avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Propunere adresata consultantilor fiscali si ...
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Propunere adresata consultantilor fiscali si expertilor contabili

Avand in vedere ca pana luni proiectul OUG privind unele reglementari fiscale este supus dezbaterii publice, va propun sa sesizam organismele profesionale din care facem parte in legatura cu aberatiile pe care le contine acest proiect. Poate vom reusi sa schimbam ceva. Cel putin guvernantii nu vor putea spune ca opinia publica nu a reactionat.

P.S.: nu uitati ca suntem afectati atat direct (prin firmele noastre) cat si indirect (prin clientii nostri).

Pentru CCF, propunerile se adreseaza Grupului de lucru pentru legislaţie şi proceduri fiscale.
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 09:33, 15 Aprilie 2009
Magda Staicu a scris:

8. Articolul 107 va avea urmatorul cuprins:
½Cota de impozitare
Art. 107. – (1) Cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor este: 2% in anul 2007; 2,5% in anul 2008; 3% in anul 2009.
(2) In situatia in care impozitul datorat de microintreprinderile care desfasoara preponderent activitatile prevazute la art.18 alin.(4) din Titlul II este mai mic decat 1.625 lei trimestrial, acestea sunt obligate la plata acestei sume.
(3) In aplicarea alin.(2), pentru anul 2009, se au in vedere urmatoarele reguli:
a) pentru trimestrul al II-lea, se compara impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat la sfarsitul trimestrului cu limita de 1.083 lei;
b) pentru trimestrele al III-lea si al IV-lea se compara impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat la sfarsitul fiecarui trimestru cu limita de 1.625 lei aferenta fiecarui trimestru.”

din cf :
ART. 18

Impozit minim pentru baruri de noapte, cluburi de noapte, discoteci, cazinouri şi pariuri sportive

Contribuabilii care desfăşoară activităţi de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive, inclusiv persoanele juridice care realizează aceste venituri în baza unui contract de asociere, şi la care impozitul pe profit datorat pentru activităţile prevăzute în acest articol este mai mic decât 5% din veniturile respective sunt obligaţi la plata unui impozit de 5% aplicat acestor venituri realizate.

1. Nu gasesc in versiunea mea de cod fiscal decit ce am postat mai sus la art 18.

2.citat :"microintreprinderile care desfasoara preponderent activitatile prevazute la art.18 alin 4 din titlul II", daca-l citim impreuna cu :
ART. 104

Opţiunea de a plăti impozit pe veniturile microîntreprinderii
(5) Nu pot opta pentru sistemul de impunere reglementat de prezentul titlu persoanele juridice române care:

a) desfăşoară activităţi în domeniul bancar;

b) desfăşoară activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii;

c) desfăşoară activităţi în domeniile jocurilor de noroc, pariurilor sportive, cazinourilor;
ce intelegem ?


Deocamdata, art 18 are un singur alineat. Prin aceasta OUG, se mai introduc 4 alineate. La cestea face referire modificarea art 107.

Imbarligata rau situatia...#-o
4) Pentru aplicarea prevederilor alin.(2), activitatile desfasurate de contribuabili sunt urmatoarele:
(...)
g) hoteluri si alte facilitati de cazare;
(...)

Sa luam de exemplu o pensiune construita cu fonduri SAPARD:

Investitie cam de 300.000 de euro.

200.000 de euro in cladire

100.000 euro in dotari care sunt active fixe si obiecte de inventar
Este normal ca societatea sa fie piedere fiscala pentru recuperarea efortului de investitie (amortizare accelerata echipamente si dare in consum obiecte de inventar), deci in conditii normale de piata si de legislatie cam2-3 ani nu va plati impozit pe profit.

Insa aceasta pensiune va plati anual:

- un impozit local cam de 2000 euro anual- la un tarif de 50 de euro pe noapte- 1 camera timp de 40 de nopti= impozitul local

- contributii pentru cca. 6 angajati- contributii BS si BAS cam de 24.000 lei anual la un tarif de 50 euro pe noapte 1 camera timp de 120 nopti

la toate acestea daca trece aceasta propunere 1 camera timp de 30 de nopti va fi pentru plata impozitului

deci inconditiile in care in Romania turismul este sezonier- fie el munte sau mare- 1 camera timp de 190 de nopti va fi destinata impozitelor.... nu stiu daca din celelalte 8 camera care raman se vor putea acoperi cheltuielile????

Deci degeaba s-au construit pensiuni, s-au accesat fonduri, s-au investit bani, cata vreme statul nu intelege ca in primii ani de functionare a unei asemenea investitii nu ai cum sa generezi impozit pe profit, ci statul ar trebui sa fie multumit ca platesti impozite locale, contributii, ca asiguri locuri de munca si generezi valoare adaugata.


Toti cei care au accesat fonduri Sapard si au pus partea lor de cofinantare puteau sa isi pastreze banii la banca ca in 2009 nu plateau impozit pe dobanda la depozite bancare (ca asta e scutita) si erau mai castigati.


