avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calculul penalitãtilor la întretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calculul penalitãtilor la întretinere

Pe data de 23.05.2013 s-a dat o hotărâre judecătorească prin care se stabilesc datoriile ce le am la întreţinere + penalităţi ,ambele calculate până la 01.10.2012.
După rămânerea definitivă a hotărârii vreau să plătesc aceste datorii.Pentru aceste datorii asociaţia mai poate percepe penalităţi dacă hotărârea s-a dat abia acum ? Care este baza legală dacă mai vor alte penalităţi ?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 08:53, 9 Septembrie 2013
@cioarec carmen,
Va voi trimite tabelul promis, iar dvs. completati datele cerute. Sigur ca in final o sa rezulte suma care va intereseaza. Cum v-am spus, acest tabel are in principal meritul ca contorizeaza f. exact numarul de zile in care plata s-a efectuat cu intarziere - functie de data scadenta, in rest sunt operatiuni simple de inmultire si adunare...
Am si eu o intrebare: daca pe 01.06.2013 s-a votat in AG introducerea sistemului de penalizari, penalizarea se aplica doar incepand cu sumele ce vor deveni restante pt cei ce nu platesc pe luna iunie (tabel afisat iulie) pt cei ce nu vor plati? Se aplica si pentru restante mai vechi sau nu? daca cineva care nu a platit de 1 an de ex, in se va aplica penalizare la suma din urma sau nu?
Asta trebuie sa decida comitetul, sa anuntati cu 1 - 2 luni inainte de a aplica penalizarile ca sa stie lumea ce sa faca.
Dar de decis, asta o face comitetul dv. executiv.
ovimob a scris:
.. daca pe 01.06.2013 s-a votat in AG introducerea sistemului de penalizari, penalizarea se aplica doar incepand cu sumele ce vor deveni restante pt cei ce nu platesc pe luna iunie (tabel afisat iulie) pt cei ce nu vor plati? Se aplica si pentru restante mai vechi sau nu? daca cineva care nu a platit de 1 an de ex, in se va aplica penalizare la suma din urma sau nu?

In adunarea generala s-a votat sistemul propriu de penalizari al asociatiei dumneavoastra, dar asta nu inseamna ca pana la adoptarea acestui sistem propriu asociatia nu a calculat sau nu a avut voie sa calculeze penalizari.
Penalizarile se pot calcula (fara sistem propriu de penalizari) asa cum se prevede in statutul asociatiei conform art. 6 din HG 1588/2007.
De asemenea penalizarile pot fi aplicate (fara sistem propriu de penalizari) conform HG1588/2007, art. 25:
(3) Dacă terţii impun penalităţi asociaţiei de proprietari pentru întârzieri la plata facturilor, acestea se vor recupera de la:
a) restanţierii la cotele de întreţinere, proporţional cu cuantumul restanţelor;
b) persoana împuternicită să achite facturile, dacă a întârziat plata facturilor la termen.

Sistemul proaspat votat in adunarea generala se poate aplica imediat dupa data adunarii generale, in continuarea aplicarii celorlalte variante aplicate pana la aceasta adunare generala.
Peste un an poate adoptati, votati alt sistem si-atunci o sa-l aplicati pe cel nou de la data adopatarii, in continuarea acestuia de astazi...

Multumesc pt raspunsuri.

Înca nu m-am lamurit asupra unui aspect. ªi am sa dau un exemplu, care e la noi in Asociatie, doar sumele vor fi fictive. Daca este un restantier care are 1000 de lei acumulate pe 10 luni in urma si nu a platit nimic, pe luna iunie are 100 lei. Sumei de pe iunie i se va putea aplica penalizarea abia începand cu data de 13.09.2013 (data afisarii 24.07.2013 + 50 zile). Se poate însă aplica penalizarea si pe sumele din trecut: cele 900 lei, sau de acelea nu ma pot atinge intrucât în trecut nu era acel sistem de penalizare de 01% pe zi intarziere? binenteles ma refer la calculul penalizarii pt zilele începand cu ziua de 02.06.2013 (intucat in 01.06.2013 s-a votat instituirea acelei penalizari de care vorbeam).

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Penalitati intirziere ainginer ainginer buna ziua poate sa-mi spuna si mie cineva cum se face calculul penalitatilor de intirziere la plata cotelor de intretinere Cu multumiri (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Penalitati asociatie de proprietari flory_a42 flory_a42 In adunarea generala a asociatiei s-a hotarat ca penalitatea de intarziere la plata a sumelor datorate de proprietari , care conf Lg 203/2007 este de max.0.02% ... (vezi toată discuția)