avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine suporta comisioanele pt.incasarea intretinerii ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine suporta comisioanele pt.incasarea intretinerii prin banca?

O parte dintre proprietarii din asociatie platesc intretinerea prin banca.Cui se repartizeaza comisioanele bancare care se retin pt.aceste incasari,tuturor locatarilor sau doar celor care au facut platile?
Personal cred ca tot ce ati scris mai sus este corect, cu o singura exceptie sau mai bine zis cu un amendament. Acela cu scopul pentru care ati ajuns administrator...
Mitul nu-l veti distruge, desi aveti impresia asta. Si am sa va spun din experienta proprie ceva:
- am fost administrator la blocul meu mai multi ani de zile, apoi, prin joc al intereselor si al soartei, am facut o pauza de doi ani.
Administratorul care mi-a luat locul a preluat de la mine nu numai gestiunea la "fir de par", dar si modalitatea de a lucra. Omul chiar s-a straduit,
In tot acest rastimp de doi ani, desi vedeam acelasi gen de liste, aceleasi formulare in dosar (le-am cerut odata, din curiozitate, ramasesem in foarte bune relatii cu noul administrator), tot timpul traiam cu impresia ca undeva lucrurile nu sunt bine facute. Nu-l suspectam de frauda pentru ca stiam omul, dar...... faptul ca nu stii exact toate datele, te face pe tine, simplu om care te duci o data pe luna sa platesti, sa iti pui macar semne de intrebare, mai ales daca auzi in jurul tau despre administratori care au devalizat asociatiile. Nu poti sa nu ai aceasta ingrijorare....
Mitul e unul general si nu-l vom putea spulbera niciodata, important este sa ni-l asumam si sa ne vedem de treaba noastra corecta. Cum se zice "sa dormi linistit pe perna ta"....
Am vrut si eu odata, demult, sa spulber acest mit. N-a mers, ce e bagat in mintea oamenilor de atatia hoti de-a lungul timpului, e ca o buruiana care nu se da distrusa.
Sincer, cu riscul de a fi acuzata de lipsa de modestie, am cinci ani de cand am inceput aceasta lupta, va spun ca am reusit in mare parte. Dovada clara este atunci cand vad oamenii care aveau ''dubii '' cum ma recomanda si chiar imi fac reclama.


... iar comisionul de incasare cote intretinere face obiectul cheltuielilor de interes personal si se va recupera pe apartament...


Sincer nu reusesc sa-mi dau seama cum s-a ajuns la "interesul personal"
De ce nu am putea vorbi de interesul personal si atunci cand achitam prin casierie...

Se pare ca varianta aceasta de repartizare a comisioanelor bancare (care sunt obligatia titularului contului in care se face plata si nicidecum obligatia platitorului) de tip CAR este mentinuta de unii administratori cu state vechi cu scopul (nedeclarat) de a descuraja plata obligatiilor prin metode la indemana celor ocupati si care nu au timp sa se intalneasca cu casierul asociatiei.

Mai distractiv, mi se pare faptul ca si la unele administratii locale exista aceeasi conceptie cu privire la repartizarea comisioanelor asociatiei in contul celor care se incumeta sa plateasca prin intermediul bancii.

Ar fi de remarcat faptul ca repartizarea cheltuielilor cu comisoanele bancare nu are nici o legatura cu numarul de registre, fise de completat...
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iulie 2015
eliasav, utilizator
Cunosc un bloc in care a fost desfiintatata activitatea de casierie: 44 de apartamente, integral, platesc prin banca. Este adevarat ca banca este la parterul blocului si multi locatari, in loc sa coboare la casierul asocietiei, coboara la casierul bancii.

In acest caz e clar ca aceste comisioane individuale le platesc toti; si ele se repartizeaza pe CPI. Similar, si intr-un bloc cu incasari mixte banca/casierie proprie, comisioanele celor cativa care platesc prin banca se impat tuturo dupa CPI. Asa e legal.

Orice alta hotarare este ilegala dar multe blocuri zic: legea o facem noi.
Aici trebuie sa te lupti cu ei si sa le dovedesti ilegatitatile.
@eliasav

Dar cand dv. faceti un transfer interbancar, nu dv. vi se opreste comisionul de catre banca? Este absolut acelasi lucru cu a plati intretinerea prin transfer bancar.
Daca vreti sa nu platiti comision, faceti-va cont la aceeasi banca cu asociatia.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli cota indiviza/ cheltuieli pe beneficiar MamicaMaria MamicaMaria Fata mea imi achita de citeva luni sumele din lista de intretinere prin virament bancar. Viramentul pleaca de la Raiffeisen unde are ea contul spre CEC bank ... (vezi toată discuția)
Comisioane banca incasari si plati (asociatie proprietari) Almaris Almaris Am o nelamurire legata de comisioanele percepute de banca la care asociatia are deschis cont. Mai exact modul de repartizare a acestora pe lista de plata. ... (vezi toată discuția)
Comision bancar marianionescu1 marianionescu1 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti cine trebuie sa platesca comisionul aferent de depunere si de incasare, in cazul in care un proprietar face plata ... (vezi toată discuția)