adi_09 a scris:
Nofacenoname0 a scris:
mirei2012 a scris:
frizz_star a scris:
Propun eu , de inceput !
Donatia intre soti :
a) poate fi revocata pentru neexecutarea sarcinii sau pentru ingratitudine de catre mostenitorul donatorului ;
b) poate fi revocata de catre creditorii sau mostenitorii sotului donator ;
c) se revoca de drept pentru survenienta de copil
Care e raspunsul la asta..ca nu ma mai descurc pe aici
,,a,, nu prea e bun ca revocarea se poate face numai in timpul casatoriei
,,b,, nu e bun ca revocarea e personala si nu poate fi exercitata de creditori pe calea actiunii oblice
,,c,, era pe vechiul cod...
Parerea mea
dar cred ca donatia facuta intre soti poate fi revocata pentru ingratitudine. intr-adevar se face in timpul casatoriei, cand e facuta de sotul donator, dar nu si de mostenitori, care cer revocarea pt ingratitudine
Pai da Adi, dar revocarea nu poate fi facuta decat de catre donator. Mostenitorii pot continua actiunea inceputa sau pot introduce ei actiune numai in conditii exceptionale, or grila nu specifica
Pe de alta parte, nu prea vad sa poata revoca mostenitorii nici cand ar fi indeplinite conditiile generale, pt. ca regulile de la donatia intre soti sunt exceptii de stricta interpretare si nu pot fi completate prin analogie cu regulile generale.
Daca ma gandesc logic, nu ar fi corect ca de ex. sotul ucigas sa ramana cu donatia facuta de sotul victima...in practica sigur se interpreteaza cum ai zis tu, dar teoretic nu stiu ce sa zic...mostenitorii au la dispozitie si raportul donatiilor (descendentii)