Ok, cele cu ultrasunele nu le omoara, cele cu ultraviolete da.
Curtea e a doamnei, spatiul aerian de peste ea nu.
La ca sa nu cunosc necesitatea acordului vecinului... e de studiat problema insa, cum spunea u.b.i.k., sanse mici.
D-na avocat,
nu e bine sa dati solutii gresite:
1)Nu partea vatamata trebuie sa ia masuri de protectie!
2)Prin "alergie la insecte" evident ca se intelege alergie la venin de insecte;
3)Ultrasunetele nu omoara insecte.
Sfaturi, idei si trimitere la lege. Da, legea trebuie respectata cu sfintenie dar de ambele parti.Cu tor respectul dar garduri cu plasa fina, aparate cu ultrasunete, plase la ferestre...copilarii, de tot rasul.Mai lipsea si un afis cu " nu zburati peste gard". Nu este vorba de cateva albine, sunt 50 de stupi cu mii de albine. Ies soferii profesionisti de pe carosabil, dar albinele din curtea vecinului. Adica eu, in curtea mea trebuie sa fac o investitie pentru a-mi proteja familia amenintata de un factor extern.Nu ma pot plimba prin gradina, nu pot culege sau mirosi o floare, nu pot deschide fereastra sa aerisesc pentru ca nu am plase...Provoaca ilaritate, doamna avocat AVLIL.. Medierea. Credeti ca nu a existat un dialog ?Rezultatul, au fost niste amenintari... Cred ca aici ar trebui sa se implice autoritatile locale. Inscrieti-va in audienta si factorii responsabili se vor implica si vor gasi solutia favorabila ambelor parti. Daca nu veti gasi intelegere, instiintati in scris, cu confirmare de primire,vecinul si Primaria ca veti trece la ierbicidarea sau aplicarea de tratamente cu insecticid platelor de pe proprietatea. Nimeni si nimic nu va va condamna. Obligatia protejarii albinelor este a vecinului, el este cel ce face o afacere profitabila pentru el, dar nu in dauna dvs.
"Va puteti construi o protectie suplimentara la gard, sunt plase cu ochiuri mici si foarte mici, usoare, se monteaza pe stalpi metalici, puteti ajunge la o inaltime de 3-4 metri. "
postat de ALIL
aha, si nu mai trec albinele ....
probabil au plafon de zbor limitat.
Abuzului de drept ii este consacrata o reglementare expresa in NCC: "nici un drept nu poate fi exercitat in scopul de a vatama sau pagubi pe altul ori intr-un mod excesiv si nerezonabil, contrar bunei-credinte" (art. 15), respectiv "cel care cauzeaza un prejudiciu prin chiar exercitiul drepturilor sale nu este obligat sa-l repare, cu exceptia cazului in care acesta este exercitat abuziv (art. 1353). Ingrijirea zilnica a propriei gradini nu constituie un abuz de drept: neminem laedit qui suo jure utitur (cel ce uzează de dreptul său nu lezează), pentru ca actiunile de preventie fitoterapeutica au ca scop direct si finalitate o gradina sanatoasa, nu uciderea albinelor vecinului si implicit pagubirea lui.
In esenta, exercitarea unui drept va fi considerata abuziva atunci cand dreptul nu este utilizat in vederea realizarii finalitatii sale, ci cu intentia de a vatama sau prejudicia o alta persoana.
Insa repet, stimati participanti la discutie, dincolo de aspectele legale, situatia este urmatoarea: avem un proprietar de stupina care desi stie ca locuieste langa o o alta persoana cu risc ridicat de a-si pierde viata in cazul in care este intepat de o albina, persista in a mentine stupina in locatia respectiva. Nu stiu cum ati reactiona dvs. dar eu, daca as fi in aceasta situatie, mi-as muta stupii a doua zi. Nu putem compara riscul de a intalni o albina ratacita cu riscul creat de prezenta in proximitate a 50 de stupi de albine.