avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2014
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2014

Subiect deschis pentru cei care vor sustine concursul de admitere la INM in august 2014.
Nofacenoname0 a scris:

mirei2012 a scris:

frizz_star a scris:

Propun eu , de inceput !

Donatia intre soti :

a) poate fi revocata pentru neexecutarea sarcinii sau pentru ingratitudine de catre mostenitorul donatorului ;

b) poate fi revocata de catre creditorii sau mostenitorii sotului donator ;

c) se revoca de drept pentru survenienta de copil

Care e raspunsul la asta..ca nu ma mai descurc pe aici

,,a,, nu prea e bun ca revocarea se poate face numai in timpul casatoriei
,,b,, nu e bun ca revocarea e personala si nu poate fi exercitata de creditori pe calea actiunii oblice
,,c,, era pe vechiul cod...
Parerea mea

dar cred ca donatia facuta intre soti poate fi revocata pentru ingratitudine. intr-adevar se face in timpul casatoriei, cand e facuta de sotul donator, dar nu si de mostenitori, care cer revocarea pt ingratitudine
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Mai 2014
adi_09, utilizator
frizz_star a scris:

Am obs mai sus mandatul ,

Contractul de mandat :

a) prevede ca mandatarul nu poate renunta la contractul de mandat decat daca acesta este cu titlu oneros
b) ce are pluralitate de mandanti , revocare mandatului se face cu acordul tuturor mandantilor
c) poate fi revocat de mandant chiar daca a fost declarat irevocabil

-grila proprie

a-nu
b-da,asta ar fi regula gen,dar se poate deroga prin conv
c-da

zic-bc
donatia facuta de viitoarea soacra,constand intr-o vila in Buc si o casa de vacanta la Busteni,logodnicei fiului ei,fotomdel celebru,sub conditia incheierii casatoriei cu fiul ei,recent divortat, cu 30 de ani in plus fata de viitoarea sotiei,este

a.nula absolut pt cauza imorala
b.este valabila
c.nu produce efecte in cazul in care casatoria nu se incheie

cristian i a scris:

donatia facuta de viitoarea soacra,constand intr-o vila in Buc si o casa de vacanta la Busteni,logodnicei fiului ei,fotomdel celebru,sub conditia incheierii casatoriei cu fiul ei,recent divortat, cu 30 de ani in plus fata de viitoarea sotiei,este

a.nula absolut pt cauza imorala
b.este valabila
c.nu produce efecte in cazul in care casatoria nu se incheie

Tare speta :))
Zic si eu BC

Cristian pe unde ai umblat, ai ratat mandatoriada...
adi_09 a scris:

Nofacenoname0 a scris:

mirei2012 a scris:

frizz_star a scris:

Propun eu , de inceput !

Donatia intre soti :

a) poate fi revocata pentru neexecutarea sarcinii sau pentru ingratitudine de catre mostenitorul donatorului ;

b) poate fi revocata de catre creditorii sau mostenitorii sotului donator ;

c) se revoca de drept pentru survenienta de copil

Care e raspunsul la asta..ca nu ma mai descurc pe aici

,,a,, nu prea e bun ca revocarea se poate face numai in timpul casatoriei
,,b,, nu e bun ca revocarea e personala si nu poate fi exercitata de creditori pe calea actiunii oblice
,,c,, era pe vechiul cod...
Parerea mea

dar cred ca donatia facuta intre soti poate fi revocata pentru ingratitudine. intr-adevar se face in timpul casatoriei, cand e facuta de sotul donator, dar nu si de mostenitori, care cer revocarea pt ingratitudine

Pai da Adi, dar revocarea nu poate fi facuta decat de catre donator. Mostenitorii pot continua actiunea inceputa sau pot introduce ei actiune numai in conditii exceptionale, or grila nu specifica

Pe de alta parte, nu prea vad sa poata revoca mostenitorii nici cand ar fi indeplinite conditiile generale, pt. ca regulile de la donatia intre soti sunt exceptii de stricta interpretare si nu pot fi completate prin analogie cu regulile generale.

Daca ma gandesc logic, nu ar fi corect ca de ex. sotul ucigas sa ramana cu donatia facuta de sotul victima...in practica sigur se interpreteaza cum ai zis tu, dar teoretic nu stiu ce sa zic...mostenitorii au la dispozitie si raportul donatiilor (descendentii)
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Mai 2014
Nofacenoname0, utilizator

Alte discuții în legătură

Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Examen barou silvianna silvianna Buna ziua! ma poate ajuta si pe mine cineva cu o informatie? vreau sa stiu pot invata dupa urmatoarele carti pentru examenul de Barou: 1.\" INSTITUTII DE DREPT ... (vezi toată discuția)