avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am drepturi am in curtea mea? Stupina la vecinul de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am drepturi am in curtea mea? Stupina la vecinul de alaturi

Buna ziua,
Va relatez pe scurt o problema cu care ma confrunt. Sunt proprietara unei case la tara. Casa are curte, gradina de legume si livada. Ca vecin am un asa zis domn care detine in curtea sa, o stupina (o remorca plina cu stupi). Nu pot sa va descriu cat de deranjant este faptul ca toate albinele sunt in curtea, gradina si de multe ori in casa mea, punand de multe ori viata copilului meu in pericol (este alergic la insecte). Lasand acest fapt deoparte, acest vecin imi interzice a stropi pomii fructiferi impotriva daunatorilor. Imi arunca vorbe amenintatoare peste gardul de plasa ca nu am dreptul sa fac nimic in curtea mea fara sa am aprobare de la primarie. Este normal ca eu sa nu am aceleasi drepturi ca toti ceilalti cetateni? Este normal ca o stupina sa fie tinuta in mijlocul unui sat in interiorul curtilor? Cunoașteti cumva o lege care sa ma scoata din aceasta situatie?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: popescuflorin75 , utilizator 07:12, 22 Martie 2022
Buna seara tuturor
@alanda Desigur ca aveti aceleasi drepturi ca oricare alt cetatean, dupa cum si vecinul d-voastra are. Problema spinoasa este carui drept trebuie sa-i dam prioritate, pentru ca amandoua par ca n-au loc impreuna. Ideea de a-l chema la mediere mi se pare cat se poate de buna pentru ca nu vad prea multe sanse pentru d-voastra intr-un proces. La mediere puteti poate sa ajungeti la o intelegere. Nu scriu ca e bine asa, scriu doar ca practica judiciara este in acest sens si ca pana nu veti convinge consiliul local sa voteze o hotarare prin care sa oblige apicultorii sa nu-si mai tina albinele in sat, nu prea aveti ce sa-i faceti.
Aparatele cu ultrasunete nu ucid albinele, doar le gonesc, dar nu au efect pentru mult timp Insa in cazul d-voastra, fiind amplasate la distanta mica vor afecta probabil familiile de albine (sper ca nu va dau idei, pentru ca albinele n-au nicio vina) iar un gard de plasa fina chiar de 3-4 metri mi se pare o idee foarte buna impotriva coropisnitelor, nu impotriva albinelor. Albinele le puteti tine deoparte de curtea d-voastra doar daca din ea nu vine nici un miros interesant pentru ele. Fara flori, pomi si fructe cazute la pamant, fara nimic dulce, albinele va vor ocoli. Desigur ca ideea de a va transforma curtea intr-o mica Sahara este absurda asa ca va mai ramane o singura optiune: sa mascati cat de mult se poate mirosul florilor. Plantati, asadar, cat mai multa menta pe langa gard. Albinelor nu le place mirosul de menta iar acesta va masca, macar partial mirosul florilor.
Buna seara stimata doamna. Imi pare rau pentru situatia dvs., mai ales pentru stresul cauzat de faptul ca fetita dvs. alergica trebuie sa convietuiasca alaturi de o stupina. Sincer iubesc animalele, inteleg importanta albinelor si a albinaritului, stiu ca fara albine omenirea ar disparea in cativa ani, ma bucura bazaitul albinelor, etc. insa in mintea mea este foarte clar ce trebuie sa aleg intre zumzaitul albinelor si sanatatea fiicei dvs. Si tocmai de aceea in opinia mea acea stupina nu are ce cauta in apropierea proprietatii dvs. Vecinul respectiv ar trebui sa inteleaga situatia si sa mute stupii intr-o zona mai putin locuita, mai izolata, unde - va asigur - si albinele ar fi mult mai fericite.
Dupa cum cu siguranta ati inteles, din punct de vedere legal nu puteti obliga proprietarul stupinei sa o mute. In plus, aveti si obligatia de a informa in scris autoritatile locale si proprietarul stupinei in situatia in care ierbicidati sau aplicati tratamente cu insecticid platelor de pe proprietatea dvs. Uitati insa ca dvs. aveti si drepturi si ca situatia se poate rezolva foarte simplu si usor tocmai datorita acestor drepturi: nu va interzice nimeni sa aplicati aceste tratamente preventive si nu va impune nimeni un anumit calendar pentru aceste tratamente. Tot ce trebuie sa faceti este doar sa informati proprietarul stupinei si autoritatile locale, in scris, cu cel putin 48 de ore inainte de aplicarea tratamentelor respective.
In consecinta, daca doriti ca fiica dvs. sa aiba o primavara si o vara linistita in care sa se poata plimba prin propria gradina de legume, livada sau curte fara teama ca poate intra oricand in soc anafilactic, trebuie doar sa cumparati 2 plicuri si sa le expediati prin Posta Romana (de preferat cu confirmare de primire) catre autoritatile locale si catre proprietarul stupinei cu informarea ca incepand cu data de 5 aprilie, timp de 7 luni, zilnic, veti aplica tratamente chimice periculoase pentru albine (aflati la fitofarmacie care sunt acestea) in intervalul orar 05.00 - 24.00. Apoi trebuie sa va cumparati substantele respective si sa incepeti de pe 5 aprilie sa le folositi astfel incat toate plantele de pe proprietatea dvs. sa fie foarte, foarte sanatoase si bine protejate impotriva daunatorilor. Repet: nimeni nu va poate opri - dupa ce ati primit confirmarea de primire - sa va plimbati pe proprietatea dvs. de dimineata pana seara cu pulverizatorul in spate si sa va stropiti pomii si platele oricum vreti, oricand vreti si cu orice substanta achizitionata de la o fitofarmacie doriti dvs.. Proprietarul stupinei ori va intelege astfel ca cel mai bine este sa isi mute urgent stupina intr-o zona in care nu risca sa ucida copii de 15 ani (si unde si productia apicola va fi - cu siguranta - de o mult mai buna calitate), ori sa riste sa piarda in cateva saptamani toata populatia de albine din stupina.

