avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Statul Roman raspunde pentru greselile magistratilor?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Statul Roman raspunde pentru greselile magistratilor?

As dori sa aflu daca magistratii pot fi trasi la raspundre pentru greselile facute in exercitiul functiunii?
Pentru aceste greseli cine plateste?
Pentru prejudiciile materiale sau morale provocate de magistrati poate fi tras la raspundere Statul Roman prin Ministerul Justitiei sau Ministerul de Finante?
De competenta carei instante de judecata tin aceste procese?
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 20:36, 26 Februarie 2012
fac o propunere de rezolvare a broblemelor ce framanta atatea oameni ,care sunt nemultumiti - PE BUNE - de modul in care se judeca cauzele in instantele judecatoresti SI A N U M E :
- corpul de avocati impreuna cu avocatul poporului sa intocmeasca ,documentat , un memoriu catre parlament ,prin care sa se abroge legea inamovibilitati ,si stabilirii raspunderi materiale si morale personale ale magistratilor care dau sentinte cu incalcarea legislatiei ..
taur36 a scris:

fac o propunere de rezolvare a broblemelor ce framanta atatea oameni ,care sunt nemultumiti - PE BUNE - de modul in care se judeca cauzele in instantele judecatoresti SI A N U M E :
- corpul de avocati impreuna cu avocatul poporului sa intocmeasca ,documentat , un memoriu catre parlament ,prin care sa se abroge legea inamovibilitati ,si stabilirii raspunderi materiale si morale personale ale magistratilor care dau sentinte cu incalcarea legislatiei ..


Avocatul Poporului este o institutie care nu face nimic. CSM va reactiona, pentru ca in afara de a veghea ca magistratii sa nu isi piarda inamovibilitatea nu face absolut nimic. Apoi vor reactiona greii de la Curtea Constitutionala si vor declara legea neconstitutionala. Exista legi dar nu se aplica, sunt facute doar pentru a da bine in poza la cancelariile internaționale. Pe plan intern nu se aplica.
dangisca a scris:

avvalentina a scris:

@dangisca
Este nelegala restituirea plangerii, aceasta trebuie trimisa spre competenta solutionare, chiar daca este adresata gresit.Plangerea penala nu se poate face cu succes in timpul desfasurarii procesului intrucat exista cai de atac si se considera ca magistratul e suveran privind aprecierea sa asupra probatoriului.Daca ati primit o solutie de la procurorul de caz pe care o considerati nelegala, regula e urmatoarea:
-plangere la primul procuror
-plangere la instanta,respectand termenele imperative impuse de lege.

@zocor
Este sistemul pe care l-am creat noi toti, pt ca nu am incercat sa distrugem buruiana "din fasa".Vreu sa stiu daca in demersul dvs. ati ajuns pana la CEDO. Analizarea plangerii dvs. de catre procurorul impotriva caruia v-ati indreptat, este o dovada a lipsei procesului echitabil.
Daca mai aveti timp, mergeti in contencios si solicitati inclusiv despagubiri. Se va declansa astfel un proces si dupa epuizarea tuturor cailor de atac, mergeti la CEDO.