Guvernantii aveau alte solutii la indemana - dar nu vreau eu sa le dau idei.





Ultima modificare: Duminică, 5 Aprilie 2009
Management Account, Consultant fiscal
Stimati colegi, sa imi spuna cineva ce vor sa spuna ca eu de doua zile incerc sa inteleg....dar ma deruteaza mereu expresia " cu deducerea amortizarii fiscale"... si iar ma intreb ce au vrut oare ????


4. La articolul 22, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin.(51) cu urmatorul cuprins:
“(51) Prin exceptie de la prevederile alin.(5), rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor mijloace fixe, dupa caz.”???????
Editorial preluat din Newsletter Taxe si Impozite Actual nr. 27/ martie 2009. Autor Andrei Savescu.

Traim intr-un univers fierbinte si zapacit. Universul din Bing-Bang s-a ivit. De fapt, atunci s-a nascut Haosul. Acum universul se afla in expansiune, ce-i drept, dar nu este foarte ordonat, inca.
Lucrurile trebuie sa se aseze in ordine, armonios. Dezideratul ontologic al tuturor lucrurilor este armonia universala.
Dupa parerea mea, in ceea ce priveste afacerile, contabilul este pazitorul armoniei universale. Iata de ce:
Afacerile sunt manifestarile de vointa ale sefului, intreprinzatorul. Adica intreprinzatorul (si varianta lui clasica – seful) este creatorul care improasca impetuos cu fapte, in incercarea de a-si extinde influenta lui proprie si influenta organizatiei pe care o conduce.
Jetul manifestarilor de vointa ale sefului trebuie sa imbrace o forma ordonata, legata, asezata, pe deplin legala si verificabila.
Armonia universala trebuie sa-si gaseasca expresia la nivelul oricarei organizatii. Asa cum universul fizic este in cautarea armoniei, la fel si organizatiile.
In organizatii pastrarea armoniei universale se face prin crearea de contrapondere fata de manifestarile impetuoase si voluntare ale sefului. Aceasta contrapondere este contabilitatea.
Contabilul este pastratorul ordinii si armoniei, cel care aseaza lucrurile la locul lor si se ingrijeste ca miscarile pline de vointa ale sefului sa nu sparga borcanele.
De aceea spun ca intr-o organizatie personajul-cheie care pazeste armonia universala este contabilul.
.
Ultima modificare: Duminică, 5 Aprilie 2009
ContSters42967, utilizator
Guvernul a transmis Comisiei Europene o cerere de derogare de la normele UE si de consultare a Comitetului european de TVA, pentru a elimina dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata la achizitia de vehicule de catre companii si a limita la 30% deducerea de TVA pentru intretinerea masinilor, au declarat, duminica, agentiei Mediafax, surse oficiale.

"Guvernul intentioneaza sa elimine dreptul de deducere a TVA aferenta achizitiei de autoturisme pentru transportul de persoane si a cheltuielilor cu combustibili si lubrifianti, dar aceasta impune consultarea Comitetului european pentru TVA, conform directivelor europene. In ceea ce priveste propunerea de limitare la 30% a dreptului de deducere a TVA aferenta cheltuielilor generate cu serviciile de intretinere, reparare si mentenanta a autoturismelor, aceasta nu este conforma cu directiva europeana si necesita obtinerea unei derogari din partea Consiliului UE. Solicitarile privind consultarea Comitetului TVA si obtinerea derogarii au fost intocmite si transmise Comisiei Europene", au precizat sursele.

Propunerea Guvernului de a interzice deducerea de catre companii a TVA pentru achizitii de vehicule este argumentata prin faptul ca masinile sunt folosite si in scopuri personale de catre angajati, iar o evidenta separata a modului de utilizare este dificil de tinut, in timp ce ajustarea TVA poate fi evitata prin diferite metode.

Sursa: Hotnews

Deci vor sa faca asa:
- Masinile cu capacitate mai mica de 3,5 tone si mai putin de 9 locuri, nu deduc TVA la cheltuielile cu reparatiile;
- Restul masinilor deduc TVA doar in proportie de 30%.

Alte discuții în legătură

Modificare norme cod fiscal - proiect Ana Muntianu Ana Muntianu PROIECT H.G. REFERITOR O.U.G. 34/2009 VARIANTÃ DE LUCRU GUVERNUL ROMÂNIEI HOTÃRÂRE pentru modificarea şi completarea normelor ... (vezi toată discuția)
Si tot nu inteleg care sunt ch.deduct.si care nu MOCANU DOINA MOCANU DOINA Am citit si recitit OUG 34/ 2009 si tot am dubii in privinta cheltuielilor deductibile. Va rog din suflet sa ma \"luminati\" pentru ca a trecut deja ... (vezi toată discuția)
Inregistrari contabile-bonuri motorina si taxi Fl0r3ntina Fl0r3ntina cum inregistrez bonurile de motorina si bonurile de taxi in contabilitate? (vezi toată discuția)