avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am drepturi am in curtea mea? Stupina la vecinul de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am drepturi am in curtea mea? Stupina la vecinul de alaturi

Buna ziua,
Va relatez pe scurt o problema cu care ma confrunt. Sunt proprietara unei case la tara. Casa are curte, gradina de legume si livada. Ca vecin am un asa zis domn care detine in curtea sa, o stupina (o remorca plina cu stupi). Nu pot sa va descriu cat de deranjant este faptul ca toate albinele sunt in curtea, gradina si de multe ori in casa mea, punand de multe ori viata copilului meu in pericol (este alergic la insecte). Lasand acest fapt deoparte, acest vecin imi interzice a stropi pomii fructiferi impotriva daunatorilor. Imi arunca vorbe amenintatoare peste gardul de plasa ca nu am dreptul sa fac nimic in curtea mea fara sa am aprobare de la primarie. Este normal ca eu sa nu am aceleasi drepturi ca toti ceilalti cetateni? Este normal ca o stupina sa fie tinuta in mijlocul unui sat in interiorul curtilor? Cunoașteti cumva o lege care sa ma scoata din aceasta situatie?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: popescuflorin75 , utilizator 07:12, 22 Martie 2022
Sandu Marian a scris:

D-na avocat,
nu e bine sa dati solutii gresite:
1)Nu partea vatamata trebuie sa ia masuri de protectie!
2)Prin "alergie la insecte" evident ca se intelege alergie la venin de insecte;
3)Ultrasunetele nu omoara insecte.

In functie de legalitatea ameniuntarii, partea vatamata sau partea cauzatoare de neplaceri trebuie sa ia masuri.
Vatamarea presupune incalcarea unui drept, pentru asta in cazul de fata trebuie studiate acte fara numar si, cum s-a mai spus, sunt sanse mici sa se gaseasca o solutie viabila in instanta.
In acest caz... care e solutia? Ca partea afectata (caci nu e vatamata decat daca i s-a incalcat un drept, or pana acum se pare ca doar i s-a limitat) sa ia masuri. Sau nu.
La ultrasunete am aratat deja, se pare ca le-am incurcat cu ultravioletele.

petricadracea a scris:

Sfaturi, idei si trimitere la lege. Da, legea trebuie respectata cu sfintenie dar de ambele parti.Cu tor respectul dar garduri cu plasa fina, aparate cu ultrasunete, plase la ferestre...copilarii, de tot rasul.Mai lipsea si un afis cu " nu zburati peste gard". Nu este vorba de cateva albine, sunt 50 de stupi cu mii de albine. Ies soferii profesionisti de pe carosabil, dar albinele din curtea vecinului. Adica eu, in curtea mea trebuie sa fac o investitie pentru a-mi proteja familia amenintata de un factor extern.Nu ma pot plimba prin gradina, nu pot culege sau mirosi o floare, nu pot deschide fereastra sa aerisesc pentru ca nu am plase...Provoaca ilaritate, doamna avocat AVLIL.. Medierea. Credeti ca nu a existat un dialog ?Rezultatul, au fost niste amenintari... Cred ca aici ar trebui sa se implice autoritatile locale. Inscrieti-va in audienta si factorii responsabili se vor implica si vor gasi solutia favorabila ambelor parti. Daca nu veti gasi intelegere, instiintati in scris, cu confirmare de primire,vecinul si Primaria ca veti trece la ierbicidarea sau aplicarea de tratamente cu insecticid platelor de pe proprietatea. Nimeni si nimic nu va va condamna. Obligatia protejarii albinelor este a vecinului, el este cel ce face o afacere profitabila pentru el, dar nu in dauna dvs.

Daca factorul extern e amplasat legal... ce sa-i faci? Sa-l bati ca e legal? Nu, iei masuri.
Sigur, eu m-as muta in locul doamnei.

Ce faci daca te inteapa o albina si poti dovedi a cui e? Poti obtine despagubiri? Tot ilar si asta... vad ca ne asemanam. :D

Nu stiu daca a existat un dialog ori o cearta, stiu ca medierea inseamna altceva decat o discutie elementara. Cu totul altceva.

Din ce retin, exista niste reguli ale amplasarii stuppinelor in mediile urbane si nu stiu daca si in ce masura sunt respectate. In toate cazurile, oricat sa vrei, nu ai cum sa ai date ca sa stii macar care dintre parti e indreptatita, darmite sa-i dai niste sfaturi mai mult decat paliative.

Eu una nu inteleg nici cat de grav este, caci cat de grava sa fie situatia pentru vecin daca pentru familia alergica nu a fost indeajuns de grava ca sa se ia masuri concrete? De la de cand dureaza pana la ce s-a facut, totul conteaza, inclusiv daca cineva a fost intepat.

