avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Si totusi, gasim o solutie reala pentru aberatiile ...
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Si totusi, gasim o solutie reala pentru aberatiile fiscale care se vehiculeaza?

Pentru ca e clar ca greva fiscala nu duce niciunde. Ca orice act de nesupunere civica, este culpabil si poate fi sanctionat usor de autoritatile publice.

Si totusi, se poate invoca un argument juridic valid pentru combaterea noilor inginerii fiscale pe care vrea sa le introduca guvernul Boc?

Hai sa cautam solutii. Ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: drbarbu , utilizator 03:49, 24 Aprilie 2009
Vad ca nimeni nu mai vine cu pareri aici. Chiar nimeni nu a gasit nici o cale de atac pentr aceasta OUG?

Va dau eu o rezolvare legala si cu sanse mari de castig: DECLARAREA APLICARII OUG-ULUI CA ILEGALA.
Pai cum ramane cu prevederea ca un impozit nu poate fi aplicat decat la inceputul unui an fiscal?

Eu am de gand sa atac pe aceasta tema OUG-ul in instanta. Zilele urmatoare (dupa ce am sa citesc si eu textul acestei OUG) am sa contactez conducerea unor asociatii de afaceri si o firma de consultanta fiscala/juridica ca sa vad daca exista sanse sa castig in instanta.

Daca cineva este interesat sa mi se alature, sa ma contacteze.

NU MAI DORMITI, CA ASTIA NE FURA SI NOI II AJUTAM SA NE JECMANEASCA!
M-am gindit daca sa deschis un topic nou , dar m-am razgindit ,pentru ca ce vreau sa spun se potriveste foarte bine cu titlul acestui topic :

Din nota de fundamentare a OUG :

Situatie actuala :

În prezent, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153
din Codul fiscal, care nu aplică pro-rata, deduc integral taxa pe valoarea adăugată aferentă
achiziţiei de autoturisme destinate exclusiv transportului de persoane, inclusiv taxa
aferentă achiziţiei de carburanţi. Deoarece aceste autoturisme sunt utilizate şi în scopuri
personale de către angajaţii companiilor, ar trebui ţinute evidenţe separate pentru uzul
personal şi pentru uzul în scopul afacerii, iar pentru uzul personal companiile ar avea
obligaţia anulării dreptului de deducere a TVA prin procedeul ajustărilor. Din practică,
rezultă că ţinerea de evidenţe separate este foarte dificilă
iar ajustarea TVA este evitată
prin diverse metode.

2.Schimbări preconizate

Se propune introducerea în Codul fiscal a unui articol nou, art. 145 1, astfel încât să
nu mai poată fi dedusă taxa pe valoarea adăugată aferentă achiziţiilor de autoturisme care
sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane , inclusiv pentru combustibilulnecesar funcţionării acestor autoturisme. Prin autoturism se înţelege orice vehicul rutier
motorizat care este exclusiv destinat pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate
maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kilograme şi car e să nu aibă mai mult de
9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului.
Propunerea nu vizează şi autoturismele care sunt utilizate pentru revânzare, pentru închiriere, pentru instruirea de
către şcolile de şoferi, pentru activitatea de taximetrie, p recum şi autoturismele utilizate
exclusiv pentru
: intervenţie, reparaţii, pază şi protecţie, curierat, transport de personal la şi
de la locul de desfăşurare a activităţii
, precum şi vehiculele special adaptate pentru a fi
utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenţi de vânzări şi de agenţi de
recrutare a forţei de muncă.


Deci, pentru ca in practica nu se putea tine evidenta : 2 litri de benzina pina acasa, 3 litri pina la servici ,1 litru la coafor, atunci nu se mai deduce taxa pentru nimic . ok!
Dar daca citim textul boldat din previziuni, cum facem ? Care e acel auto folosit exclusiv pentru ce spun ei acolo, la care se poate identifica cu strictete conditia de deducere ? Nu ne intoarcem de unde am plecat , totusi ? #-o

