avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Si totusi, gasim o solutie reala pentru aberatiile ...
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Si totusi, gasim o solutie reala pentru aberatiile fiscale care se vehiculeaza?

Pentru ca e clar ca greva fiscala nu duce niciunde. Ca orice act de nesupunere civica, este culpabil si poate fi sanctionat usor de autoritatile publice.

Si totusi, se poate invoca un argument juridic valid pentru combaterea noilor inginerii fiscale pe care vrea sa le introduca guvernul Boc?

Hai sa cautam solutii. Ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: drbarbu , utilizator 03:49, 24 Aprilie 2009
Daa aparut deja in Monitor.
Practic, acest impozit minim de 2200 lei ar trebui "platit” in Ianuarie 2010, pt eventuala "diferenta” intre real si "minimul obligatoriu” comparandu-se cu impozitul virat in 2008... Asa inteleg ca ar fi... firesc...?
In legatura cu aceasta cativa au afirmat (le nivel teoretic, cel putin) ca nu vor plati "diferenta” si vor astepta sa vada ce se va intampla.... Poate vor proceda astfel, poate nu... Mai e ceva pana anul viitor.
In schimb, nu au o ideea cum sa scape de "chestiunile” legate de TVA si inregistrarea cheltuielilor privind combustibilul... Cei care nu sunt platitori de TVA au doar problema cheltuielilor pt combustibil...

Daca nu se mai foloseste autoturismul din dotare pt carat marfa (acea marfa ce poate fi transportata cu un autoturism "de oras) si pt a se deplasa pe la diferitele institutii ale statului poate fi folosit taxiul? Adica, va avea dreptul sa deconteze astfel cheltuiala?

Pt barci, iahturi se deduce TVA? Sunt, totusi produse de lux... mai ales daca nu au ca scop o... activitate recreativa pt public din care firma sa aiba venituri... Dar pt elicopter?

De ce nu se renunta la tichetele de vacanta? Costa mult pt guvern si nu cred ca vor avea succes, mai ales ca, in ceea ce priveste conditiile in care vor fi "distribuite” par a fi... cu destinatie speciala... Cei care pot primi turisti pe baza de tichete trebuie sa indeplineasca unele conditii... oarecum "ciudate”...

Desi nu prea am idee in acest domeniu am impresia ca oug este prost "intocmita” si lasa loc pt "cotite”. Nu stiu de ce, dar am senzatia ca cei mai multi vor reusi "sa se strecoare” – adica, sa zica precum guvernul si sa faca asa cum e mai avantajos pt ei, ca intreprinzatori obligati la platzi pe care unii nu si le pot permite in conditiile in care lucreaza cinstit... Altfel spus, ii instiga pe oameni sa incalce legea pt a reusi sa se descurce in continuare. Ar fi trebuit ca acesti guvernanti sa retina si aspectul referitor la faptul ca sunt multi oameni trecuti de varsta de 55 de ani care lucreaza pe cont propriu si nu prea mai au sanse de a fi angajati in alta parte – acesta fiind, uneori, unul dintre motivele care i-au determinat sa intreprinda ceva pe cont propriu. Aici, exagerand putin, s-ar putea vedea o ingradire a dreptului la munca – mai ales ca guvernantii ar trebui sa dovedeasca faptul ca cineva eludeaza legea si savarseste infractiunea de evaziune fiscala. Nu e corect ca cineva sa fie obligat sa se imprumute pt a plati un impozit... (si) Pe acest considerent, probabil, unii nu vor plati impozitul si, intrand la judecata pt a contesta amenda vor cere sa li se arate sursa de unde ar trebui sa faca rost de banii pe care ii pretind guvernantii... Imprumutandu-se pt acesti bani isi duc sigur (si singuri) firma in faliment... Deci, se urmareste... ce? Sa fie scoase de pe piata firmele mici? Sunt multe firme cu obiect de activitate in servicii: reparatii diverse (ceasuri, ascutit cutite, foarfeci, etc), curatenie, baby sitter, hoteluri pt caini, vanzare de vase ceramice, bluze traditionale (ii) si altele asemenea, croitorii (unde se fac si reparatii diverse, modificari la diverse obiecte de imbracaminte) si exemplele ar putea continua... In asemenea cazuri prevederile ordonantei sunt exagerate (chiar daca acceptam ideea ca acesti intreprinzatori nu inregistreaza toate veniturile – ei, oricum, nu vor putea avea veniturile pretinse prin ordonanta).

Interzicandu-se anumite "decontari” se creeaza un "venit fals” pt care intreprinzatorul plateste un impozit care nu e conform cu realitatea economica a firmei respective... Daca nici acest aspect nu inseamna jecmaneala...!? Dupa ce mi se pretinde sa platesc impozit pe un venit / profit pe care, real, nu il are firma mi se si interzice sa decontez unele cheltuieli pt ca acest venit / profit sa fie mai mare si Statul sa primeasca mai multi bani la care nu ar avea dreptul...

