avocat_lascoschi:
Un raspuns pentru Lee-vu...ar fi acela ca in 90 Romania nu avea deloc datorii...
Si Basescu nu a fost presedinte in 90...
un raspuns pentru avocat_lascoschi... datoria externa a romaniei s-a triplat in perioada 2006-2011.
[ link extern ]
nota: se pare ca "jucator" in perioada aia (2006-2011) a fost basescu.
... taierea rudimentara de cheltuieli (in special sociale) si imprumuturile fara cap au fost singurele lui talente... plus, desigur, biruri primitive naucitoare... "forfetaru'", ca un mic, foarte mic exemplu.
Cred ca nu se pange toata lumea de datoria publica.
Poate fiecare om se plange de datoria sa individuala, de faptul ca este ceva mai greu in ultimii 3 ani sa-si achite datoriile (banci, utilitati, trailu de zi cu zi, medicamente..).
Iar aceasta se datoreaza scaderii veniturilor din multe cauze, principala fiind taierea veniturilor in 2010 (limitarea sporurilor, 25% salarii, cass pensii, indemnizatii crestere copil...).
Aceste masuri de austeritate, daca va amintiti, au fost operate de gurevn in 2010, motivanddu-se, printre altele si datoria publica a Romaniei, angajamentul ferm ca guvernul nu se va mai imprumuta - angajament incalcat dupa cateva luni cand s-au facut cele mai mari imprumuturi din ultimii 20 de ani.
Aceasta este legatura intre datoria publica si scaderea puterii de cumparare a populatiei. Adica este exact pe dos. Logic, guvernul imprumutand, are printre alte scopuri si mentinerea puterii de cumparare, asigurarea echilibrului macroeconomic, evitarea inflatiei, crearea de locuri de munca, cresterea veniturilor la buget s.a.m.d.
Ori la noi a fost total invers: puterea de cumparare a populatiei a scazut, s-au creat dezechilibre, inflatie am avut, au disparut sute de mii de locuri de munca, veniturile la bugetul de stat au scazut...
Aveti dreptate si sunt de acord cu dumneavoastra ca datoria publica este mica si-avem inca posibilitatea sa imprumutam. Poate nelinistea unora (chiar la nivel inalt) vine din educatia sau lipsa de educatie economica si amintiti-va ca ani de zile ni s-au strecurat in creier lozinci cu datoria tarilor slab dezvoltate, cu efortul Romaniei de a lichida datoriile inainte de 1989... Ni se explica atunci ca si acum ca daca nu avem datorii, putem trai mai bine.
Ori este cunoscut ca printre cei mai mari datornici ai lumii se numara SUA iar americanii au trait si traiesc mai bine decat multi altii, indiferent de crize politice, economice, sociale.
Iar mai aproape de noi este exemplul din Ungaria care la o populatie in jumatate decat Romania avea prin anii '80 o datorie cel putin dubla decat noi. Noi am strans cureaua in 1982-1989 si-am achitat datoriile avand hrana rationalizata, cozi la lapte, rafturi goale... si-am inceput tranzitia in '89 cu zero datorii (chiar aveam de incasat bani de la arabi, ucraineni...).
Ungurii nu au strans cureaua inainte de '89 si-au trait mai bine decat noi, au inceput tranzitia dupa '89 cu datorii enorme, au si-acum datorii enorme, dar au trait si traiesc mai bine decat noi.
Un amic de-al meu imi spunea astazi ca ceea ce a facut guvernul Ponta in 2 luni nu a facut Basescu pana acum in mandatele sale de pana acum...adica euro a crescut ca niciodata in mandatul lui Basescu...
Euro a crescut atat de mult incat i-a distrus pe cei cu rate la banci...
Mai corect spus s-a depreciat leul...
Este insa adevarat ca fiecare vede cate ceva...
Romania nu se poate compara cu SUA.
SUA are datorii si la China dar se descurca.
La noi datoriile trebuie achitate repede si nu in timp indelungat...
Pana una alta guvernul Ponta inca nu a inceput sa guverneze cu adevarat.
S-a ascuns la paravanul scandalurilor pe care le-a creat...
Ma lasa rece retorica cu cursul de schimb, avem doar un atac speculativ de moment, isi revine el. In ultima luna, cursul a crescut cu 0,3-5 lei
Intre 2008 si 2010, cursul a crescut de la 3.3 la 4.3