Un jurist, un avocat ne poate spune cat de legala este aceasta modificare ata din punct de vedere al legislatiei nationale cat si a legislatiei comunitare si care sunt caile de atac.
In fond... statul roman a restituit taxa de prima inmatriculare, de ce nu ar restitui si aceste impozite.
Aceste modificari trebuiau facute cu 1 ianuarie 2010 (o parte din aceste modificari sunt destul de pertinente... unele)
Si acestea sunt prevederile Codului Fiscal referitoare la modificare.
Text extras din: Codul Fiscal 2003 - Codul Fiscal al României@
CAPITOLUL II
Interpretarea si modificarea Codului fiscal
Principiile fiscalitatii
Art. 3. - Impozitele si taxele reglementate de prezentul cod se bazeaza pe urmatoarele principii:
a) neutralitatea masurilor fiscale în raport cu diferitele categorii de investitori si capitaluri, cu forma de proprietate, asigurând conditii egale investitorilor, capitalului român si strain;
b) certitudinea impunerii, prin elaborarea de norme juridice clare, care sa nu conduca la interpretari arbitrare, iar termenele, modalitatea si sumele de plata sa fie precis stabilite pentru fiecare platitor, respectiv acestia sa poata urmari si întelege sarcina fiscala ce le revine, precum si sa poata determina influenta deciziilor lor de management financiar asupra sarcinii lor fiscale;
c) echitatea fiscala la nivelul persoanelor fizice, prin impunerea diferita a veniturilor, în functie de marimea acestora;
d) eficienta impunerii prin asigurarea stabilitatii pe termen lung a prevederilor Codului fiscal, astfel încât aceste prevederi sa nu conduca la efecte retroactive defavorabile pentru persoane fizice si juridice, în raport cu impozitarea în vigoare la data adoptarii de catre acestea a unor decizii investitionale majore.
Modificarea si completarea Codului fiscal
Art. 4. - (1) Prezentul cod se modifica si se completeaza numai prin lege, promovata, de regula, cu 6 luni înainte de data intrarii în vigoare a acesteia.
(2) Orice modificare sau completare la prezentul cod intra în vigoare cu începere din prima zi a anului urmator celui în care a fost adoptata prin lege.
Nenorociti, si cu impozitul lor anticipat pt societatile nou infiintate… Cine e asa dobitoc incat sa deschida o firma acum? Aceasta dispozitie ma determina sa cred ca e o ordonanta ce va fi “abrogata” dupa alegerile prezidentiale din acest an…
Cunosc cateva persoane care au ales: nu vor plati impozitul (daca nu se vor incadra in “pretentiile” Statului) si cand vor primi amenda o vor contesta in instanta, pe riscul si cheltuiala lor. Ce mai conteaza cateva milioane in plus?