avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Ridicare auto- curte cu acces exclusiv pietonal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Ridicare auto- curte cu acces exclusiv pietonal

Buna ziua

Astazi 16 nov 2013 am coborat la timp, observand de la fereastra, pentru a impiedica manevrele de ridicare a masinii personale de catre o firma de ridicari auto. Masina mea era partacta pe carosabil, intr-o zona de case in proximitatea domiciliului , fara nici o restrictie de parcare.Politia comunitara, prezenta la fata locului, a dispus incetarea procedurii de ridicare. Contestand decizia ridicarii, intrucat masina era parcata pe carosabil, intr-un sir de masini, trotuarul in latime de 1,5 m era complet liber, agentul constataor a motivat ca era parcata in dreptul unei porti, blocand accesul auto. Precizez ca locuiesc de foarte multi ani in zona si cunosc respectiva curte, avand vizibilitate de la ferestrele mele direct spre acea casa. Datorita unei anexe construite in curte, in dreptul portii, curtea nu permite acces auto, dovada ca si proprietarii se parcheaza numai pe carosabil.
Am rugat reprezentantul politiei sa-mi demonstreze ca am blocat o curte cu acces auto, ceea ce l-ar fi indreptatit sa dispuna procedura de ridicare. Vizibil incurcat datorita existentei anexei construite in dreptul portii care facea imposibil accesul auto, acesta mi-a spus ca ridicarea a fost legala, datorita faptului ca proprietara sustine ca are acces auto in curte (dar nu a putut demonstra, dovada ca dupa ce mi-am mutat masina din respectivul loc, ea si-a parcat-o tot pe carosabil).
Am refuzat sa semnez proces verba, iar agentul m-a "amenintat" ca va face instiintare prin afisare, la bloc (nu stiu daca o va face).
Am sunat la politia circulatie si mi s-a confirmat ulterior telefonic ca nu se poate dispune ridicarea auto de pe carosabil daca accesul in respectiva curte este exclusiv pietona, legea prevazand doar sanctiuni in cazul blocarii accesului auto.
Va rog sa ma ajutati cu indicatii spre paragraful din lege care arata clar ca numai blocarea accesului auto este sanctiinata, procedura nefiind sustinuta legal in cazul unui acces exclusiv pietonal.
Va multumesc, astept un raspuns de la un avocat/ cunoscator al legii, nu vreau sfaturi si sugestii, vreau doar cadrul legal care reglementeaza diferenta dintre acces auto in curte si acces pietonal.
Legea nu sanctioneaza parcarea in locurile nesemnalizate "dpdv moral", ci doar daca sunt inculcate norme predefinite. Daca exista o plangere facuta de prorpietarul cladirii, atunci organele politiei locale trebuiau in primul rand, sa observe semnalizarile rutiere din zona si abia dupa aceea sa actioneze, verificand care este proprietarul masinii care obstructiona accesul. Faptul ca proprietarul unei curti a montat pe poarta o pancarta inscriptionata "nu parcati-garaj" , nu reprezinta o interdictie legala, ci doar o avertizare (rugaminte morala) intrucat dpdv legal toti proprietarii auto care folosesc drumurile publice platesc aceleasi taxe si impozite, deci au aceleasi drepturi...Atata timp cat un spatiu public nu a fost consacrat ca fiind loc de parcare si nu a fost atribuit contra cost unui anumit proprietar, oricine are dreptul sa parcheze acolo, intrucat se aplica "dreptul primului venit".
Concluzionand , trebuie sa faceti plangere impotriva acestui comportament abuziv al unor "paznici" reprofilati, care au dovedit ca au interese financiare in ridicarea auto si sanctionarea "contraventionala." success!
@polloctav: eu am vrut sa ajung la concluzia ca a deranjat pe cineva, pentru ca altfel cei cu ridicarile nu aveau de unde sa stie ca masina nu este a celui care locuieste acolo, sau este in vizita la respectiva adresa. Si pe cine altcineva putea deranja inafara de proprietarul imobilului?!

