Alina2011 a scris:
[...] nu intelege de ce tatal sau nu vine cand eu refuz sa sa-i dau ceea ce cere.
[...] un parinte care cere si primeste custodie comuna si drept de vizita, trebuie sa primeasca o data cu ele si responsabilitatea pentru aceste drepturi iar in cazul in care el nu respecta, sa le piarda cel putin.
De unde stie copilul ca dv. ati refuzat sa-i dati ceva tatalui? N-ar trebui.
Iar discutam despre parinti, parintele drepturi, parintele obligatii, parintele saracul plange odata cu pruncul, parintele cara copilul la IML... parintele... parintele...
Legea zice: gresit, nu sunt despre parinti, sunt despre copil.
COPILUL are dreptul la doi parinti, COPILUL nu trebuie pedepsit prin lege (daca natura totusi a facut-o) cu luarea dreptului la un parinte, COPILUL... COPILUL... COPILUL.
Cat despre raporturi psihologice, depinde de raport, depinde de situatia de fapt, depinde de atitudinea partilor in dosar, depinde de istoricul lor, depinde de buna lor credinta.
Daca un parinte duce copilul la o evaluare psihologica in timpul dosarului ca sa arate el traumele pruncului, dar n-a dus copilul la o psihoterapie de durata... ce spune asta unei instante?
E regretabil ce s-a intamplat in cazul userului care v-a raspuns; totusi, in unele cazuri de gen instantele decid ca e in egala masura vina ambilor parinti.
In loc sa-l duci la psiholog, sa-l impaci cu situatia si sa-i explici, sa-i iei carti si povesti des[re divort si adoptie si alte tipuri de familii atipice, il duci la IML? N-o fi asta trauma? Cat de rupt de realitate sa fie un copil care sa nu inteleaga intr-un caz de gen realitatea: mama ma duce sa se vada si sa dovedeasca cat de rau ma traumatizeaza tata.
Nicio instanta care ar afla asa ceva nu ar "vota" in favoarea unei astfel de masuri, proceduri etc. Nu ar recomanda-o.
Un parinte care are deja un program de vizitare pentru copilul lui, indiferent ca el e parintele la care locuieste copilul sau nu, poate cere in instanta schimbarea programului. Asta se face insa PENTRU COPIL si nu pentru parinte.
Adica nu se face pentru ca PARINTELE nu poate iesi din tara cu el sau ca PARINTELUI ii e greu sa se acomodeze programului... ci se face pentru ca acel COPIL are anumite interese, program de scoala, somn, hobby, adaptare, dupa caz.
Si modul de adresare ori persoana despre care se vorbeste in principal in cerere, numarul de mentiuni despre COPIL raportat la PARINTELE 1 si PARINTELE 2 pot crea o impresie instantei. Si creeaza o impresie puternica pentru ca sunt lucruri exprimate subconstient si mai aproape, deci, de realitate, de ce simte PARINTELE care a facut cererea.
E bine sa il notificati, e bine sa ajungeti la un acord, e bine sa explicati copilului ce se intampla, ca nu-i vina lui, ca iubirea pentru el e asa de mare a ambilor parinti incat se cearta pe atentia si timpul lui. Orice ca sa se simta dorit, iubit si nevinovat pentru situatie.
Caci programul e pentru el, nu pentru dv. sau tata.
In aceasta conceptie, conteaza DACA faceti efort pentru acest program sau DACA va deranjeaza drepturile celuilalt. Daca o instanta sesizeaza varianta a doua, atunci incearca sa-i aminteasca acelui parinte ca nu e despre el si conflictul lui cu celalalt, ci e despre copil care nu a facut nimic sa-si piarda dreptul la doi parinti.
Incerc sa va clarific, sa va arat cum gandeste legea sau o instanta si nu sa va dau vreo lectie, departe de mine gandul acela; unii stiu ca la fel de "frumos" ma port si cu ceilalti parinti, care nu-si respecta programul, pensia etc.