avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calculul penalitãtilor la întretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calculul penalitãtilor la întretinere

Pe data de 23.05.2013 s-a dat o hotărâre judecătorească prin care se stabilesc datoriile ce le am la întreţinere + penalităţi ,ambele calculate până la 01.10.2012.
După rămânerea definitivă a hotărârii vreau să plătesc aceste datorii.Pentru aceste datorii asociaţia mai poate percepe penalităţi dacă hotărârea s-a dat abia acum ? Care este baza legală dacă mai vor alte penalităţi ?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 08:53, 9 Septembrie 2013
Eu am trecut prin aceasta situatie si va spun ca era cat pe ce sa am scandal cu locatarii.
De ce? Pentru ca ei, desi au aflat, unii n-au aflat, ca asa-i in viata, n-au fost pregatiti sa accepte ca pentru niste restante care au fost foarte lejere in trecut, in sensul ca nu au fost penalizate, acum, deodata, se trezesc cu penalizari pe lista.

Noi i-am atentionat imediat dupa AG (au fost altii mai intelepti ca mine si m-au sfatuit sa nu aplic inca penalizarea), am scris afise si am anuntat ca incepand cu data de ....N (dupa 2 luni de la AG) va incepe penalizarea tuturor restantelor indiferent din ce perioada provin.

Unii au venit si le-au achitat, total sau partial, altii au suportat penalizarea, n-as spune cu sufletul usor, dar nici surprinsi n-au fost, acceptand o situatie anuntata dinainte, dar pe care n-au reusit s-o depaseasca.

Asa ca sfatul meu este sa-i pregatiti pe oameni inainte cu aceste detalii, ca se va penaliza toata suma restanta. Unii se vor grabi sa si-o achite, altii vor veni la dv., se vor interesa ce si cum, isi vor face socotelile si veti avea mai putine necazuri.
Parerea mea.

Si am sa va dau si o idee destul de absconsa.
Penalizarea nu se aplica retroactiv, ci se aplica din momentul hotararii AG pentru restantele din trecut neachitate de la momentul AG in viitor. Deci dv. penalizati 100 lei (ianuarie) + 200 (febr)+......+ 300 iunie incepand cu data declansarii procesului de penalizare.
Iar in a doua luna asa cum stiti ... imediat dupa scadenta ultimei luni pentru restantele vechi, si lasata perioada de gratie pentru luna imediat precedenta.
Deci nu aplicati procentul si numarul de zile de la data scadentei lunii penalizate, ci de la ziua cand incepeti penalizarea pentru 30 zile sau cate or fi.

Atentie sa nu introduceti in restante si penalizarile restante. Nu aveti voie sa le penalizati.

** Nu stiu daca m-ati inteles, ma tem ca va trebui sa-mi gasesc cuvintele pierdute ca sa explic mai clar. ...
Multumesc!

Inca nu s-au calculat penalizarile. Dar ar trebui ca unii tot nu si-au achitat restantele la zi chiar si cu "sperietoarea" de penalizare. S-a afisat hotararea cu penalizarea instituita in 01.06.2013 inca de atunci.

Daca ar fi sa le dau inca un termen pana la 01.10.2013 si daca nu platesc pana atunci sa le calculez penalizarile, e vreo baza legala ca la cei care nu platesc pana atunci sa le calculez penalizare la restante, iar la cei care desi au avut restante dar au platit pana in 01.10.2013 sa nu le mai calculez? Nu e discriminare? Nu pot fi acuzat? Daca AG a votat in 01.06.2013 sistemul de penalizare nu ar trebui aplicat imediat si fara deosebire? Intreb pt ca la noi la Asociatie sunt conflicte intre vechea conducere si noua conducere, cu procese, plangeri penale, si as vrea sa stiu cum e mai legal. poate comitetul executiv sa introduca o perioada de "gratie" pentru restantieri chiar daca AG a votat instituirea penalizarilor in 01.06.2013?

