In 2009 cand am divortat, in hotararea s-a aprobat conventia noastra de la mediator cu privire la vizita, in care spuneam ca nu este cazul pt ca ne vom intelege si vom urmari binele copilului. Insa, acum tatal vrea sa-si impuna doar programul sau si, daca este sa ia la el copilul, imi cere sa-l duc pe cheltuiala mea jumatatea din drum, desi din pensia alimentara a copilului eu nu decontez nici benzina, nici transport de nici un fel.
1. Este normal sa ma oblige sa suport eu jumatate din transport?
2. Eu i-am cerut tatalui sa-mi dea programul sau cu copilul cu o saptamana inainte, dar el refuza acest lucru motivand ca nu-si cunoste programul. Mentionez ca nu este vorba de programul de serviciu, deoarece acesta este fix. Legal, el isi poate fixa programul cand doreste?
3. Un parinte care isi stabileste un program de vizita cu copilul si nu-l respecta sau, prin comprtamentul sau, da dovada ca-l sensibilizeaza pe copil, poate fi facut responsabil sau are doar drepturi in legislatia noastra?
Vorbim de interesul major al minorului.
Minorul are interesul să trăiască într-un mediu familial armonios, neafectat de certuri, violenţă, tensiuni între adulţii din preajmă. de asemenea, copilul mai mărişor trebuie să aibă un program predictibil. dacă i-am promis că mâine mergem la circ, trebuie să mă ţin de cuvânt, altfel copilul e frustat şi îşi pierde încrederea în mine.
Nu-i pot spune în mod repetat: uite, imediat vine tata să mergeţi împreună, el să aştepte şi omul să nu vină. Înţeleg, are doar dreptul, nu şi obligaţia să vină, dar un elementar bun simţ, dacă legea nu îl obligă, spune că ar trebui măcar să anunţe din timp că nu poate veni sau că întârzie. Aşa e corect şi omeneşte.
Copilul trăieşte în familie şi preia din atmosfera ce-l înconjoară. Venirea pe nepusă masă a unor inspectori de la autorităţi, oameni străini care iau la întrebări persoana care-l îngrijeşte şi care este universul său nu poate creea sentimente plăcute copilului.Copilul simte tensiunea şi pricepe că se vorbeşte despre el. Chiar şi mamele care-şi cresc singure copiii sunt fiinţe omeneşti cu sentimente, au şi ele frustrări sau mulţumiri. Frustrarea mamei este şi frustrarea copilului.
ªi frustrarea mamei poate proveni şi din faptul că este acuzată pe nedrept, ca în cazul de mai sus, ca şi în cazul meu şi a altor multe mame, adică vizitează copilul doar când vrea - de multe ori îl rugam să vină la băiţă sau să ajute la cumpărături, dar nu avea timp niciodată - iar când îşi aduce aminte şi chiar copilul are alt program, ameninţă cu Poliţia, cu executorul.
Chiar credeţi că tata cu nenea poliţistul alături venit să ia copilul cu el este cea mai fericită imagine pentru copil, este în interesul său major? Vă răspund eu: NU !
Sincer, merită traumatizarea psihică a puiului de om acum, în vederea unei posibile bunăstări psihice viitoare, nu se ştie cât de îndepărtate?
Stabiliti programul prin hotarare judecatoreasca si respectati-l intocmai si nmeni nu va mai comenta. Referitor la cheltuielile dvs facute pentru copil, stimata doamna, suntem stupefiati ca puneti problema de asa maniera. In primul rand din pensia de intretinere a copilului nu se suporta benzina ca sa il duceti la jumatatea drumului (!!!!-Doamne ce orori trebuie sa indure copilul datorita orgoliului parintilor!!!!
Stabiliti prin instant sau la mediator zilele de vizita, orele si locul de unde sa ia si sa fie predate copilul, pentru a nu mai avea consumuri!
Da, ar fi bun un mediator in acest caz sa ii tina pe scaun pe amandoi si sa le faca morala:((
Vorbesc serios deoarece ar trebui sa se caute o intelegere prin mediator in acest caz.
Problema va fi insa ce vor face ulterior daca nu vor respecta intelegerile...
Aici ar cam exista probleme si legislatia este cam deficitara...oarecum...
Si instantele de dreptul familiei cam au probleme cu dreptul in esenta sa...aceasta fiind o alta mare problema...
Da, insa ce vina are copilul ca parintii sunt orgoliosi? Poate sa dezvolte ,doamne fereste!, niste psihoze greu de surmontat ulterior. Cu noul cod penal se aplica sanctiuni mai mici pentru abandonul de familie si alte infractiuni la viata de familie, asa ca doar cine are bun simt si respect va proceda cu diligenta fata de membrii "fostei" familii, mai ales daca sunt copiii sai.
Stimata D-na Avill eu ma refeream la hartuirea mamei deoarece initial despre acest lucru este vorba insa victima este copilul deoarece eu sunt mai mult decat bucuroasa sa imi petrec orice minut cu copilul insa nu este ok ca acestui copil sa i se promita ca va veni sa il ia si acest lucru sa nu se intample ba mai mult sa stea sa il astepte si sa se simta abandonat.
Ambii parinti ar trebui sa isi asume in mod egal responsabilitatea si sa fie constienti ca un copil are nevoie de echilibru intelegere si dragoste din partea ambilor parinti indiferent care sunt discutiile intre ei.
Si singura mea dorinta ar fi ca legislatia sa fie echitabila si sa prevada obilgatia respectarii programului de vizita de catre ambii parinti deoarece pana acum nu vad decat drepturi pentru tati, asta nepunand la socoteala pensia alimentara deoarece banii nu sunt intotdeauna primordiali si sa fim sincere cate pensii alimentare acre sa ajute cu adevarat mamele sunt stabilite?
Vizitarea minorului
mary1970
In urma divortului, mamei ii este incredintat copilul minor, iar tatal are drept de vizita in week-end. Dupa diverse sicane pe care le face tatal cand afla ca ... (vezi toată discuția)
Tata doar in acte
steriel
Vreau sa va prezint si eu o situatie delicata pentru mine. Dupa 15 de trait in concubinaj cu un X a rezultat un copil care acum are varsta de 8 ani. Din ... (vezi toată discuția)