avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Solicitare constatare nulitate certificat de mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Solicitare constatare nulitate certificat de mediere

Buna ziua,
Pot solicita ca instanta sa constate nulitatea unui certificat de mediere intrucat la momentul in care institutia care a depus solicitarea(catre mediator) contractul de munca era nul ca urmare a deciziei emise tot de acea institutie.

Codul muncii Art.268. alin.1.Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate: d)pe toată durata existenţei contractului, în cazul în care se solicită constatarea nulităţii
Multumesc!
Lucrile sunt foarte simple, dar se pare ca nu reusesc sa obtin un raspuns... :(

In fapt
Actiune pe rol pentru constatare a nulitatii contractului individual de munca(initiata in septembrie 2013 de Primaria X).
Contractul de munca a incetat intre timp(prin demisie, fara preaviz -14.01.2014)

Invitat de 2 ori la mediere:
- noiembrie 2013- pentru primul capat de cerere
- februari 2014- pentru cele 2 capete de cerere

Intrebarile mele sunt:
-Mai are obiect(dpdv legal) sedinta de informare privind avantajele medierii ?
- Mediatorul trebuia sa accepte demararea procedurii de informare ?

Precizez
Art Art.268. alin.1.Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
d)pe toată durata existenţei contractului, în cazul în care se solicită constatarea nulităţii unui contract individual sau colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia

Art. 56
(1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept:
d)ca urmare a constatării nulităţii absolute a contractului individual de muncă, de la data la care nulitatea a fost constatată prin acordul părţilor sau prin hotărâre judecătorească definitivă;

SECŢIUNEA 8: Demisia
Art. 81
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.

Ori obiectul actiunii este constatarea nulitatii contractului individual de munca in vederea incetarii acestuia ca urmare a hotararii judecatoresti.
Ori care a incetat de drept prin demisie.

Este posibil ca angajatorul sa doreasca sa va deschida un proces in instanta.In aceasta situatie este obligat sa initieze si sa parcurga etapa de informare privind medierea. Daca doriti sa participati la sedinta de informare se poate realiza acest lucru prin intermediul skype, etc.Astfel veti afla exact care este situatia, ce urmareste angajatorul, etc
costin_bicau a scris:

contractul de munca era nul ca urmare a deciziei emise tot de acea institutie.


Serios? :) Dar unde scrie ca un contract de muncă este NUL, doar pentru că aşa i-a trăznit peste noapte angajatorului să scrie el pe-o bucată de hârtie? :confused:

Sunteti in eroare.

Cu mâna dvs. aţi copiat mai sus textul art 56 din Codul Muncii care spune că nulitatea se constată ...cum?
1. prin acordul părţilor
2. prin hotărâre judecătorească.

Si ... atât! Ce-a visat angajatorul peste nopate şi-a mâzgălit el (prin acord ...cu el însuşi) pe o bucata de hărtie ("ca urmare a deciziei emise tot de acea insituţie") nu e cauza de incetare de drept, fiindcă NU poate să contatate nulitatea ...de capul lui (textul vorbeste despre acordul părţilor sau hotarăre judecătorească).

Când anume a FORMULAT angajatorul cererea ce constatare a nulităţii de către instanţă?
Intr-o tomană :) - septembrie 2013.

ªi când spuneţi dvs. că a incetat contractul prin demisie?
Cam în toiul iernii, care urmează după toamnă :) - ianuarie 2014.

Păi, între data încheierii contractului şi data încetării lui prin demisia despe care vorbiţi, nu cumva EXISTA. (nu se situează aici durata EXISTENŢEI contractului, înlăutrul căreia angajatorul a FORMULAT cererea de constatare a nulităţii?). Atenţie la ...nuanţe.
Ultima modificare: Luni, 10 Martie 2014
romascanu, moderator
Stimata doamna/domnisoara Romascanu,
1)Da...Primaria X a emis Dispozitia nr 60 din 03.05.2012( i-a trăznit peste noapte), fara acordul partilor si fara Hotarare Judecatoreasca, prin care se constata nulitatea contractului de munca pe motiv ca aveam contract de management. Dispozitia nu mi-a comunicat-o.
2) In ianuarie 2013 am atacat in instanta unde am cerut sa se constate nulitatea dispozitiei, in aprilie 2013 am castigat la Tribunal iar in octombrie 2013 la Curtea de Apel,
In septembrie Primaria X, depune actiune la Tribunal pentru:
- constatare nulitate absoluta contract individual de munca
-repunere in situatie antarioara

In octombrie se initiaza prima procedura de informare privind avantajele medierii doar pe primul capat de cerere. Refuz participarea si solicit punerea in aplicare a Hotararii Tribunalului.

In 18 noiembrie 2013 sunt repus in functie in urma Deciziei Curtii de Apel de Apel.

In 14.01.2014 imi dau demisia fara previz. Se aproba. Se emite dispozitie de incetare.

In 06.02.2014 -primul termen . Invoc lipsa procedurii de informare pentru cel de-al doilea capat de cerere. Reclamanta solicita termen pentru a face dovada ca este facuta.
07.02.2014(a doua zi) cu cerere catre alt mediator initiaza o noua procedura. Precizez ca, contractul incetase conform demisiei si dispozitiei de incetare.

Este legala, necesara, oportuna si are finalitate demararea procedurii de informare in acest moment avand in vedere aspectele de mai sus?

Va multumesc!


Ultima modificare: Luni, 10 Martie 2014
costin_bicau, utilizator
Nu va suparati, dar chiar dvs ati scris ca ati "invocat lipsa procedurii de informare pentru ce-al doilea capat de cerere". Pana la urma de ce va deranjeaza faptul ca reclamanta a a demarat procedura respectiva ca urmare a faptului ca ati invocat lipsa acesteia? Daca vreti sa participati la sedinta de informare bine, daca nu doriti sa participati nu este nicio problema.

Alte discuții în legătură

Model pv de neacceptare amedierii Irina S. Irina S. Va rog, am nevoie de un PV de neacceptare a medierii. Multumesc. (vezi toată discuția)
Medierea-obligatorie din august? andreidarius andreidarius Stie cineva clar care sunt cauzele in care trebuie sa faci medierea anterior introducerii cererii de chemare in judecata ( ca altfel este inadmisibila ) si ... (vezi toată discuția)
Avocatul mediator si prev.art.36 din l:192/06 Irina S. Irina S. Art. 36 din L:192/2006 prevede ca meditorul nu poate reprezenta sai asista vreuna dintre parti intr-o procedura judiciara ori arbitrala avand ca obiect ... (vezi toată discuția)