Poate ajuta sa cautati hotararile locale, actul de inregistrare la autoritatile locale, la asociatiile de profil... sau sa angajati pe cineva sa faca asta.
Demersurile nu sunt usoare, sunt lungi, consumatoare de resure.
Acum, sa nu-mi spuneti ca tot partea vatamata trebuie sa faca demersuri... :P
O adevarata polemica iscata.....si ea oglindeste realitatea din jurul nostru,din pacate.Adica o situatie aparent simpla se complica atunci cand unul face ce si cum "vrea" muschii lui, un altul este lezat fara a avea vreo vina si in incercarea de a-si face dreptate se loveste de niste legi scrise repede si,evident,incomplete si ar apela la un avocat,dar daca avocatul acela mai mult il incurca ...of,of,of,ce sa faca bietul om?Aaaa,sa apeleze la un mediator ca tot au aparul multi in ultimul an si cauta clienti .
Lasand gluma la o parte, puteti incerca cu o sursa de fum, stiu ca albinele fug de fum.E o metoda ecologica si poate ar sesiza si vecinul ca va deranjeaza albinele lui.
@ AVLIL. Sper ca glumiti, si nu de asta are nevoie postatorul de pe forum.
* "Daca factorul extern e amplasat legal... ce sa-i faci? Sa-l bati ca e legal? Nu, iei masuri.
Sigur, eu m-as muta in locul doamnei."
Mutati-va doamna avocat daca asta este ultima solutie legala in gandirea dvs. Pe Everest nu sunt albine.
* "Ce faci daca te inteapa o albina si poti dovedi a cui e? Poti obtine despagubiri? Tot ilar si asta... vad ca ne asemanam".
Nu, nu ne asemanam deloc in gandire. Vom condamna albina la eutanasiere.( sic!),conform legii.
Doamna avocat, albinele nu se dreseaza. Si nici atunci nu ai un control deplin.
Nu stiu cat de legal este sa amplasezi o supina cu 50 de stupi in buricul targului. Asta este problema autoritatilor teritoriale, la ei este rezolvarea. Chiar si la proprietarul albinelor care trebuie sa le asigure conditii de viata, de protectie si munca a albinelor pentru a fi productive.
Respect munca unui apiculto, dar daca pentru el este o afacere, s-o faca in litera legii, fara sa-mi lezeze dreptul meu de proprietar. Suntem intr-o urbe, nu in jungla.
Inclin sa cred ca "ultima solutie, o noua revolutie" este propunerea @ bbt : fumul, mult fum, dar nici asta nu este ortodoxa. De ce sa condamni bietele albine pentru o ambitie a stapanului. Este similar cu a omora toti cainii fara stapani pentru ca omul (animalul din el) i-a abandonat.

si de ABIA , acum ... la o anume problemuta spinoasa ptr cine o traieste / suporta , vedem unde suntem ca si legislatie dar si grad de civilizatie !?! Pai daca suntem lumea a 3a , iar leguitorii au probleme de cu totul alta natura , oamenii pot murii , trebuie sa se certe , sa si provoace diverse pagube , sa platesca mediatori, sa si cumpere una ,alta iar NESIMTIREA SI LIPSA LEGISLATIEI , duc la ce ... ?!?
Probabil cei care au citit cele 3 pagini , privind o problemuta mica dar a naibi de spinoasa , au realizat ce gust amar ai ...si a inceput sa se simta din ce in ce mai mult ,in orice problemuta pe care o are fiecare dintre noi - TRAIND IN ROMANIA !
Aspectele mentionate de toti cei care au postat se regasesc si-n celelalte aspecte ale vietii care la randul lor sunt -OARE ?!? - protejate de legi imbecile ( au acoperit ochii legii - adica legea este oarba ?!? asa o fi ? - NU POT SA CRED cata ignoranta , NU ..ASA SE URMARESTE , ca ea sa fie oarba ... iar legea si articolele ei sa nu se bazeze pe PRINCIIPII MORALE ... adica masura de judecata sa fie cu totul alta ( juridica / legala ) pe cand ea trebuie sa fie doar morala ( zic eu )
Si iata cum deducem GRADUL/ LIPSA = SCARA DE INCULTURA , dar si limita inapoierii in care traim si pe care suntem ( tacit ) obligati sa le suportam ( de fapt propozitia asta am vrut s-o scriu , dar am niste nervi ...)
Ce ne pretindem a fi si ce suntem ...?!? lumea 3 a ! este raspunsul scurt la obiect si sec ...si atat .
Concluzia ar fi ca doamna in cauza sa cheltuiasca nu stiu ce sume ptr diverse iar cel cu albinele sa stea linistit , ca legea este de partea lui ..are si dansul drepsturi ptr ca nu putem identifica albina ucigasa ?!?
Se intoarce in mormant VLAD TEPES SI CUZA ! sI toate reperele morale si culturale ( vorbesc de nume proprii ) sa vada unde ...suntem :sorry:
In momentul in care caracterul natiei se va revolta doar atunci va fi egalitate in drepturi ptr o mare majoritate si cum romanul s-a obisnuit sa nu mai participe la ... nimic ... suntem pe cale da devenim NIMIC !

INCREDIBIL !! Sunt curios daca cel mai bun psiholog din Europa ar citi acest topic/ subiect si ar analiza raspunsurile date ... ar putea face o caracterizare ... a normalitatii lucrurirlor cu care se confrunta ....societatea ?!?

Pentru ca iubesc albinele... cred ca ar trebui sa trimita instiintare, la Consiliul Local sau unde trebuie, ca stropeste toata vara copacii. Si cand vine vecinul sa verifice ar trebui sa stropeasca cu apa chioara, eventual colorata. Poate de teama decimarii albinelor se muta dumnealui. :)

Alte discuții în legătură

Ce drepturi am in curtea mea? alanda alanda Locuiesc la curte, in mijlocul unei localitati. Am un copil alergic la intepaturi de insecte. De 10 ani il rog pe vecinul meu care detine un jur de 50 de stupi ... (vezi toată discuția)
Probleme cu albinele vecinului alanda alanda Buna ziua, Ma vad nevoita sa apelez din nou la sfaturile dumneavoastra pentru a iesi din situatia in care am intrat fara de voia mea. Locuiesc in mijlocul ... (vezi toată discuția)