O matusa de-a mea are o problema destul de serioasa! De ceva ani e stabilita in strainatate, insa e cetatean cu dubla cetatenie. In tara, doua dintre surorile sale vor sa introduca in instanta actiune pe baza unui testament lasat de parintii lor. Insa problema e urmatoarea: exista doua testamente, unul pe care il detine matusa mea (care nu mai e in tara) mai vechi si unul nou, pe care il detin suririle ei din Romania. Care dintre testamente are prioritate? Primul al matusii din strainatate sau al doilea al surorilor sale? Precizez ca nu avem informatii ca primul testament ar fi fost anulat sau revocat sau ceva de genul acesta. Iar in cazul unei actiuni in instanta cum se va proceda? Cum se va numi actiunea, ce va contine?
Va multumesc, foarte mult, pentru raspunsurile dvs!
George
Notarul are obligatia de a verifica daca testamentul autentic este revocat sau nu, de a audia martori, de a cita succesibilii la dezbatere. Acestia in cadrul procedurii pot aduce si un alt testament daca exista, fie olograf, fie autentic.....
In caz in care exista neintelegeri, notarul suspend a dosarul si II trimite la instanta....
Onorariul se achita la sfarsit...cu eliberarea certificatului de mostenitor.....asa ca.....;)
Este prima oara cand aud ca onorariul notarului se achita la sfarsit.
Cunosc cazuri in care am intrebat notarul daca ii poate returna onorariul deoarece s-a ajuns la instanta si notarul a spus ca nu poate...deoarece a rupt chitanta...
Problema notarului este ca nu poate stii daca exista un testament olograf...
Acesta nu va figura ca fiind inregistrat...deoarece nu este autentic...
Interesul notarului este ca el sa faca testamentul...si sa ia bani.
De aceea creaza probleme celor care au cutezat sa nu faca testamentul la notar.
Mai ales daca nu s-au gandit sa il faca la avocat si sa aiba si data certa...
Nu stiu cu ce confundati dvs profesia de notar....si ce cunostinte aveti.......dar va asigur ca onorariul la fiecare procedura notariala se ia la sfarsit...nu se cer bani inainte ca la......profesii vechi.....sau din vechime.....
Este adevarat ca atunci cand trece mult timp sau in dosarul succesoral notarul a depus multa diligenta, poate cere un onorariu la suspendare si trimitere la instanta...insa stimate domnule avocat acesta nu este onorariul pentru procedura succesorala notariala care se finalizeaza cu eliberarea certificatului de mostenitor. Daca ati fi studiat cu atentie pe certificatul de mostenitor se da numar data si Chitanta care trebuie sa fie toate din aceeasi zi!
In ceea ce priveste data certa pe testament sunteti creator de drept si in drept! Aceasta forma nu este prevazuta de Codul Civil dar nu este timpul pierdut!:)
Nu stiu care parte nu ati inteles-o din faptul ca s-a platit onorariul notarului anticipat.
S-a achitat tot onorariul deoarece s-a mizat pe faptul ca notarul ii va convinge pe ceilalti mostenitori sa nu ii mai intereseze mostenirea...
Notarul nu a reusit si s-a ajuns la instanta.
Pot exista notari care datorita crizei sa ia banii la urma...
Dar aceasta nu inseamna ca nu exista notari care iau banii inainte...ca in profesiile vechi...
Notarul nu primeste niciun ban daca a depus diligente si dosarul va ajunge la instanta.
Traim in Romania...si notarul va ramane doar cu diligenta...in acest caz...daca nu primeste bani anterior...
Darea de data certa pe testament cred ca ar fi cel mai urat vis al notarului deoarece in acest caz nu mai are dreptul sa ceara expertiza decat daca se incrie in fals vreun mostenitor sau notarul... sa faca o plangere penala...ceea ce chiar nu am auzit desi aud si vad multe...
Va inselati domnule avocat...dar se pare ca va plac foarte mult notarii;)
Nu datorita crizei notarii nu iau bani inainte....ci din rationamentul expus de mine mai sus...dar dvs sunteti atat de inversunat incat sariti pasaje...randuri...cuvinte.....
Interesant dvs luati banii inainte sau dupa.....
In ceea ce priveste suspend area, notarul poate sa ia bani pentru timpul petrecut cu dosarul respectiv, cheltuielile materiale daca intelegeti si care trece drept onorariu....
In ceea ce priveste testamentul stimate domn, nu cred ca se bucura nimeni, la 100 de Ron cat costa acum autentificarea unui testament!