avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine suporta comisioanele pt.incasarea intretinerii ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine suporta comisioanele pt.incasarea intretinerii prin banca?

O parte dintre proprietarii din asociatie platesc intretinerea prin banca.Cui se repartizeaza comisioanele bancare care se retin pt.aceste incasari,tuturor locatarilor sau doar celor care au facut platile?
1. Cotele de intretinere ce ne revin sunt cheltuielile noastre proprii cu utilitatile, in consecinta este obligatia noastra de plata=interes personal.
2. Achitarea cotei de intretinere=achitarea datoriei personale, facuta prin intermediul asociatiei, nicidecum nu este o sponsorizare a asociatiei. Asociatiile de Propr. sunt non-profit, deci nu au de unde suporta cheltuielile cu comisioanele bancare.
3. Atata timp cat, prin hotarare generala, exista un casier angajat pentru plati/incasari este fix problema dvs. ca nu aveti timp sa ajungeti la casierie si folositi alte mijloace de plata.
4. ,,Ar fi de remarcat faptul ca repartizarea cheltuielilor cu comisoanele bancare nu are nici o legatura cu numarul de registre, fise de completat...'' Daca citeati intrebarile si comentariile de mai inainte, ati fi inteles ca facea referire la ,,ca si platitorii prin banca contribuie la pix, chitante etc.'' aici se sublinia faptul ca se munceste si pt. plata prin banca. Daca nu stiati, orice operatiune facuta prin banca se inregistreaza in registrul bancar.
5. Referitor la comentariul facut de catre dl. amvirdan (consultant fiscal) ,,comisionul bancar se imparte pe CPI''. De acord, cel de administrare cont, cel de achitare furnizori, pentru ca sunt in interesul asociatiei; dar cel de plata cote intretinere?! Ex. Presupunem ca toti locatarii platesc intretinerea prin banca, unul are mai putin altul mai mult, comisionul se ia in functie de suma. De ce sa platesc eu de la 3 camere comision bancar egal, (care nu locuiesc deci nu am consum) cu cel similar dar stau 4-5 pers. si au consum maxim.
Toate acestea le sustin din punct de vedere al locatarului si apoi al administratorului.
Cititi cu atentie legea 230/2007 sa vedeti ce inseamna cheltuieli pe: C.P.I, consum, beneficiar, drepturile si obligatiile, etc., cat si renuntarea la anumite drepturi/servicii.
Din punctul meu de vedere, am initiat plata prin banca la asociatiile pe care le am, o sustin si imi doresc ca toata lumea sa plateasca prin banca, am invatat pe toata lumea CUM SA EVITE COMISIOANELE bancare. Cu toate astea mai exista carcotasi care chiar reproseaza cand se vad pe lista la restantieri ,,Ce domne, daca ai vazut ca nu am platit nu puteai sa-mi bati la usa, poate am uitat!''. ,,Ma scuzati va rog, dar mobilul, cablul etc. in grija cui este, vine cineva la usa!?''
!!!!!!!!Incetati sa mai luati administratorul drept servitorul personal!!!!!!!!!!!
Daca nu vreti sa suportati comisioanele bancare, solutia este simpla: nu platiti cu ordin de plata, faceti depunere directa in contul asociatiei cu mentiunea ,,plata cote intretinere apt. X sau Y!
Imi cer scuze daca am deranjat pe cineva, dar am simtit soiul acela de rautate si ironie vizavi de administratorii de bloc.

Cu stima,
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iulie 2015
rocsmary, utilizator
@rocsmary,
Cateva comentarii la postarea dv:

