avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Obligativitate program vizita
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Obligativitate program vizita

In 2009 cand am divortat, in hotararea s-a aprobat conventia noastra de la mediator cu privire la vizita, in care spuneam ca nu este cazul pt ca ne vom intelege si vom urmari binele copilului. Insa, acum tatal vrea sa-si impuna doar programul sau si, daca este sa ia la el copilul, imi cere sa-l duc pe cheltuiala mea jumatatea din drum, desi din pensia alimentara a copilului eu nu decontez nici benzina, nici transport de nici un fel.

1. Este normal sa ma oblige sa suport eu jumatate din transport?
2. Eu i-am cerut tatalui sa-mi dea programul sau cu copilul cu o saptamana inainte, dar el refuza acest lucru motivand ca nu-si cunoste programul. Mentionez ca nu este vorba de programul de serviciu, deoarece acesta este fix. Legal, el isi poate fixa programul cand doreste?
3. Un parinte care isi stabileste un program de vizita cu copilul si nu-l respecta sau, prin comprtamentul sau, da dovada ca-l sensibilizeaza pe copil, poate fi facut responsabil sau are doar drepturi in legislatia noastra?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Sadness , utilizator 10:36, 31 Martie 2014
Daca nu este decis de instanta, programul de legaturi personale tata - copil este reglementat de intelegerea parintilor. Daca nu va intelegeti, aveti posibilitatea sa solicitati reglementarea acestui program, la mediator, notar sau instanta. Este important pt copil ca programul sa fie previzibil.
Tatal copilului nu va poate acuza ca ii ingraditi accesul la acesta, atat timp cat nu este stabilit un program.
Fara un acord la mediator sau o decizie a instantei nu puteti fi obligata la plata transportului copilului. Instanta v-ar putea obliga sa platiti transportul daca va schimbati / v-ati schimbat domiciliul si prin aceasta afectati relatia tata-copil.
Un raport psihologic realizat in mod profesionist, de un psiholog cu experienta in domeniu, poate evidentia caracteristici ale relatiei tata-fiu, atasamentul copilului fata de tata, starea sa emotionala, eventualele tulburari legate de durata si calitatea timpului petrecut cu tatal. Un astfel de raport este, de obicei, luat in considerare in instanta.
Contrar altor opinii, atat timp cat parintii nu se inteleg, este mult mai bine cand programul de vizitare este stabilit de instanta, in functie de probele administrate + evaluarea psihologica a copilului.
Nu conteaza de cine e stabilit, important e sa fie stabilit un program BUN si previzibil, nu discutabil sau dificil de pus in practica.
Majopritatea programelor standard date de instante sunt prost formulate, asa incat mai bine isi formuleaza partile propunerile lor de programe, bune, raportate la copil, instanta urmand a incuviinta unul sau altul dintre ele...
Da, este de preferat in mod indiscutabil sa se inteleaga parintii deoarece instantele dau cat se poate de aiurea programul de vizita si fara sa o intereseze daca se poate pune sau nu in practica programul de vizita.
E posibil ca nici sa nu citeasca cum ar fi bine ca altfel nu ar avea nicio logica...si nu putem suspecta judecatorii ca nu stiu sa citeasca.
Buna ziua,

In aceeasi situatie ma aflu si eu si pot sa spun ca este frustrant.
La fel ca si dvs la inceput am spus ca ne vom intelege pt binele copilului si mai mult de atat eu ii duceam copilul in alt oras la 12 km numai ca sa fie bine insa el dorea sa ma “execut de pe o zi pe alta”
Intr-o zi m-am trezit cu un telefon de la instanta tutelara ca am fost reclamata ca nu il sa isi vada copilul. Nu mi-a venit sa cred ce auzeam mai ales ca mereu am avut martori.
M-am prezentat pt ca asa am fost sfatuita si am stabilit in fata celor de acolo un program de vizita. Un weekend 1 data la 2 sapt sa stea copilul la el.
Binenteles ca nu isi respecta programul, nu il ia la timp , nu il adduce la timp si ma ameninta mereu ca daca de ex e duminica si el nu a dat nici un semn de viata de sambata cand trebuia sa ia copilul si il vrea duminica daca nu il dau ma reclama la politie.
Este trist ca legea permite sa fim hartuite in acest fel si nu ia masuri si pt nerespectarea programului de vizita de catre tati deoarece este clar ca acest lucru este o dovada de lipsa de interes si de un oarecare abandon.
Adica ei isi pot vedea nestingheriti de viata si copii sunt doar acesorii si modalitati de a isi petrece timpul cand nu au altceva mai bun de facut. Oare este posibil sa se mai continue asa?
In plus niciodata nu vireaza pensia alimentara la timp si de ex daca copilul sta la el 4 zile de sarbatori isi poreste din pensia alimentara pe motiv ca i-a dat de mancare si acheltuit bani.
Stiu ca il pot reclama dar efectiv imi este sila de procese sis a intru iar in clinciuri cu el si mai ales ca ar putea sa obtina custodie comuna pt ca la noi orice este posibil .
Cine sunt acele persoane hartuite de care vorbeati cu atata intelegere mai sus? Dv. si copilul? Sau doar mamele? Din mesaj reiese (si sper sa ma insel) ca discutati despre copil numai in jumatate de fraza din cam, jumatate de pagina cat ati scris.
In aceasta situatie nu va recomand sa ajungeti in instanta, caci daca un judecator observa ceva similar cererea domnului are sanse reale mai mari de a fi admisa. La fel, daca observa ca dv. v-ati saturat s aaparati drepturile copilului dv. in instanta, ca, de exemplu, pensia.

Este vazut ca un exemplu de victimizare inutila, cand victima este doar copilul.

Alte discuții în legătură

Vizitarea minorului mary1970 mary1970 In urma divortului, mamei ii este incredintat copilul minor, iar tatal are drept de vizita in week-end. Dupa diverse sicane pe care le face tatal cand afla ca ... (vezi toată discuția)
Actiune pentru drept la vizita pacurariu maria pacurariu maria Buna ziua tuturor In urma cu 4 luni am avut un proces pentru stabilire pensie intretinere minor ,stabilire domiciliu si acord cu privire la vacante in ... (vezi toată discuția)
Tata doar in acte steriel steriel Vreau sa va prezint si eu o situatie delicata pentru mine. Dupa 15 de trait in concubinaj cu un X a rezultat un copil care acum are varsta de 8 ani. Din ... (vezi toată discuția)