Înca o intrebare: În afara de suma penalitatilor, mai este vreo suma la care sa nu se aplice procentul de penalizare (de ex: fond rulment, de reparatii, etc.) ?
Nu e nicio discriminare.
Dv. aplicati penalizarea tuturor restantelor pe care le gasiti la momentul calculului, nu inainte.
Deci cine si-a platit, bravo lui si e premiat! :)

Toate sumele puse pe liste si neachitate ,indiferent de categorie, se penalizaeaza, cu exceptia penalizarilor.
ovimob a scris:
Daca ar fi sa le dau inca un termen pana la 01.10.2013 si daca nu platesc pana atunci sa le calculez penalizarile...

Nu e corect si nu e legal.
Daca in asociatie s-a hotarat sa se aplice penalizari, pai se aplica si nimeni nu are voie sa faca alte "invoieli".
Apoi indiferent ce termene le dati dumneavoastra, sa nu credeti ca pe 01.10.2013 vine sfrasitul lumii si scapam de restante, ori ca se schimba magnetismul pamantului si toata lumea va plati la asociatie in cateva zile de la afisarea liste de plata.
Acest sistem de penalizari pe care l-ati votat in adunarea generala (cu toate ca era suficient sa fie adoptat de comitetul executiv) va fi aplicat tuturor restantierilor pe care-i aveti acum dar si celor care acum nu au nici o restata dar vor avea pe luna august, septembrie... 2013 sau 2014...
Dar ca sa ne ajutati sa intelegem propunerea dumneavoastra cu pasuirea inca o luna, doua.., ne puteti spune daca asociatia are sau nu debite catre furnizori, are sau nu de achitat penalizari catre furnizori!?
Daca nu aveti de plata penalizari catre furnizori, poate nu mai calculati din urma, dar daca aveti penalizari catre furnizori sunteti obligat sa incasati acesti bani de undeva ca sa-i achitati catre furnizori. Si daca nu calculati penalizari din urma, acum ii mai pasuiti inca 2-3 luni, cine va plati penalizarile catre furnizori!?
Se poate sa ne lamuriti?
Nu avem penalitati catre furnizori. Avem fond de rulment. Dar sunt 2 restantieri care prin restantele lor mari peste 5000 lei, respectiv peste 2000 lei (restante destul de vechi, de cativa ani) cam blocheaza acest fond incat suntem tot cam la limita, dar reusim sa platim la timp. plus ca mai sunt si altii cu intarzieri de 2 - 3 luni, cu mai putin,pana in 1000 lei. problema e ca pt cel cu peste 5000 lei aplicandu-i penalizarea la suma acesta i se cam adauga cca150/luna şi cum e pensionar cam greu va ajunge la plata sumei (suporta "oalele sparte" de fiul sau iresponsabil care nu a platit o gramada de vreme - iar vechea conducere a Asociaţiei nu a luat masuri din timp pt a nu se ajunge aici).
Sistemul de penalizare s-a votat pt responsabilizarea celor care tot raman restanti si pt a nu se mai ajunge aici.
Ne-am gandit sa propunem AG ca penalizarea sa se aplice doar incepand cu sumele restante din iulie şi nu sia restantelor din lunile, anii anteriori, tocmai pt a nu ingreuuna pe cei cu sume mari ca sa ajunga mai usor cu plata la zi. Altfel ce acoperire am sa nu aplic penalizarea pt acele sume? Întrucat în AG pe 01.06.2013 nu s-a specificat nimic in acest sens. Si avem pe cineva care cauta "nod in papura" cu tot felul de invinuri, chichite legale... Si vreau sa fim transparenti si fara interpretari....
Sper ca m-am facut inteles....
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Penalitati intirziere ainginer ainginer buna ziua poate sa-mi spuna si mie cineva cum se face calculul penalitatilor de intirziere la plata cotelor de intretinere Cu multumiri (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Penalitati asociatie de proprietari flory_a42 flory_a42 In adunarea generala a asociatiei s-a hotarat ca penalitatea de intarziere la plata a sumelor datorate de proprietari , care conf Lg 203/2007 este de max.0.02% ... (vezi toată discuția)