O matusa de-a mea are o problema destul de serioasa! De ceva ani e stabilita in strainatate, insa e cetatean cu dubla cetatenie. In tara, doua dintre surorile sale vor sa introduca in instanta actiune pe baza unui testament lasat de parintii lor. Insa problema e urmatoarea: exista doua testamente, unul pe care il detine matusa mea (care nu mai e in tara) mai vechi si unul nou, pe care il detin suririle ei din Romania. Care dintre testamente are prioritate? Primul al matusii din strainatate sau al doilea al surorilor sale? Precizez ca nu avem informatii ca primul testament ar fi fost anulat sau revocat sau ceva de genul acesta. Iar in cazul unei actiuni in instanta cum se va proceda? Cum se va numi actiunea, ce va contine?
Va multumesc, foarte mult, pentru raspunsurile dvs!
George
Succesiunea se dezbate la notarul de pe raza judecatoriei unde defuncta a avut ultimul domiciliu. Trebuie ca in termen de un an acestea sa declare ca accepta succesiunea , asta este termenul dw optiune succesorala. Trebuie sa va prezentati cu certificatul de deces al defunctei, testamentul, acte de stare civila, acte de proprietate pe bunuri, certificate fiscale pe bunuri imobile.
E posibil sa se deschida succesiunea si in lipsa matusii mele? Asa cum am spus la inceputul deschiderii acestui mesaj, in prima pagina, matusa mea nu e in tara, ci e plecata in strainatate de ceva timp. Trebuie neaparat sa fie toate surorile prezente la momentul deschiderii/ dezbaterii succesiunii?
P.S. e nevoie de prezenta unui avocat pentru a o reprezenta pe matusa mea in fata notarului sau se poate prezenta si singura?
Daca Matusa dvs nu este in Tara sa mandateze pe cineva prin procura sa o reprezinte
La dezbaterea succesiunii. Trebuie sa fie toti mostenitorii prezenti , fie personal, fie prin mandatar.
Ar fi de preferat sa isi exercite dreptul la avocat pentru reprezentarea persoanei lipsa.
Daca nu vor veni toti la notar ar fi indicat sa va adresati direct la instanta de judecata.
Instanta poate dezbate succesiune si daca ei nu se prezinta.
Daca exista si tot felul de probleme si se vor contesta drepturile nu prea cred ca veti rezolva mare lucru la notar.
Veti pierde timpul si apoi tot la instanta veti ajunge.
Domnul avocat are dreptate in speta dvs, insa si ca sa va adresati instantei trebuie sa mergeti la notar pentru o incheiere prealabila si obligatorie ca sa va prezentati in instanta.