Dupa care, mai este o problema. O HCL, poate aduce derogari de la HG?

HG nr.1391 / 2006 spune clar la art.143 lit. d - Se interzice staţionarea voluntară a vehiculelor în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice.

Consider aberant ca o HCL sa vina si sa faca diferenta intre access pietonal si auto. Poarta mea poate are 1.5 m latime, deci imposibil sa trec pe acolo cu o masina, dar este destul cat sa trec cu un ATV, spre exemplu. Atat timp cat calea de acces este blocata, va trebui sa circul cu ATV pe trotuar, ceea ce este ilegal. Sper ca intelegeti unde vreau sa ajung :)

PS: Nici eu nu-i suport pe cei care au impresia ca anumite bucati din domeniul public le apartin doar pentru ca ei au fost primii care au parcat acolo, sau mai stiu eu ce aberatii, DAR consider ca este inacceptabil sa blochezi caile de access.
Ultima modificare: Marți, 19 Noiembrie 2013
raduhanta, utilizator
@polloctav
N-ati inteles. Maya2 a parcat pe carosabil, in dreptul unei porti de acces auto. Ca mai este sau nu acces auto, pentru ca acum in curte este o anexa care nu mai permite intrarea autoturismelor este intrebarea... Si da, accesul la parcari/garaje nu poate fi blocat conform codului rutier.

@Maya2
Totusi sunteti sigura ca o motocicleta sau chiar un Matiz (Smart) nu pot intra? Atunci ramane acces auto, chiar daca o masina normala nu se poate folosi de spatiul respectiv, si chiar daca proprietarul casei nu are masina de dimensiuni reduse. Sau poate anexa este un garaj. Si eu am o casa in centru cu o poarta si un gang de 1.90 prin care o masina normala se poate strecura destul de greu, dar pentru un Matiz (pe care nu-l am) este foarte usor. Nu bag masina in curte, dar imi place sa stiu ca pot parca in dreptul casei, in fata portii si nu aiurea altundeva...
H.G. nr.1391/2006
Art. 143 – Se interzice staţionarea voluntară a vehiculelor:
d) în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice;
BLOCAREA căilor de acces nu neaparat auto, deci si pietonale.In plus cititi Legea 155/2010 art.7 lit.h, i,j.k,l,m.Stationarea este interzisa in aceste locuri evidend pentru ca in cazuri de urgenta s poata avea acces ambulanta , pompieri etc.
n Ca exemplu nu cred ca doamnei de mai sus iar convenii sa aiba pe cineva bolnav intr-o anumita cladire si din cauza cuiva care blocheaza o cala de acces , aceasta persoana sa nu poata beneficia de interventia medicilor .
Politia Locala poate si este obligata prin lege sa intervina.O zii buna .
Sunt doua aspecte total DIFERITE:
1) Pentru parcarea , oprirea, stationarea neregulamentara pe spatiul verde si drumurile publice. competenta revine politiei locale
2) pentru parcarea ,oprirea, stationarea neregulamentara pe trotuare ,competenta revine politie rutiere

Alte discuții în legătură

Regulament pentru aplicarea oug 195/2002, art. 143, litera d): adonys adonys HG 1391/2006 Regulament pentru aplicarea OUG 195/2002, art. 143, litera d: \"Se interzice stationarea voluntara a vehiculelor: d) in dreptul cailor de ... (vezi toată discuția)
La curte am o poarta de acces mica pentru persoane si o poarta ... DanielStanS DanielStanS La curte am o poarta de acces mica pentru persoane si o poarta de acces mare pentru masina. Vecinul obisnuieste sa isi lase masina pe drumul de servitute in ... (vezi toată discuția)
Spatiul din fata casei serban008 serban008 Buna ziua, Pe strada pe care locuies daca ajung acasa dupa ora 18:30 nu prea mai gasesc locuri de parcare. In fata blocului meu este o casa si cand se ... (vezi toată discuția)