nu am avut resurse pentru plata unui avocat. din pacate la curtea de apel, un avocat mi-a luat niste bani, nu multi (400), dar in conditiile in care fiscul sta peste mine si sora mea pentru 850.000 de lei, pentru ca niste indivizi au falimentat o societate si politist si procuror i-a ajutat sa scape este mult. sora mea a ramas vaduva cu doi copii (unul cu autism), cu credit la banca. eu am o meserie liberala, si inca fiscul nu a intreprins poprirea pe venituri, motiv pentru care am mai putut sa imi ajut sora si mama. toate aceste aspecte avocatul respectiv le cunostea, motiv pentru care mi-a cerut initial doar 300 lei +TVA pentru plata baroului. Pe 30.01.2012, i-am dat acesti bani, mi-a spus sa stau in Bucuresti pana la ora 16 sa imi dea chitanta, iar eu trebuia sa ajung la galati, asa ca i-am spus ca o sa imi dea chitanta la termenul urmator. m-a pus de ma cerut amanare, iar cu cateva zile cand l-am sunat sa-l intreb daca a facut o strategie, mi-a spus ca nu ma mai reprezinta. l-am intrebat de bani si mi-a spus ca a facut copii dupa dosar si a facut efort intelectual sa il studieze. spun asta ca din cauza disperarii nu am mai gasit avocatul in care sa am incredere, sa isi faca timp sa asculte si sa vada documentele, nu o discutie de cateva minute pe holurile tribunalului. eu locuiesc la galati, procesele sunt la giurgiu si bucuresti. in prezent am un proces civil la giurgiu impotriva dirigintelui de santier si l-am chemat ca martor pe constructor in speranta ca il pot prinde cu o marturie mincinoasa (si sunt sanse daca voi reusii sa fiu abil in punerea intrebarilor), exista dosarul penal intors din instanta ci diriginele de santier, constructor, al doilea expert, expertul consilier, proces la Inalta Curte cu subcomisarul in 12.04.2012, am facut si un contencios administrativ fiscal la galati dar cu sanse zero. Eu am fost lucrat INSTITUTIONAL pentru ca nu am avut avocat si cad am crezut ca am gasit mi-a luat banii si m-a lasat balta. Sunt intr-o criza de incredere fantastic
Poate o sa vi se para ca am luat-o razna, dar ma simt ascultat- ieri am sunat la IGPR si telefonul institutiei il am in agenda telefonului. Am fost surprins cand la capatul celalale mi-a raspuns o casa particulara. Am revenit la IGPR si mi-au raspuns centrala de acolo.
Nu stiu cum si unde. Am facut plangerea pentru CEDO, avand in vedere solutia definitiva in dosarul de la Giurgiu care s-a reintors la Parchet, dar nu pentru problemele indicate de mine, ci doar pentru a se reface cercetarile. In acest proces de reluare al cercetarilor nu am cum sa nu ma gandesc ca acesti baieti nu vor face noi abuzuri, pentru ca daca prima data au FALASIFICAT PROBATORIU FARA RUSINE, nu stiu de ce nu ar continua.
revin si intreb...ce legatura are inamovibilitatea?

'' Situatie juridica creata unor categorii de persoane (masgistrati, profesori etc) care nu pot fi mutate , chiar daca sunt avansate in funcite, fara consimtamantul lor.Aceasta institutie isi gaseste justificarea in necesitatea realizarii independentei persoanelor respective fata de guvern si alte organe ale puterii.Inamovibil, functionarul public care se bucura de inamovibilitate.Principiul inamovibilitatii isi gaseste o larga aplicare in magistratura.In temeiul Constitutiei Romaniei, judecatorii numiti de Presedintele Romaniei sunt inamovibi, in conditiile legii.Inamovibilitatea constituie unul dintre elementele importante ale independentei magistratilor, garantia cea mai puternica impotriva revocarii transferarii sau suspendarii arbitrare din functie a acestora.In baza acestui principiu , de regula, judecatorii nu pot fi schimbati din functie pana la pensioanare.Legea precizeaza cazurile in care magistratii pot fi eliberati din functie : demisie, pensionare pentru limita de varsta sau incapacitate de munca, condamnat definitiv pentru o fapta prevazuta de legea penala etc. ''



in acelasi timp va asigur ca magistratii nu provin din '' laturi ''. in generatia noua, sunt oameni din diverse categorii sociale care au avut atragere si pasiune pentru aceasta meserie...

va recomand sa face niste sapaturi pentru a vedea care sunt conditiile pentru a fi admis in aceasta profesie...
@ dreams_2011


Eu nu am facut afirmatia ca provin din ,,laturi? si nici nu ma intereseaza, de unde provin- atata timp cat eu ca cetatean sunt abuzat de acest sistem nu mai intereseaza ce se mai intampla in majoritatea din cazuri. Eu sustin ca daca majoritatea erau de partea binelui sistemul se schimba si reforma din interior. Ori la toate nivelurile exista o solidaritate de grup (inclusiv si in alte categorii socio-profesionale). Romania nu are anticorpii necesari pentru curatenie adevarata si profunda, iar lucrurile se vor inrautatii din punctul meu de vedere
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Februarie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Drepturi procesuale dangisca dangisca In 2011 am facut plangere penala impotriva unui ofiter de politie pentru abuz in serviciu. Cu toate ca inscrisurile sun clare din punctul meu de vedere, ... (vezi toată discuția)
Respingere plangere impotriva ordonantelor procurorului robdum robdum Buna Ziua, Sunt parte vatamata intr-un dosar lucrat \"foarte bine\" de catre un procuror asa incat sa scoata nevinovati doi infractori. Am mers pe calea ... (vezi toată discuția)
Plangere penala impotriva magistratilor justdeals justdeals Ce parchet are calitatea de a cerceta o plangere penala impotriva unor magistrati : procurori, prim-procurori, judecator ? PARCHETUL GENERAL?? (vezi toată discuția)