1. Corect.
2. Asociatiile de proprietari sunt "non profit" dar asta nu are nici o legatura cu plata comisioanelor bancare, cu plata formularelor, a chitantierelor, a registrelor de casa, a geamului spart, a pierderilor de apa...
3. Casierul, ca orice alt salariat, se angajeaza de comitetul executiv reprezentat de presedinte si nu prin hotararea adunarii generale. Iar plata oricarei sume catre asociatie se poate face prin orice mijloc de plata si pe orice cale: casierie, banca, posta... Ce ar fi plateasca 20-30 de persoane prin posta? Ar trebui zilnic sa mearga o persoana imputernicita (casierul, de exemplu) la posta sa ridice banii, sigur necesitant timp alocat, inregistrari in casa etc.
Prin banca e mult mai simplu. Nu trebuie sa mearga zilnic cineva la banca, sa accepte suma, sa inregistreze zilnic... ci doar odata pe luna se poate scoate extrasul de cont si acolo sunt toate incasarile si platile din cursul lunii. Acest document pote si considerat si "jurnal banca" fara alta munca.
4. Incasarile, ca si platile prin banca, nu necsita inregistrarea operatiunilor in registrul de casa, consumul de chitantiere, pix.... Asadar o munca mai usoara. In plus nu exista riscul sa ramana multi bani in casa, sa fie praduit casierul, sa faca zilnic drum la banca pentru a depune sumele incasate...
Vad ca introduceti o notiune noua, aceea de "registru bancar"! Ce este acesta?
Iata cate ceva despre registrul bancar:
B.N.R. a elaborat Norme privind registrul bancar. Introducerea si actualizarea datelor din registrul bancar se realizeaza de catre Directia generala de autorizare, reglementare si supraveghere prudentiala a societatilor bancare.
Registrul bancar cuprinde urmatoarele rubrici: numarul si data înmatricularii în registrul bancar; denumirea bancii, însotita de forma juridica sau, dupa caz, de mentiunea sucursala; adresa sediului social; numarul si data înmatricularii în registrul comertului; data autorizarii functionarii bancii de catre B.N.R. ; seria, numarul si data autorizatiei emise de B.N.R. ; data radierii înregistrarii; observatii (situatiile de retragere a autorizatiei, reorganizare, lichidare, faliment, fuziune, schimbarea denumirii si alte situatii similare).
Înmatricularea bancilor în registrul bancar se va face în ordinea cronologica a autorizarii acestora de catre B.N.R.

E departe de obiectul de activitate al asociatiei sau munca unui administrator.

Ultima modificare: Miercuri, 29 Iulie 2015
Adriantot, moderator
Regulamentul de ordine interioara se voteaza si se aproba in ad. gen.
Adunarea generala voteaza si aproba daca se angajeaza persoane diferite pt. fiecare functie, casier, contabil, administrator, sau o singura persoana care sa intruneasca cele trei functii. Ba chiar multi avocati sustin ca trebuie specificat si in documentele de infiintare asociatie prop/statut. Atunci comitetul/presedintele nu vor putea trece peste aceasta hotarare.
Asociatiile de proprietari fiind non-profit isi recupereaza cheltuielile functie de cum aceastea au fost efectuate: cheltuieli pe consum individual, CPI, nr. persoane, beneficiar etc. Comisioanele bancare pt. plata furnizori si administrare cont nu pot fi incadrate in aceeasi categorie cu cel pt. plata cote intretinere personala...eu simplu locatar nu am de ce sa suport comisionul vecinului care prefera sa plateasca prin OP.(am exemplificat diferentele de sume!), plus ca exista alternative de plata fara comision. Comisionul bancar pt. plata cote intretinere nu poate fi incadrat la servicii administrative catre proprietatea comuna . Plata intretinerii nu este un interes comun ci o obligatie a achitarii consumurilor/beneficiilor personale, deci cheltuiala per beneficiar. Sustin plata prin banca pt. toate cele mentionate si de catre dvs.
Incasarile/platile prin banca necesita inregistrare.....acestea facandu-se in reg. jurnal.
Asociatiile nu au obligativitatea de a intocmi registru de casa, inregistrarea incasari/plati facandu-se doar in reg. jurnal.
Scuze pentru expresia registru bancar, am vrut sa spun reg. jurnal in rubrica incasari/plati banca.....probabil ora tarzie la care am facut comentariul....desigur aceasta nu este o scuza!
Poate ca eu gresesc, dar sunt curioasa sa stiu logica pentru care dv. ati recupera comisionul bancar pt plata intretinere pe CPI.
Cu stima,
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iulie 2015
rocsmary, utilizator
E normal sa mai tastam gresit din cand in cand. Graba, stres..
Acum sunt eu un pic ma grabit si nu am timp sa caut in legea 230/2007 si HG 1588/2007 pe care credeam ca le cunosc aproape pe de rost. De acea va rog, in speranta ca asociatia dumneavoastra isi desfasoara activitatea dupa acestea, sa ne aratati, unde, in ce capitol sau articol se prevede, asa cum sustineti, ca
Regulamentul de ordine interioara se voteaza si se aproba in ad. gen.

