avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Scutire impozit programator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Scutire impozit programator

Buna ziua,

Am si eu o intrebare.

Am absolvit cu diploma de licenta Facultatea de Matematica si Informatica specializarea Informatica la Universitatea Bucuresti pe sistem Bologna (3 ani).

In prezent sunt angajat ca Programator (asa scrie in contractul de munca) la o companie si as dori sa stiu daca pot beneficia de scutirea de impozit pe venit acordata programatorilor.

Mentionez ca la departamentul de Resurse Umane al companiei unde lucrez, mi-a fost sugerat faptul ca pentru a beneficia de aceasta scutire trebuie absolvit si ciclul II Bologna (masteratul) desi in lege se precizeaza CLAR ca sunt necesare doar studii superioare de lunga durata (Din ce m-am documentat eu Ciclul I din sistemul Bologna este asimilat ca de lunga durata conform legii 288/2004(jos))

De asemenea mentionez ca am fosti colegi de facultate in aceeasi situatie educationala cu a mea (adica fara masterat) si care lucreaza la diferite firme/companii si beneficiaza de aceasta scutire.

Ce pot face ?

Multumesc



ART. 20 din legea 288/2004
Pe data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă prevederile art. 57, art. 60 alin. (2), art. 62 - 65, art. 72 alin. (4) - (6) şi ale art. 73 alin. (1) din Legea învăţământului nr. 84/1995, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 606 din 10 decembrie 1999, cu modificările şi completările ulterioare.

ART. 57 din legea 84/1995 (ABROGAT)
Învăţământul universitar are caracter deschis şi se organizează sub formă de:
a) învăţământ universitar de scurtă durată;
b) învăţământ universitar de lungă durată.
ART. 62 din legea 84/1995 (ABROGAT)
Învăţământul universitar de scurtă durată este de 3 ani, cu excepţia cazului prevăzut la art. 64 alin. (2), şi este organizat în colegii universitare, în cadrul instituţiilor de învăţământ universitar de lungă durată.
Cel mai recent răspuns: sorinslavic , utilizator 15:14, 11 Septembrie 2013
Masterul nu intra sub incidenta Ordinului nr.250/2004 .. conditia este ca trebuie sa aveti o diplomã de absolvire a unei forme de învãţãmânt superior de lungã duratã, eliberatã de o instituţie de învãţãmânt superior acreditatã, având înscrisã una dintre specializãrile: Automaticã, Calculatoare, Informaticã, Matematicã, Ciberneticã, Electronicã, respectiv una dintre specializãrile cuprinse în anexa nr. 2, şi prestati efectiv una dintre activitãţile prezentate în anexa nr. 1 la ordinul nr.250/2004 ....
freeelis a scris:

Credeti ca o instanta de judecata va putea obliga statul sa modifice un act normativ ? .. posibil dora daca se declara neconstitutional acest act normativ .. in rest, puterea legiuitoare este cea care poate face asa ceva fara a fi obligata de o institutie anume...


Nu stiu daca e constitutional ca bugetarii cu studii de 3 ani Bologna sa fie incadrati cu studii superioare de lunga durata iar cei din mediul privat sa nu beneficieze de scutirea de impozit pentru faptul ca nu au studii de lunga durata cand de fapt durata studiilor e aceeasi - 3 ani Bologna.

Art. 27 din legea 284/2010 spune urmatoarele:

Art. 27. - In baza art. 18 alin. (1) si (3) din Legea nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificarile si completarile ulterioare, salarizarea absolventilor ciclului I si/sau II (Bologna) se face la nivelul absolventilor cu studii superioare de lunga durata (S).

Observam formularea si/sau, deci si Ciclul I tot de lunga durata este.
Art.27 invocat de dvs se refera la salarizare si nu la conditiile necesare pentru a obtine scutirea de impozit .. din cate stiu , legea este aceeasi pentru toti .... prin urmare, consider ca problema este la angajatorul dvs si nu legea...
freeelis a scris:

Art.27 invocat de dvs se refera la salarizare si nu la conditiile necesare pentru a obtine scutirea de impozit .. din cate stiu , legea este aceeasi pentru toti .... prin urmare, consider ca problema este la angajatorul dvs si nu legea...


Pai cei de la HR au spus ca pentru a beneficia de scutire e necesar sa am studii superioare de lunga durata (adica si masterat, chiar daca nu mai exista notiunea de lunga/scurta durata) iar articolul 27 exact asta spune ca este de ajuns Ciclul I Bologna - adica facultatea de 3 ani cu diploma de licenta este considerata de lunga durata.,
Ciclul I sau II Bologna este aplicabil de la data intrarii in vigoare a Legii nr.288/2004.

Art. 18 din Legea nr.288/2004 prevede :
(1) Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei stabilesc, având în vedere prevederile prezentei legi, corespondenţa dintre calificările universitare şi clasificarea ocupaţiilor, precum şi modificările necesare în sistemul de salarizare, în condiţiile legii.

(2) Diplomele absolvenţilor de învăţământ superior sunt recunoscute şi oferă drepturi în condiţiile stabilite de legislaţia în vigoare la data obţinerii actului de finalizare a studiilor.
.....

Alte discuții în legătură

Ce fel de studii sunt? tudor1973 tudor1973 Am absolvit Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica ,,Stefan cel Mare,, Suceava specializarea contabilitate si informatica de gestiune in anul ... (vezi toată discuția)
Studii de lunga durata nebunica nebunica Buna ziua , Va rog sa ma lamuriti ce inseamna \"studii superioare de lunga durata\" in vederea ocuparii unui post in institutie bugetara. 1. facultate de ... (vezi toată discuția)
Studii superioare de scurta durata flori9 flori9 Ce inseamna studii superioare de scurta durata? Care este diferenta dintre acestea si cele de lunga durata? Care sunt criteriile dupa care putem incadra un ... (vezi toată discuția)