creează o astfel de situatie.
Va rog o parere:
Pentru o persoana din UE cu studii superioare echivalente a celor din anexa 2 a legii de scutire, se poate aplica scutirea daca primeste un atestat de la Ministerul Educatiei?
multumesc!

Alte discuții în legătură

Ce fel de studii sunt? tudor1973 tudor1973 Am absolvit Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica ,,Stefan cel Mare,, Suceava specializarea contabilitate si informatica de gestiune in anul ... (vezi toată discuția)
Studii de lunga durata nebunica nebunica Buna ziua , Va rog sa ma lamuriti ce inseamna \"studii superioare de lunga durata\" in vederea ocuparii unui post in institutie bugetara. 1. facultate de ... (vezi toată discuția)
Studii superioare de scurta durata flori9 flori9 Ce inseamna studii superioare de scurta durata? Care este diferenta dintre acestea si cele de lunga durata? Care sunt criteriile dupa care putem incadra un ... (vezi toată discuția)