Ce ma intriga pe mine, si probabil pe multi altii, este ca oricate reactii a avut societatea pe parcursul dezbaterii publice a acestor legi aberante, ele nu au fost foarte intense, nu au fost de proportii, de unde inclin sa cred ca reactiile "contra" nu au avut suportul necesar. Dezbaterile din presa au fost slabute. Campania de combatere a acestor proiecte de lege nu a fost suficient de agresiva, asa cum s-ar fi cuvenit.
Poate ca am o gandire paranoica, dar in prezent, cel mai puternic impact asupra celor care conduc aceasta tara, nu este societatea ci trusturile de media. Oricat de greu ne-ar fi sa recunoastem, mass-media este o putere in statul nostru si eu personal nu am simtit o campanie forte in combaterea acestui proiect de lege aberant.
Sa fie vorba din nou de intelegeri intre marile trusturi de media si guvernul incompetent pe care il avem?
Buna ziua,

va felicit pentru initiativa, desi, nu de mult, imi puneam intrebarea: de ce cand se adopta o lege in Romania, cetatenii isi pun automat intrebarea: "cum o pot evita??" RASPUNSUL E SIMPLU. PENTRU CA GUVERNANTII NOSTRI, INDIFERENT DE COLORATURA POLITICA AU UN "DAR" DESAVARSIT SA ADOPTE LEGI NU PENTRU CETATENII CARE I-AU ALES - CI IMPOTRIVA LOR. SI ASTA IMPOTRIVA LEGILOR UNIUNII EUROPENE LA CARE ROMANIA A ADERAT DIN 2007.

Pe scurt, cred ca fiecare SC isi va gasi drumul propriu in a-si continua activitatea intr-o forma sau alta, un articol in acest sens se poate accesa dand click pe linkul urmator:

[ link extern ]

Toate cele bune, mai putin pt. d-nul pogea & co,

cu respect,

db

Citez din articolul recomandat (italic):
...majoritatea consultantilor se asteapta ca firmele sa faca disponibilizari tocmai pentru a diminua din costurile cu plata contributiilor de asigurari sociale si pentru a putea plati acest impozit.
Acesta e primul pas pe care il vor face societatile – din pacate, multe au ca angajati membri de familie, care dau bani la stat si ca taxe salariale (inclusiv impozit pe venit din salarii) si impozit pe profit sau venit (dupa caz) pt ca au profit, dar nu asa mare cum li se pretinde acum (deoarece isi platesc singuri salarii, nu au ajutor de la stat).

...microintreprinderile cu salariati vor avea probleme si vor face disponibilizari daca isi vor transforma activitatea pe PFA
... vor fi multi oameni disponibilizati, pentru ca patronii sa economiseasca banii platiti pentru contributiile la asigurarile sociale

Am auzit un destept care afirma ca rata somajului nu va creste...

Multe firme vor fi lichidate pana la 1 mai. De asemenea, majoritatea companiilor vor opta pentru subraportarea cifrei de afaceri, crescand astfel economia subterana
Si guvernanii ii trag tare ca prin aceasta ordonanta au descoperit metoda infailibila de a combate evaziunea fiscala... As rade, daca n-ar fi amenintati cu somajul asa multi oameni...

Sectorul de servicii este grav afectat – dar cui ii mai pasa?!

...efectele pe care impozitul forfertar le va avea asupra IMM-urilor vor fi restrangerea activitatii, trimiterea angajatilor in somaj, o evaziune fiscala mai mare, implicit, munca la negru si, in ultima instanta, radierea. “In prezent sunt peste 50.000 de firme care nu au activitate, dar care platesc un contabil sa le faca bilantul la sfarsitul fiecarei luni. Aceste firme se vor inchide si vor trimite in somaj cel putin 50.000 de oameni”, spune Parvu. In opinia acestuia, pana in luna august, intre 80.000 si 120.000 de IMM-uri vor disparea.
Poate ca asta se si urmareste – raman numai firmele celor din top 300, care vor contribui la campania electorala ca recunostinta ca a fost eliminata concurenata.
Regulamentul forumului si bunul simt ma impiedica sa injur, dar tare as vrea sa o fac! :duh:

Cum scrie drbarbu: aplicarea acesteia trebuie declarata ilegala.
Desi nu ma afecteaza direct dispozitiile acestei ordonante: unde trebuie sa semnez?

Alte discuții în legătură

Modificare norme cod fiscal - proiect Ana Muntianu Ana Muntianu PROIECT H.G. REFERITOR O.U.G. 34/2009 VARIANTÃ DE LUCRU GUVERNUL ROMÂNIEI HOTÃRÂRE pentru modificarea şi completarea normelor ... (vezi toată discuția)
Propunere adresata consultantilor fiscali si expertilor contabili Ana Muntianu Ana Muntianu Avand in vedere ca pana luni proiectul OUG privind unele reglementari fiscale este supus dezbaterii publice, va propun sa sesizam organismele profesionale din ... (vezi toată discuția)
Oug nr. 34/2009 DRAGANLARISA DRAGANLARISA buna ziua! sunt administratorul unei societati de intermediere, platesc impozit pe venitul microintreprinderilor trimestrial. va rog sa ma lamuriti ce e cu ... (vezi toată discuția)