avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... abatere disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

abatere disciplinara

Buna ziua, in luna martie, mai exact pe 21 martie, mi-am dat demisia de la firma la care lucram (dupa 11 ani vechime la aceasta firma). Din cauza divergentelor care se creasera (pentru ca nu le-a convenit faptul ca mi-am dat demisia), am fost doua zile dupa care nu m-am mai prezentat la servici. Am asteptat sa treaca 20 zile de preaviz dupa care m-am dus la itm unde mi s-a spus ca contractul meu de munca a fost suspendat cu data de 1.04 pe cercetare disciplinara, mentionez ca din data de 31 martie si pana acum eu nu am primit nici o instiintare de la ei legata de acest lucru. Intrebarea mea este daca este corect faptul ca nici la ora actuala cartea mea de munca nu este inchisa si cum trebuie sa procedez in continuarea.
Cel mai recent răspuns: valita , utilizator 19:35, 15 Iulie 2012
In general, orice decizie privind executarea, suspendarea, modificarea şi încetarea contractului individual de muncă trebuie sa fie comunicata salariatului .
andrusca15 a scris:

Si daca nu este razbunare nu este normal ca de atunci si pana acum sa se fi rezolvat problema.Eu nici macar nu am fost informata ca este suspenadat CIM pentru cercetare disciplinara.



daca angajatorul decide sa folosesca la maxim timpul acordat de lege si sa amane decizia de suspendare pana la expirarea termenului de 6 luni, este dreptul sau asa cum este si dreptul dumneavoastra ca atunci cand primiti deciziza de sanctionare de la angajator s-o atacati in instanta.

Potrivit Art 252 alin (2) litera c) din Codul Muncii, este lovita de nulitate absoluta decizia de sanctionare disciplinara care nu enumera motivele pentru care au fost înlaturate apararile salariatului în timpul cercetarii disciplinare prealabile



ori dumneavoastra spuneti ca nu ati fost chemata de comisie in consecinta nu v-ati formulat apararea, sa vedem cum justifica motivele pentru care au inlaturat apararea.

ce trebuie sa mai retineti din articol:
Sub sanctiunea nulitatii absolute, în decizie se cuprind în mod obligatoriu:
e) termenul în care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.

(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de la data comunicarii.

(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, în caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau reşedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoreşti competente în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.


Lipsa mentiunii privind termenul şi organul la care se poate exercita calea de atac are drept consecinta repunerea salariatului în termenul de atacare a deciziei de sanctionare disciplinara.

Art. 251. [cercetarea disciplinara]
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.



Sa dovedeasca angajatorul si convocarea "in scris" conform art 251 alin (2).
Succes.
Ultima modificare: Vineri, 13 Iulie 2012
valita, utilizator
Exista vreo dovada ca angajatorul a demarat procedura cercetarii disciplinare ?
"m-am dus la itm unde mi s-a spus ca contractul meu de munca a fost suspendat cu data de 1.04 pe cercetare disciplinara"

asadar nu are dovada scrisa.


Ceea ce a spus ITm-ul nu face dovada ca angajatorul a demarat aceasta procedura .. dovada , din punctul meu de vedere , inseamna comunicarea convocarii la comisia de disciplina ...

Alte discuții în legătură

Suspendare cim, demisie, cercetare prealabila rrramor rrramor Buna ziua, va rog frumos sa ma indrumati in urmatoarea problema: s-a descoperit ca un angajat al firmei vindea produse catre firma noastra, prin intermediul ... (vezi toată discuția)
Desfacerea disciplinara a cim ancabanciu ancabanciu Buna ziua. Daca un salariat a savarsit abateri disciplinare in mod repetat, consum de bauturi alcoolice in timpul programului, scandal, lovirea unei colege, ... (vezi toată discuția)
Sanctionare pecuniara nerespectare preaviz Bubinubi Bubinubi Buna ziua, va rog sa ma indrumati in urmatoarea problema: avem un angajat care, cu 3 zile inainte de incheierea preavizului (ultima zi de preaviz ... (vezi toată discuția)