Buna ziua,
Pot solicita ca instanta sa constate nulitatea unui certificat de mediere intrucat la momentul in care institutia care a depus solicitarea(catre mediator) contractul de munca era nul ca urmare a deciziei emise tot de acea institutie.
Codul muncii Art.268. alin.1.Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate: d)pe toată durata existenţei contractului, în cazul în care se solicită constatarea nulităţii
Multumesc!
Avand in vedere relatia contractuala dintre dvs. si angajator a incetat cu data de 14.01.2014 (nu stiu daca aveti cumva si perioada de preaviz) nu inteleg de ce angajatorul a initial procedura de informare si mediere. Daca obiectul conflictului trecut in invitatia la mediere are legatura cu actiunea privind constatarea nulitatii contractului de munca, trebuie doar sa mentionati mediatorului ca acest conflict nu mai subzista. Probabil ca angajatorul nu a prezentat mediatorului situatia corecta de fapt, si acesta conform cererii de investire si de buna credinta, a trimis invitatia.
Chiar daca angajatorul a initiat acest demers, este evident ca el nu poate avea nici o finalitate constructiva.
In aceasta situatie, acel proces-verbal de informare nu ii este de niciun folos angajatorului, iar medierea nici nu intra in discutie, deoarece nu exista conflict intre dvs. si fostul angajator.
Conflictul exista inca din septembrie 2013 si este pe rol la Tribunal.(in prezent la cel de-al 3lea termen).
Este a 2-a tentativa de mediere. La prima au uitat sa includa si cel de-al doilea capat de cerere. Eu am precizat asta in instanta. Ei au zis(mintit) ca exista mediere si pe cel de-al doilea capat de cerere(instanta le-a cerut dovada). De aceea incearca sa faca procedura acum. Pe ei nu-i intereseaza mediarea. Vor doar sa nu le fie respinsa cererea pentru neindeplinirea procedurii.
Nu stiu eu ce trebuie sa fac. Am raspuns dlui mediator precizand faptul ca am demisionat(i-am transmis demisia si dispozitia de incetare).
I-am spus ca sunt de acord sa particip la sedinta de informare, daca din punctul dlui de vedere este legal(demisie-articol 268.1).L-am rugat sa-mi precizeze daca este vb de o noua actiune sau cea aflata pe rol la tribunal.
Ideea este ca nu vreau sa gresesc si sa-i ,,ajut'' sa-si faca procedura acum printr-un raspuns al meu.
Pentru a nu i se respinge reclamantului cererea de chemare in judecata este necesara declansarea procedurii de mediere, primul pas fiind invitarea paratului la o sedinta de informare asupra avantajelor medierii. Daca paratul nu se prezinta mediatorul emite un Proces verbal in acest sens, cu care reclamantul face in instanta initierii procedurii de mediere, iar procesul isi va continua cursul. Nu e obligatorie prezenta paratului la informarea asupra medierii.
Se poate realiza de 2 ori medierea pentru acelasi proces(2 capete de cerere:nulitate contract si repunere in situatie anterioara).
Concret: -in noiembrie invitatie la procedura de informare cu un singur capat de cerere: nulitate contract-am refuzat-o pentru ca nu fusesem repus in functie
- in februarie dupa primul termen o noua invitatie de participare la sedinta de mediere de aceasta data cu 2 puncte -constatare nulitate si repunere insituatia anterioara.
Precizez ca la ambele solicitari contractul era incetat(prima data ca urmare a dispozitiei abuzive pe care am castigat-o) iau acum prin demisia din 14.01.2014
Nu s-a realizat medierea niciodata. Ati primit o invitatie la informarea privind avantajele medierii.
In invitatie se inscrie ca obiect al medierii, obiectul litigiului dedus judecatii, astfel cum a fost formulat de solicitant in contractul de pregatire a medierii pe care l-a incheiat cu mediatorul. Obiectul respectiv trebuie sa fie format din drepturi asupra carora partile pot dispune potrivit legii.
Daca toate capetele de cerere se incadreaza la mediere, atunci se va solicita declansarea procedurii cu privire la toate acestea. Insa e obligatorie doar prima etapa din procedura medierii, si anume informarea.
Probabil ca intre timp au semnat un nou contr de pregatire a medierii sau l-au modificat pe primul, de aceea in cea de-a doua invitatie obiectul litigiului este modificat sau completat.
Informarea se poate realiza oricand dupa introducerea cererii de chemare in judecata, pana la termenul fixat de instanta.