Cu tot respectul, suntem aici oameni educati: nu vad de ce ar avea cineva vreun dubiu cu privire la ce trebuie sa decidem atunci cand avem de ales intre viata si libertatile unui om si stuparitul (cu 50 de familii de albine) in proximitatea unui copil de 15 ani care isi poarta permanent antidotul la gat datorita faptului ca prezinta risc vital ridicat in cazul unei intepaturi.
@cgrigoroaia
Unu. Ceea ce ati scris d-voastra, mai in gluma, mai serios, se numeste abuz de drept.
Doi. Daca vecinul nu mai are stupi deloc credeti ca in curtea cu flori si in livada cu pomi nu va mai ajunge nicio albina?
buna ziua,
alanda inteleg ca este foarte dificil sa ai un asemenea vecin.Totusi curtea este propiretatea ta si in consecinta poti face ce vrei.Deci stropeste pomii, stropeste legumele, vecinul nu te-a intrebat daca esti de acord sa "planteze" stupina in mijlocul satului. Nu vad de ce ar trebui sa anunti consiliile judetene sau ..... In primul rand consiliile judetene ar trebui sa i-a atitudine vizavi de acest individ care pune in pericol viata oamenilor dar cum la noi nimeni nu face nimic.... e de inteles. In primul rand "avocatii" din acest forum ar fi trebuit sa iti zica ca dreptul la viata privata ar trebui sa fie ocrotit de lege. Si fiecare in curtea lui face ce vrea poate sa isi lucreze gradina asa cum doreste deci treci la stropit copacii si legumele asa cum vecinul te ameninta ca .... poti si tu sa il ignori si sa vezi ce o sa faca. Iti doresc succes si ai grija de familia ta.
bbt a scris:

Eu cred ca art 15 cu subpunctele 1,2 si 3 prezentate mai sus nu se refera la cazul dvs,fiindca terenul de langa casa + gradina aferenta nu sunt teren agricol si nici silvic.Cred ca de aici se intelege implicit ca o stupina poate fi amplasata in conditii normale,numai in teren agricol sau silvic,adica mai departe de zonele populate.



Sunt de acord cu cele scrise si fac precizarea ca vecinul apicultor nu si-ar fi amplasat stupina in acel loc, daca nu ar fi avut asigurata sursa de hrana pentru albine, respectiv polenul din florile livezii si gradinii Alandei. Stupina se aduce "acasa" pe timpul sezonului rece, cand albinele sunt hranite de catre stupar si nu zboara prea departe de stup nici in zilele insorite. Trebuie gasita o cale amiabila. Daca vecinul nu vrea sa isi mute stupina, ar trebui sa sprijine financiar utilizarea de tratamente fitosanitare care nu afecteaza albinele si fauna utila, in schimbul pretiosului polen al florilor din livada si gradina Alandei. In definitiv, el are o activitate de productie aducatoare de profit, posibil sa aiba un I.I. sau chiar un SRL si aici, acordul vecinilor este o alta poveste.

Alte discuții în legătură

Ce drepturi am in curtea mea? alanda alanda Locuiesc la curte, in mijlocul unei localitati. Am un copil alergic la intepaturi de insecte. De 10 ani il rog pe vecinul meu care detine un jur de 50 de stupi ... (vezi toată discuția)
Probleme cu albinele vecinului alanda alanda Buna ziua, Ma vad nevoita sa apelez din nou la sfaturile dumneavoastra pentru a iesi din situatia in care am intrat fara de voia mea. Locuiesc in mijlocul ... (vezi toată discuția)