Poate mi-a scapat acest aspect.
Apoi in ce articol se prevede ca:
Adunarea generala voteaza si aproba daca se angajeaza persoane diferite pt. fiecare functie, casier, contabil, administrator, sau o singura persoana care sa intruneasca cele trei functii.

Asociatiile de proprietari, ca orice persoana juridica, intocmeste registrul de casa asa cum prevede legislatia. In acest sens va rog sa lecturati Ordin nr. 1969 din 09/11/2007 publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 846 din 10/12/2007.   ANEXA Nr. 2 cu prinde REGLEMENTĂRI CONTABILE privind organizarea şi conducerea contabilităţii în partidă simplă de către persoanele juridice fără scop patrimonial. In CAPITOLUL 1 se precizeaza sfera de aplicare:
   1. Categoriile de persoane juridice fără scop patrimonial care pot organiza şi conduce contabilitatea în partidă simplă, sunt următoarele:
   a) unităţile de cult;
   b) asociaţiile de proprietari.
   In aceasta o sa gasiti NOMENCLATORUL privind principalele registre şi formulare, privind activitatea financiară şi contabilă, utilizate de persoanele juridice fără scop patrimonial, iar la punctul 16 gasiti "Registru de casă" cod 14-4-7A.
Spunet ca:
... sunt curioasa sa stiu logica pentru care dv. ati recupera comisionul bancar pt plata intretinere pe CPI.

Comisioanele bancare sunt cheltuieli comune tot asa cum cheltuieli comune sunt registrele de casa si chitantierele pe care le utilizam atunci cand incasam numerar prin casierie, cum tot comuna e si cheltuiala salariala a casierului.
Daca Georgescu achita numai prin casierie iar Ionescu numai prin banca, atunci de ce Ionescu sa suporte cheltuielile cu achizitionarea registrului de casa, a chitantierelor daca acesta nu primeste niciodata chitanta!? Sau acest Ionescu ar putea sa se revolte si sa nu plateasca partea ce i se repartizeaza din salariul casierului pentru ca el nu are treaba cu acesta, nu-l stie, nu-l cunoaste!!
Plata comisioanelor de incasare se intampla numai in Romania, dintr-o adaptare gresita de catre bancile de aici a unor practici ilegale din afara ( gen banci de gradul 3 -> proaste). Orice depozit intr-un cont al unei banci este gratuit peste tot in lumea asta ( si adaug.... fara dovada a cine esti, cu buletin etc sau permisiune ca poti depune in acel cont, ca in Romania) ---deoarece banca are tot interesul sa-ti foloseasca banii depusi in investitii care ii genereaza profit, care profit depaseste cu mult dobanda platita titularului de cont. Asa fac bani bancile.

Sa revin on -topic. Cand cumpar un produs si accept plata prin banca nu ar trebui sa fac distinctia daca mi se ia comision de acceptare a depozitului. Ar trebui sa incasez aceeasi bani, ca vanzator al unui produs, sau furnizor al unui serviciu... suma intreaga.

Cand primesc o intretinere prin banca ( si primesc cateva) ar trebui sa primesc acei 200 lei intregi , nu 200-4lei ( la CEC) pentru ca pe lista de intretinere nu sunt postati 196 lei ci 200!!

Comisionul bancar (desi prost aplicat de catre bancile din Ro) trebuie platit de catre deponent, nu de mine ca Asociatie. Intretinerea trebuie incasata in totalitate nu cu "-4lei" !!!
Ultima modificare: Vineri, 21 August 2015
Gigeltavalitu, utilizator

Alte discuții în legătură

Cheltuieli cota indiviza/ cheltuieli pe beneficiar MamicaMaria MamicaMaria Fata mea imi achita de citeva luni sumele din lista de intretinere prin virament bancar. Viramentul pleaca de la Raiffeisen unde are ea contul spre CEC bank ... (vezi toată discuția)
Comisioane banca incasari si plati (asociatie proprietari) Almaris Almaris Am o nelamurire legata de comisioanele percepute de banca la care asociatia are deschis cont. Mai exact modul de repartizare a acestora pe lista de plata. ... (vezi toată discuția)
Comision bancar marianionescu1 marianionescu1 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti cine trebuie sa platesca comisionul aferent de depunere si de incasare, in cazul in care un proprietar face plata ... (vezi toată discuția)