In chestiunea aceasta cu "refuzul” decontarilor (diverse) legate de auto pare ca ar fi o reglementare privind... protectia mediului! Obliga firmele sa foloseasca masinile cat mai rar si, de preferinta, numai una... Au incercat sa-i convinga pe oameni sa mearga la munca "adunandu-se in grup” pt a nu mai "vedea” intro masina numai soferul si, astfel, sa se "decongestioneze” strazile. Nu le-a mers cu aceasta propunere au sugerat bicicletele (!!!) si, pt ca nici asa oamenii nu au inteles, au "inventat” ordonanta...

Are cineva idee: PNL a inaintat motiunea de cenzura impotriva oug 34? Se laudau cu aceasta...
Stiu ca si Corpul contabililor, din unele judete, "aduna” semnaturi impotriva acestei ordonante – practic, ii afecteaza pe contabilii care au firme in domeniu...
Nu mai stiu pe unde am mai citit despre faptul ca intreprinzatorii din constructii se pregatesc sa "atace” in justitie (contencios) aceasta ordonanta...

Conform "motivarii" acestei ordonante pare ca a face afaceri in RO inseamna a fura...
Intreprinzatorii sunt sufocati de taxe si stangulati de conditii (impuse pt functionare) care mai de care mai bizare...

Va arata aceasta societate precum cea socialista: proletariatul cu strictul necesar unui trai la limita supravietuirii, ceilalti cu ce vor, pt ca sunt in "clasele superioare".

Uff, cat am scris – si mai am de scris, dar devin obositoare, pe langa faptul ca... aproape am obosit; si nu mi se pare ca se va face ceva care sa impiedice aplicarea prevederilor acestei ordonante.
Trebuie ca prin votul nostru si al celor care depind de noi sa dam un prim semnal guvernului asta de incompetenti ca nu mai sint agreati. Asadar aveti grija cu cine votati la 7 iunie.
Pana la urma vad ca lucrurile s-au asezat. Nimeni nu mai protesteaza. Nu ca ar fi fost vreun protest serios. Ziarele si televiziunile abia daca au amintit subiectul. Mult mai interesanta a fost arestarea lui Becali. Se merge pe ideia ca cele 240.000 firme afectate sunt prea putine si prea mici sa formeze o masa critica. Sa vedem cate firme vor plati in realitate impozitul. Eu am depus la ORC actele pentru suspendarea unei firme. Mai am una pe care o mai las, dar nu am deloc intentia sa aduc bani de acasa. Daca voi avea din ce plati, bine. Daca nu, ghinionul lui Pogea. Merg pe ideia ca in ritmul asta Basescu pica la toamna si odata cu el tot guvernul asta de incompetenti.
@gelu2: Nu va merge cu neplata impozitului. La un control de la fisc, administratorul va fi amendat deoarece acesta este responsabil de adminstrarea firmei (este solidar cu actiunile acesteia - parca asa se spune in lege). Deci nu prea exista scapare reala.

@Moraru: Chestia cu "ai grija cu cine votezi pe 7 Iunie" nu merge. Sunt aceeasi pe care ii votam de ani buni, iar aceste alegeri nu ne vor schimba viata din tara cu absolut nimic. Ne-a schimbat cu ceva viata ca am ales acum cativa ani europarlamentari? Un nu categoric.

@trope_doi: Corect tot despre ce ai scris, dar mai ales despre tichetele de vacanta si ministerul lui Udrea. Dar acesta a fost creat special ca sa se faca invarteli prin el. Doar familia lui Udrea se pricepe de minune sa faca treaba pe spinarea altora.

Tot ce ar trebui sa facem este sa ne adunam macar ca un grup de persoane/reprezentanti ai unor firme si sa atacam in contencios ordonanta. Daca stam si comentam pe forum nu se va intampla nimic.

Daca doriti sa va implicati, iata 2 adrese web:
- [ link extern ]
- [ link extern ]

Pentru cine doreste sa mi se alature in actiune de atacare a ordonantei, il rog sa ma contacteze ca sa ii spun cum ma poate mandata sa-l reprezint in fata instantei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare norme cod fiscal - proiect Ana Muntianu Ana Muntianu PROIECT H.G. REFERITOR O.U.G. 34/2009 VARIANTÃ DE LUCRU GUVERNUL ROMÂNIEI HOTÃRÂRE pentru modificarea şi completarea normelor ... (vezi toată discuția)
Propunere adresata consultantilor fiscali si expertilor contabili Ana Muntianu Ana Muntianu Avand in vedere ca pana luni proiectul OUG privind unele reglementari fiscale este supus dezbaterii publice, va propun sa sesizam organismele profesionale din ... (vezi toată discuția)
Oug nr. 34/2009 DRAGANLARISA DRAGANLARISA buna ziua! sunt administratorul unei societati de intermediere, platesc impozit pe venitul microintreprinderilor trimestrial. va rog sa ma lamuriti ce e cu ... (vezi toată discuția)