Astazi 16 nov 2013 am coborat la timp, observand de la fereastra, pentru a impiedica manevrele de ridicare a masinii personale de catre o firma de ridicari auto. Masina mea era partacta pe carosabil, intr-o zona de case in proximitatea domiciliului , fara nici o restrictie de parcare.Politia comunitara, prezenta la fata locului, a dispus incetarea procedurii de ridicare. Contestand decizia ridicarii, intrucat masina era parcata pe carosabil, intr-un sir de masini, trotuarul in latime de 1,5 m era complet liber, agentul constataor a motivat ca era parcata in dreptul unei porti, blocand accesul auto. Precizez ca locuiesc de foarte multi ani in zona si cunosc respectiva curte, avand vizibilitate de la ferestrele mele direct spre acea casa. Datorita unei anexe construite in curte, in dreptul portii, curtea nu permite acces auto, dovada ca si proprietarii se parcheaza numai pe carosabil.
Am rugat reprezentantul politiei sa-mi demonstreze ca am blocat o curte cu acces auto, ceea ce l-ar fi indreptatit sa dispuna procedura de ridicare. Vizibil incurcat datorita existentei anexei construite in dreptul portii care facea imposibil accesul auto, acesta mi-a spus ca ridicarea a fost legala, datorita faptului ca proprietara sustine ca are acces auto in curte (dar nu a putut demonstra, dovada ca dupa ce mi-am mutat masina din respectivul loc, ea si-a parcat-o tot pe carosabil).
Am refuzat sa semnez proces verba, iar agentul m-a "amenintat" ca va face instiintare prin afisare, la bloc (nu stiu daca o va face).
Am sunat la politia circulatie si mi s-a confirmat ulterior telefonic ca nu se poate dispune ridicarea auto de pe carosabil daca accesul in respectiva curte este exclusiv pietona, legea prevazand doar sanctiuni in cazul blocarii accesului auto.
Va rog sa ma ajutati cu indicatii spre paragraful din lege care arata clar ca numai blocarea accesului auto este sanctiinata, procedura nefiind sustinuta legal in cazul unui acces exclusiv pietonal.
Va multumesc, astept un raspuns de la un avocat/ cunoscator al legii, nu vreau sfaturi si sugestii, vreau doar cadrul legal care reglementeaza diferenta dintre acces auto in curte si acces pietonal.
Corect cum spune colega. mai este o precizare de facut.Blocarea cailor de acces reprezinta imposibilitatea efectiva de a trece prin acel spatiu de acces. Nu se refera la trecerea cu vreun mijloc auto...Or, daca se putea trece cu pasul pe acolo, inseamna ca nu era blocata trecrea de acces.Actul militienilor locali a fost abuziv, datorat incapacitatii de interprretare corecta a legii si probabil unui anumit interes...
ART. 7
În domeniul circulaţiei pe drumurile publice, poliţia local? are urm?toarele atribuţii:
a) asigur? fluenţa circulaţiei pe drumurile publice din raza teritorial? de competenţ?, având
dreptul de a efectua semnale regulamentare de oprire a conduc?torilor de autovehicul exclusiv
pentru îndeplinirea atribuţiilor conferite de prezenta lege în domeniul circulaţiei pe drumurile
publice;
b) verific? integritatea mijloacelor de semnalizare rutier? şi sesizeaz? nereguli constatate
privind funcţionarea semafoarelor, starea indicatoarelor şi a marcajelor rutiere şi acord?
asistenţ? în zonele unde se aplic? marcaje rutiere;
c) particip? la acţiuni comune cu administratorul drumului pentru înl?turarea efectelor
fenomenelor naturale, cum sunt: ninsoare abundent?, viscol, vânt puternic, ploaie torenţial?,
grindin?, polei şi alte asemenea fenomene, pe drumurile publice;
d) particip?, împreun? cu unit?ţile/structurile teritoriale ale Poliţiei Române, la asigurarea
m?surilor de circulaţie ocazionate de adun?ri publice, mitinguri, marşuri, demonstraţii,
procesiuni, acţiuni de pichetare, acţiuni comerciale promoţionale, manifest?ri culturalartistice,
sportive, religioase sau comemorative, dup? caz, precum şi de alte activit?ţi care se
desf?şoar? pe drumul public şi implic? aglomer?ri de persoane;
e) sprijin? unit?ţile/structurile teritoriale ale Poliţiei Române în asigurarea m?surilor de
circulaţie în cazul transporturilor speciale şi al celor agabaritice pe raza teritorial? de
competenţ?;
f) acord? sprijin unit?ţilor/structurilor teritoriale ale Poliţiei Române în luarea m?surilor
pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului;
g) asigur?, în cazul accidentelor soldate cu victime, paza locului acestor accidente şi ia
primele m?suri ce se impun pentru conservarea urmelor, identificarea martorilor şi a
f?ptuitorilor şi, dac? se impune, transportul victimelor la cea mai apropiat? unitate sanitar?;
h) constat? contravenţii şi aplic? sancţiuni pentru înc?lcarea normelor legale privind
oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis, având dreptul de a dispune
m?suri de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar;
i) constat? contravenţii şi aplic? sancţiuni pentru înc?lcarea normelor legale privind masa
maxim? admis? şi accesul pe anumite sectoare de drum, având dreptul de a efectua semnale
de oprire a conduc?torilor acestor vehicule;
j) constat? contravenţii şi aplic? sancţiuni pentru înc?lcarea normelor rutiere de c?tre
pietoni, biciclişti, conduc?tori de mopede şi vehicule cu tracţiune animal?;
k) constat? contravenţii şi aplic? sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor legale
referitoare la circulaţia în zona pietonal?, în zona rezidenţial?, în parcuri şi zone de agrement,
precum şi pe locurile de parcare adaptate, rezervate şi semnalizate prin semnul internaţional
pentru persoanele cu handicap;
l) aplic? prevederile legale privind regimul juridic al vehiculelor f?r? st?pân sau abandonate
pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unit?ţilor/ subdiviziunilor
administrativ-teritoriale;
m) coopereaz? cu unit?ţile/structurile teritoriale ale Poliţiei Române pentru identificarea
deţin?torului/utilizatorului autovehiculului ridicat ca urmare a staţion?rii neregulamentare sau
al autovehiculelor abandonate pe domeniul public.
