avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calculul penalitãtilor la întretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calculul penalitãtilor la întretinere

Pe data de 23.05.2013 s-a dat o hotărâre judecătorească prin care se stabilesc datoriile ce le am la întreţinere + penalităţi ,ambele calculate până la 01.10.2012.
După rămânerea definitivă a hotărârii vreau să plătesc aceste datorii.Pentru aceste datorii asociaţia mai poate percepe penalităţi dacă hotărârea s-a dat abia acum ? Care este baza legală dacă mai vor alte penalităţi ?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 08:53, 9 Septembrie 2013
Dl Totolici,
Dacă este cum spuneţi dumneavoastră la luna noiembrie 2012 (5400 +100)x0,2%x30 zile la o cotă de întreţinere de 100 lei se ajunge la o penalizare de 330 lei .Legea spune că se penalizează cota de întreţinere neplătită şi nu întreaga suma ? La final se ajunge ca suma penlizărilor astfel calculate să depăşească cu mult debitul ? Art. 25 HG 1588/2007 suma acestora nu poate depăşi suma restante la care s-a aplicat. Cred că este o greşeală de interpretare a legii pe care unii administratori o aplică.Si în expertiză s-a calculat penalizarea la cota restantă şi nu sold .Să nu stie expertul să calculeze ?
@cioarec carmen,
Da, este corect ca la suma de 5500 lei (5400+100) sa fie o penalizare de 330 lei pentru cele 30 de zile daca se aplica 0,2%/zi.
Legea spune ca se calculeaza penalizari asupra sumelor restante nu asupra cotelor de intretinere neplatite. In luna noiembrie ca sa mergem pe acest exemplu restantele erau de 5400+100 lei=5500 lei.
La final, cum spuneti dumneavoastra nu se poate ajunge ca penalizarile sa depaseasca debitul pentru ca administratorul respecta legea si chiar daca din calcul ar rezulta mai mult, pe lista de plata se afiseaza penalizarile pana la valoarea maxima a debitelor. Acest lucru se intampla pentru restante mai vechi de 500 de zile cu o penalizare de 0,2%/zi.
5400 x 0,2% x 500 = 5400 lei penalizare.
Ori legea permite asociatiei sa actioneze in judecata dupa 90 de zile si nu sa astepte peste 500 de zile. Dar, avand in vedere aglomeratia din instante, termenele lungi..., este posibil ca procesele sa dureze multe luni sau unul, doi ani. In aceasta perioada se aplica penalizari pentru restante indiferent de cand sunt acestea neplatite tinand cont de restrictia ca penalizarea sa nu depaseasca restanta aferenta.
Intr-o postare de mai sus spuneti ca
Am de plată 5400 lei cota întreţinere şi 4700 lei penalizari

Asta inseamna ca legislatia a fost respectata si penalizarea nu a depasit restanta asupra careia s-a calculat, din punctul de vedere al nedepasirii cuantumului penalizarii fata de baza de aplicare a penalizarii, asa cum prevede Art. 25 HG 1588/2007.

Suma de 5400 lei este compusă din cote lunare pe 36 luni,sau altfel spus din 36 cote lunare.Pe fiecare lună s-a calculat penalizarea de 0,2% pe zi întârziere şi a rezultat o penalizare de 4700 pentru 36 luni(penalizările pe 36 luni).Cum să adaug din nou acum penalizare la toată suma pentru că fiecare suma a fost o dată penalizată.Nicăieri în lege nu spune că se adună cotele restante pe o perioadă şi apoi se aplică penalizarea.Art.25 din HG 1588/2007 la ultima propozitie spune: suma acestora nu poate depăşi suma cotei restante la care s-a aplicat.Legea spune COTEI RESTANTE şi nu soldul restant, iar cota de contribuţie lunară poate fi compusă din mai multe sume(chelt.întreţinere,fond rulment,fond reparaţii toate penalizabile.)Eu cred că în lege când se spune suma penalizărilor se referă la suma penalizărilor dintr-o listă lunară de plată şi nu totalul penalizărilor.Dacă nu ar fi aşa dece s-ar mai calcula penalizări după 500 zile dacă nu se aplică decât la total sume de plată ?
Nu se penalizeaza soldul total al penalizarilor ci lunar se calculeaza penalizari la fiecare cota de intretinere lunara, in functie de numarul de zile scurse de la scadenta.
De ex la momentul iunie 2013 de la scadenta lunii febr 2012 au trecut 365 zile
Pt luna februarie 2013 doar 30 zile sa zicem.

Luna viitoare - febr 2012 va avea 395 zile de penalizari, iar febr 2013 - 60 de zile.

Acesta este modul corect de calcul, asa calculeaza expertii judiciari in instanta, asa omologheaza instantele rapoartele de expertiza contabila.

Calculate la fiecare cota lunara si nu la sold, penalizarile sunt mai mari.
Asa este. In practica sunt doua moduri de calcul al penalizarilor.
Cel practicat luna de luna in asociatie are in vedere restantele vechi la care se adauga doar luna ce a devenit restanta avand in vedere acele 20+30 de zile... De aceea pentru luna februarie din exempul de mai sus, listele se afiseaza poate in 25 martie si daca mai adaugam inca 50 de zile (in functie si de sistemul adoptat) se ajunge ca suma aferenta lunii februarie sa fie penalizata abia in lista ce se afiseaza in mai sau iunie si doar pentru perioada scursa de la cele 20 sau 30 sau 50 de zile dupa 25 martie... Dar sumele care erau restante in octombrie anul trecut, de exemplu, se penalizeaza in martie, aprilie...pentru cate 30 de zile luna de luna, fara a mai avea acele termene de 20 sau 30 sau 50 de zile pentru ca le-a avut imediat dupa afisare.
Modul de stabilirea a restantelor in cazul expertizei este diferit si, asa cum s-a spus si mai sus, duce la penalizari ceva mai mari.
Expertul ia situatia asa cum este la o anumita data stabilita de instanta in urma cererii de chemare in judecata si a obiectivelor stabilite. Asa ca ia cea mai veche restanta, lasa intervalul de scadenta si apoi stabileste numarul de zile de intarziere pana la data introducerii actiunii. Aplica penalizarea, de exemplu pentru 280 zile. Apoi ia restanta lunii urmatoare iar penalizarea se calculeaza doar pentru 250 zile (cu 30 mai putin).

Cele doua moduri de lucru difera pentru ca administratorul nu stie luna de luna cat are de gand sa intazie restantierul si-ar trebui sa reai un calcul greoi pe toate lunile si toate sumele aferente acestora in fiecare luna.
Expertul, in schimb, are situatia clara, satica si poate calcula mai usor.
Dar penalizarea stabilita de expert este in acest fel ceva mai mare.
Scuze pentru repetare, dar am incercat sa aprofundez un pic in speranta ca se va intelege mai usor.

Alte discuții în legătură

Penalitati intirziere ainginer ainginer buna ziua poate sa-mi spuna si mie cineva cum se face calculul penalitatilor de intirziere la plata cotelor de intretinere Cu multumiri (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Penalitati asociatie de proprietari flory_a42 flory_a42 In adunarea generala a asociatiei s-a hotarat ca penalitatea de intarziere la plata a sumelor datorate de proprietari , care conf Lg 203/2007 este de max.0.02% ... (vezi toată discuția)