avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1014 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Doua testamente-care dintre ele este valabil?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Doua testamente-care dintre ele este valabil?

O matusa de-a mea are o problema destul de serioasa! De ceva ani e stabilita in strainatate, insa e cetatean cu dubla cetatenie. In tara, doua dintre surorile sale vor sa introduca in instanta actiune pe baza unui testament lasat de parintii lor. Insa problema e urmatoarea: exista doua testamente, unul pe care il detine matusa mea (care nu mai e in tara) mai vechi si unul nou, pe care il detin suririle ei din Romania. Care dintre testamente are prioritate? Primul al matusii din strainatate sau al doilea al surorilor sale? Precizez ca nu avem informatii ca primul testament ar fi fost anulat sau revocat sau ceva de genul acesta. Iar in cazul unei actiuni in instanta cum se va proceda? Cum se va numi actiunea, ce va contine?
Va multumesc, foarte mult, pentru raspunsurile dvs!
George


Ultima modificare: Luni, 7 Mai 2012
Georgian2all, utilizator
Cam incalcita situatia dvs dl.av.Lasconi... cum sa aiba omul testament si rromi sa nu iasa din casa pentru ca adevartul mostenitor sa-si intre in drepturi?! Doar la noi la romani se pare ca e posibil asa ceva ... no comment!
In cazul matusii mele, personal nu stiu despre ce bunuri este vorba in testament, probabil casa/aaprtamentul si psobil ceva bunuri (mobila, teren agricol, si alte bunuri de acest gen). SI in cazul ei, ea e in alta tara nu aici. Si din nou nu stiu cine locuieste sau daca locuieste cineva in respectivul imobil. Insa, daca are acest testament sau eventual pe langa el si acte de proprietate (sau alte acte asemanatoare) sa inteleg ca s-ar putea sa fie vreo problema?!
Testamentul se deschide la notarul la care a fost facut sau la orice alt notar?
Multumesc.
George



avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

O problema legata de testament in ceea ce priveste forma o poate constitui aceea ca notarul sa vrea sa il expertizeze...
De aici pot aparea tot felul de probleme...
Stiu cazuri concrete de acest fel.
Intr-un caz, din acest motiv si profitand de faptul ca mostenitorul testamentar nu locuia in bunul care facea parte din masa succesoarala, persoane de etnie rroma au spart usa si nu mai vor sa iasa din apartament.
Culmea este ca eu i-am zis ca se expune la un risc mare daca nu ma asculta...

Omul are testament...dar degeaba...
Morala ar fi aceea ca forma testamentului poate conta foarte mult...


Am rugamintea sa nu se ajunga la discutii in contradictoriu aprinse pe marginea acestul subiect. Va multumesc foarte mult pentru sfaturile acordate (mai ales ca sunt cat se paote la subiect) tuturor participantilor la discutia deschisa de mine.
Ultimul testament e facut la notar, primul testament insa nu e in posesia matusii mele din strainatate, ci la sora ei din Iasi si astfel, nu stie cum a fost facut acest prim testament. Cele doua surori nu se inteleg deloc... din pacate. Asa cum am zis intr-un mesaj mai sus, nu stiu nici ce bunuri sunt trecute in acele testamente.
Multumesc!
Succesiunea, nu testamentul, se dezbate la notarul public de pe raza judecatoriei unde defuncta a avut ultimul domiciliu, inncadrul dezbaterii veti arata testamentul acelui notar.
Eu am aratat ca posibila varianta sa nu existe testament.
Sa fie doar o diversiune din partea matusilor.
Se poarta si diversiuni in astfel de situatii.
Daca testamenul este olograf situatia lor poate fi complicata deoarece al doilea testament il revoca pe primul.

Problema dvs. este ca pentru a afla daca exista sau nu un alt testament trebuie sa depuneti o cerere de dezbatere a succesiunii.
Si fara sa stiti daca exista sau nu un testament ar fi recomandabil sa fie facuta la notar.

Si instanta competenta este tot cea din raza ultimului domiciliu al defunctului, tot asa cum este reglementata prin lege competenta biroului notarial.

Un alt aspect interesant ar putea fi si acela vis a vis de acceptarea mostenirii testamentare in termenul legal.
Cat timp a trecut de la decesul persoanei respective?

Buna seara.
Exista cu siguranta ultimul testament, care e in posesia matusii mele si a fost scris la calculator la notar, unde a fost si autenificat la data de 24.01.2011. Mama matusilor mele a decedat undeva intre 23.04 - 30.04.2012 (nu se stie data exacta, nu stiu motivele). Nu stim nici cum este facut primul testament... forma sa.
Si nici un al treilea testament nu mai exista, cu siguranta.
Unde anume trebuie sa depuna matusa mea acea cerere de dezbatere a succesiunii... la notarul la care s-a facut si autentificat testamentul ultim?
Va rog sa imi explicati ce inseamna "acceptarea mostenirii testamentare".
In testament, mama matusilor mele a spus ca le lasa lor toate bunurile mobile si imobile, fara sa spuna cotele... pp ca se subintelege ca in cote egale.

Alte discuții în legătură

Testament sau act de vanzare lauriancului lauriancului buna ziua,am o matusa care nu are urmasi si mie mi-a fost facut un testament prin care imi lasa apartamentul acum 5ani,dar anul trecut a facut acelasi lucru cu ... (vezi toată discuția)
Bună ziua as avea o întrebare! mătușa mea a murit de un an ... Smeraldo Smeraldo Bună ziua as avea o întrebare! Mătușa mea a murit de un an și a lăsat doua testamente , 1 autentic la notar acu 10 ani ! În favoarea unei persoane. ... (vezi toată discuția)
Testamentul olograf poate completa un testament autentic firi firi Defunctul a intocmit un testament autentic la notar, pentru un bun,(teren agricol), ulterior a realizat ca a omis un bun (un loc de veci) si a intocmit un ... (vezi toată discuția)