CITITI SI INTELEGETI CA POLITIA LOCALA ARE ATRIBUTII ASA CUM SCRIE LEGEA NU CUM LE VREM NOI SA LE INTERPRETAM.
Se pare ca incapacitate de intelegere a Legii o aveti dumneavoastra si in plus sinteti si subiectiv.
Hotararile de consiliu local sint puse in aplicare de Politia Locala , si intradevar sint in tara numeroase hotarari care stabilesc anumite reguli cu privire la spatii verzi si parcarea pe trotuare .Dar prin Legea 155/2010 -Legea Politiei Locale sint implementate atributii pe linie de circulatie rutiera .Asa ca nu mai confundati marfa cu ambalajul.Stim ca nu convine multora acest lucru dar asa este realitatea .
Cu privire la blocarea cailor de acces v-am explicat mai sus ca este vorba de orice cale de acces , nu neaparat auto .Legea spune CLAR ,,Art. 143 ? Se interzice staţionarea voluntară a vehiculelor:
d) în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice;
Prietene! Cale de acces nu inseamna poarta/intrarea in curtea privata a cuiva! Sintagma "asigura fluenta pe drumurile publice" nu se refara la intrarea in curtea persoanelor fizice....Nu stiu la ce marfa te referi dumneta, insa ambalajul te reprezinta. Esti in eroare totala si mai improsti cu "stiinta" si pe altii. Limiteaza-te la a raspunde celui care intreaba si nu mai face comentarii "luminoase" pe raspunsurile altora, mai ales cand nu intelegi termenii legali!
Cale de acces nu inseamna poarta/intrarea in curtea privata a cuiva!
Va contrazic! Prin definitie acces inseamna:
ACCÉS, (1) accesuri, (2) accese, s. n. 1. Posibilitate de a pătrunde, drept de a ajunge până într-un loc sau până la o persoană; p. ext. intrare. Sursa: DEX '09 [ link extern ]
Sunt curios ce intelegeti dvs prin "cale de acces", daca nu poarta casei, usa intrare, etc.
Remarc ca s-au aprins discutiile. Ca o paranteza, proprietara respectivei case, cu o deschidere de aprox 20 m la strada, a montat mai multe indicatoare cu "parcarea interzisa (nu scrie "access auto" sa "acces garaj") pe toata latimea/deschiderea la strada a curtii ei. Asta inseamna ca a blocat cam 5 locuri de parcare pe domeniul public, pentru care nu plateste taxa la ADP. Trotuarul aferent locuintei are o latime de peste 1.75 m, deci accesul pietonal in acea curte sau cu orice materiale voluminoase este absolut facil. In drepul scarii de bloc in care locuiesc eu este o parcare paralela cu trotuarul care are acceasi latime, si se parcheaza nestingherite masini, fara ca cineva sa pretinda (si suntem peste 40 locatari) pentru ca in baza impozitului platit pe cota parte indiviza sau in baza faptului ca avem domiciliul stabil acolo, avem pretentia ca acel loc sa fie ocupat doar de cineva din bloc sau sa ramana liber. Eu sunt consternata de gradul de necunoastre a legilor de catre cetateni, majoritatea pretinzand ca spatiul pe domeniul public (deci carosabil, nu discutam de trotuar) sa ramana liber pt simplu motiv ca ei au o poarta spre acea strada, si li se pare nu doar firesc, ci se simt maxim indreptatiti sa parcheze exact acolo, invocand motive care nu se regasesc decat in 1% din cazuri (gen daca vine Salvarea). Si la blocul in care stau eu vine Salvarea, si se intra pe trotuarul din fara scarii, nu intra nimeni cu salvarea fix pana la prima treapta a scarii blocului. Atata timp cat trotuarul este lat si ramane liber, accesul nu este blocat si nici ingreunat.
Multumesc polloctav pentru postari si logica in aplicarea legii. Am jucat rol de "mister shopping" si am sunat de mai multe ori la Politie (pt a prinde in ture diferite ofiteri) si am spus problema invers: daca am o casa, exclusiv cu acces pietona, pot cere sa mi se trimita un echipaj auto pt ridicarea unie masini parcate in dreptul portii , chira daca nu am garaj/acces auto. Raspunsul a fost ferm, nu, de fiecare data.Numai daca se probeaza acces auto. Asa ca si Politia, la telefon recunoaste legea, pe teren....aplica legea banului. Am cerut o audienta la comandantul politiei sect 1, pt a reclama abuzul si abuzurile proprietarei care si-a instalat panouri de parcare interzisa pe toata deschiderea la strada a proprietatii ei (este nou mutata, nu cred ca are domicilul stabil acolo, un atu in plus la legitimare)