avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1011 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2014
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2014

Subiect deschis pentru cei care vor sustine concursul de admitere la INM in august 2014.
Dobitoc, cand analizam tipicitatea, la cerintele subiective e vb strict de vinovatia prevazuta de lege in formele pe care le stim (intentie, culpa, praeterintentie). X savarseste infr de omor cu intentie (avem tipicitate), dar pt ca nu are discernamant nu ii este imputabila.

Deci, X prevede rezultatul - moartea - si il urmareste, doar ca face acest lucru avand discernamantul abolit. In stare normala, nu ar fi comis o asemenea fapta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Iunie 2014
Ice Hellene, utilizator
Ice Hellene a scris:

Dobitoc, cand analizam tipicitatea, la cerintele subiective e vb strict de vinovatia prevazuta de lege in formele pe care le stim (intentie, culpa, praeterintentie). X savarseste infr de omor cu intentie (avem tipicitate), dar pt ca nu are discernamant nu ii este imputabila.

Deci, X prevede rezultatul - moartea - si il urmareste, doar ca face acest lucru avand discernamantul abolit. In stare normala, nu ar fi comis o asemenea fapta.

Eu nu înțeleg cum se poate spune că X a avut intenție și în același timp nu a avut discernământ. Mi se par diametral opuse. Ca să prevezi rezultatul faptei tale tocmai asta îți trebuie, capacitatea de a înțelege, de a discerne. Pe vechiul Cod era mai simplu, era înlăturată vinovăția. Acum nu poate să i se reproșeze săvârșirea faptei, fără a avea vreo legătură cu vinovăția.

Edit: Sau la iresponsabilitate, un alienat mintal săvârșește o anumită faptă penală, se poate zice că a avut intenție dacă el nici nu știe pe ce lume se află?
dobitoc, utilizator
dobitoc a scris:

Ice Hellene a scris:

Eu nu înțeleg cum se poate spune că X a avut intenție și în același timp nu a avut discernământ. Mi se par diametral opuse. Ca să prevezi rezultatul faptei tale tocmai asta îți trebuie, capacitatea de a înțelege, de a discerne. Pe vechiul Cod era mai simplu, era înlăturată vinovăția. Acum nu poate să i se reproșeze săvârșirea faptei, fără a avea vreo legătură cu vinovăția.

Edit: Sau la iresponsabilitate, un alienat mintal săvârșește o anumită faptă penală, se poate zice că a avut intenție dacă el nici nu știe pe ce lume se află?

eu vad lucrurile asa. X, minor, savarseste cu intentie infr. de loviri si alte violente pt care victima are nevoie de peste 90 zile ingrij. medicale. asadar savarseste o fapta tipica, cu forma de vinovatie ceruta de lege, intentie, dar nu-i poate fi imputata, pt ca minor fiind, faptuitorul nu avea discernamant.
S-a renunţat la teoria psihologică, practic se consideră că şi ăla lipsit de discernământ acţionează cu intenţie sau din culpă, a bine că e vorba de o intenţie/culpă specifică ,,lumii lui,, asta nimeni nu contestă, de aceea se spune că fapta nu-i poate fi imputată..

Ia-o ca pe o formă de vinovăţie care există, dar nu poate fi imputată, poate aşa ţi se pare mai logic..
Nofacenoname0, utilizator
dfgj a scris:

dobitoc a scris:

Ice Hellene a scris:

eu vad lucrurile asa. X, minor, savarseste cu intentie infr. de loviri si alte violente pt care victima are nevoie de peste 90 zile ingrij. medicale. asadar savarseste o fapta tipica, cu forma de vinovatie ceruta de lege, intentie, dar nu-i poate fi imputata, pt ca minor fiind, faptuitorul nu avea discernamant.

Sunt cazuri unde nu am avut probleme în a înțelege, la fel se poate identifica intența și în caz de constrângere morală sau exces neimputabil doar că fapta nu i poate fi reproșată persoanei care a săvârșit-o.

La alte cazuri însă nu înțeleg cum fapta e tipică. Îmi vine alt caz în minte, constrângerea fizică. Păi omul nu e decât un obiect în cazul ăsta, ce se află la mila legilor naturii/fizicii. Ce intenție are el când nu poate avea niciun fel de control aspra faptelor sale?

Alte discuții în legătură

Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Examen barou silvianna silvianna Buna ziua! ma poate ajuta si pe mine cineva cu o informatie? vreau sa stiu pot invata dupa urmatoarele carti pentru examenul de Barou: 1.\" INSTITUTII DE DREPT ... (vezi toată discuția)