avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 262 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Ridicare auto- curte cu acces exclusiv pietonal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Ridicare auto- curte cu acces exclusiv pietonal

Buna ziua

Astazi 16 nov 2013 am coborat la timp, observand de la fereastra, pentru a impiedica manevrele de ridicare a masinii personale de catre o firma de ridicari auto. Masina mea era partacta pe carosabil, intr-o zona de case in proximitatea domiciliului , fara nici o restrictie de parcare.Politia comunitara, prezenta la fata locului, a dispus incetarea procedurii de ridicare. Contestand decizia ridicarii, intrucat masina era parcata pe carosabil, intr-un sir de masini, trotuarul in latime de 1,5 m era complet liber, agentul constataor a motivat ca era parcata in dreptul unei porti, blocand accesul auto. Precizez ca locuiesc de foarte multi ani in zona si cunosc respectiva curte, avand vizibilitate de la ferestrele mele direct spre acea casa. Datorita unei anexe construite in curte, in dreptul portii, curtea nu permite acces auto, dovada ca si proprietarii se parcheaza numai pe carosabil.
Am rugat reprezentantul politiei sa-mi demonstreze ca am blocat o curte cu acces auto, ceea ce l-ar fi indreptatit sa dispuna procedura de ridicare. Vizibil incurcat datorita existentei anexei construite in dreptul portii care facea imposibil accesul auto, acesta mi-a spus ca ridicarea a fost legala, datorita faptului ca proprietara sustine ca are acces auto in curte (dar nu a putut demonstra, dovada ca dupa ce mi-am mutat masina din respectivul loc, ea si-a parcat-o tot pe carosabil).
Am refuzat sa semnez proces verba, iar agentul m-a "amenintat" ca va face instiintare prin afisare, la bloc (nu stiu daca o va face).
Am sunat la politia circulatie si mi s-a confirmat ulterior telefonic ca nu se poate dispune ridicarea auto de pe carosabil daca accesul in respectiva curte este exclusiv pietona, legea prevazand doar sanctiuni in cazul blocarii accesului auto.
Va rog sa ma ajutati cu indicatii spre paragraful din lege care arata clar ca numai blocarea accesului auto este sanctiinata, procedura nefiind sustinuta legal in cazul unui acces exclusiv pietonal.
Va multumesc, astept un raspuns de la un avocat/ cunoscator al legii, nu vreau sfaturi si sugestii, vreau doar cadrul legal care reglementeaza diferenta dintre acces auto in curte si acces pietonal.
Nu era blocat \"accesul\" , intrucat trotuarul de 1,75 m era gol, in fata curtii. Era blocat un pretins accaes auto doar. Din fericire, balconul meu situat deasupra acestie curti imi ofera unghiul perfect pt a face foto relevante, din care rezulta imposibilitatea oricarui acces auto in acea curte (nici Smart, Matiz). Anexa care blocheaza poarta este din beton, facuta odata cu casa, care nu a avut niciodata acces auto (sunt case interbelice, pe atunci nu era o pb lipsa spatiului de parcare in ...curte si anumite constructii au fost facute ca atare, si nicicum nu e garaj). In plus, dupa pecarea masinii de ridicari, proprietara s-a parcat in locul "meu' dovedind inca o data ca practica metoda "chem sa ridice doar pt ca acolo vreau eu sa ma parchez). Avand in vedere ca era venita o brigada SPIR la fata locului cand am coborat din bloc, banuiesc ca a refuzat sa se legitimeza neavand domicilu acolo.
Ultima modificare: Joi, 21 Noiembrie 2013
MAYA2, utilizator
Atata timp cat paragraful citat de tine este extras din codul rutier, iar nu din codul bunelor practici intre vecini,nu ti se pare normal ca prevedrea se aplica pentru blocarea accesului auto?
Culmea ironiei, am precizat mai jos, si Politia sustine la telefon acelasi lucru,doar pe teren sustine altceva...nu se deplaseaza spun ei la ridicari decat daca este blocat un acces auto, iar nu daca se parcheaza in dreptul unei porti. Sunt sute de case vechi, care nu au acces auto fizic posibil, ce facem, pe strazile de case nu ne mai parcam in dreptul nici unei case in logica asta? In dreptul portii pietonale nu, ca e acces, apoi urmeaza un simulacru de curte fara acces auto, nici acolo si,,,,am exlus orice posibilitate.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Follow us: Avocatnetro on Facebook
Draga MAYA2. Paragraful citat din codul rutier nu se refera la accesul auto, ci se refera la soferi. Soferi care trebuie sa NU blocheze CAILE DE ACCES. Nu caile de acces AUTO.nnCa vecina ta, incalca legea punand indicatoare pe toata lungimea gardului e una. Dar ca are pretentia ca in fata portii ei sa fie liber accesul, e cu totul altceva. Cum te-ai simti daca in fata usii tale de apartament mi-as pune un dulap care nu iti blocheaza accesul in casa, dar ti-l ingreuneaza?
Raduhata
Ea are un trotuar de 1,75 m latime in fata casei, de unde pana unde comparatia cu dulapul in fata usii mele? Are un trotuar pt a intra in casa....ea doreste domeniul public liber. Carosabilul. Ca sa se parcheze ea acolo. Ambele platim impozite, suntem egale in fata legii. Va rog sa nu mai interpretati legea cu analogii cu dulapuri si Salvari care au nevoie de loc, si la mine la bloc sunt masini parcata exact pe langa acelasi trotuar, oamenii circula pe trotuar, inclusiv cei de la salvare cand vin. Citeste mai sus marturia celui ce raspunde la telefon de la Politia Locala si vei cedea ca nici macar ei nu sustin ceea ce voi sustineti aici.

"Dar ca are pretentia ca in fata portii ei sa fie liber accesul, e cu totul altceva".

Exista legi, nu pretentii de oameni care stau la case sau la bloc. Domeniul public este al tuturor, nu doar al celor care stau la case.
Ultima modificare: Joi, 21 Noiembrie 2013
MAYA2, utilizator
in fata fiecarei porti de acces catre proprietati exista o portiune de bordura inclinata care faciliteaza urcarea pe trotuar si trecerea peste acesta
in cazul in care pe carosabil sau pe zona verde stationeaza un vehicul care reduce latimea acestei zone inseamna ca a obstructionat sau a blocat intrarea catre acea proprietate
daca s-a actionat la cererea proprietarului imobilului s-a procedat corect (chiar daca acesta nu recunoaste ca el a facut solicitarea) daca a fost actiunea politiei locale poate firma de ridicare a pus o vorba buna unde trebuie sa mai intre ceva banuti in visteria firmei si primariei

Alte discuții în legătură

Regulament pentru aplicarea oug 195/2002, art. 143, litera d): adonys adonys HG 1391/2006 Regulament pentru aplicarea OUG 195/2002, art. 143, litera d: \"Se interzice stationarea voluntara a vehiculelor: d) in dreptul cailor de ... (vezi toată discuția)
La curte am o poarta de acces mica pentru persoane si o poarta ... DanielStanS DanielStanS La curte am o poarta de acces mica pentru persoane si o poarta de acces mare pentru masina. Vecinul obisnuieste sa isi lase masina pe drumul de servitute in ... (vezi toată discuția)
Spatiul din fata casei serban008 serban008 Buna ziua, Pe strada pe care locuies daca ajung acasa dupa ora 18:30 nu prea mai gasesc locuri de parcare. In fata blocului meu este o casa si cand se ... (vezi toată discuția)