avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata serviciilor (apa, incalzire) direct la furnizor ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata serviciilor (apa, incalzire) direct la furnizor nu prin asociatia de proprietari

Va rog mult, va solicit o intrebare pentru ca nu am primit nici un raspuns de la asociatia de proprietari de care apartin.
Eu si mai multi locatari din scara, dorim sa ne platim individual costurile la apa si caldura, direct la furnizori, nu prin asociatie. Cum trebuie sa procedam in acest caz ?
Multumesc si raman in asteptarea unui raspuns,
Aceeasi.

@adriantot - orice proprietar din acel bloc are o relatie contractuala cu asociatia chiar daca este sau nu membru in asociatie. Deci si prin urmare poate achita direct in contul asociatiei.
Similar,orice proprietar din acel bloc NU are o relatie cu RADET si plateste degeaba in contul RADET. La un moment dat banii vor fi returnati cu mentiunea 'incasare necuvenita'.
Pentru a vira banii in contul cuiva nu va trebuie 'cunostinte' la banca. Virati banii pur si simplu. dar beneficiarul este OBLIGAT sa ii returneze daca este o 'incasare necuvenita'. Daca in cazul persoanelor fizice 'necuvenitul' este mai complicat de demonstrat in cazul persoanelor juridice este floare la ureche. s.a.m.d.
Una din intelepciunile populare romanesti spuna ca 'daca nu-i poti ajuta incurca-i' (asta nu e din Parazitii deci nu poate fi considerat off-topic) :sticktongue:
Multumesc tuturor pentru sfaturile date.
M-ati convins ca aveti dreptate. Este aproape imposibil sa se faca contracte individuale cu furnizorii de utilitati.
Nu sunt din Bucuresti si nu punem in discutie problema instalarii unei centrale de bloc.
Din punctul meu de vedere, cel mai indicat ar fi racordarea la conducta de gaze, montarea centralelor individuale pe gaz sau pentru cei cu venituri mici, a unui convector pe gaz . Pentru apa, exista posibilitatea executarii unui camin separat cu apometre individuale sau racordarea apometrelor individuale la conductele de apa din subsolul blocului.
In acest caz, plata facturilor se va face pe baza citirilor efectuate de catre reprezentantii furnizorilor de utilitati. Se vor termina discutiile interminabile ca se fura, nu se plateste, bani pentu fond rulment, bani pentru reparatii, bani pentru salariile administratiei asociatiei de proprietari, adunari generale, demiteri, etc si in plus nu vom mai fi deranjati de cei care fac citirile.
Doar atunci, fiecare plateste exact ceea ce consuma si asociatiile de proprietari vor ramane doar acolo unde se doreste acest lucru.
@ausfahrt

Furnizorul nu va returna niciun ban nimanui. Plata se face pe factura asociatiei si este o plata partiala. Pe furnizor nu-l intereseaza cine plateste in locul asociatiei. Poate sa plateasca absolut oricine. Incercati o plata de 1 leu la RADET, de exemplu, pe ultima factura a asociatiei dv. si o sa vedeti ca banii vor fi scazuti din suma de plata. Experimentati inainte de a fi sigur ca nu se poate.
Furnizorul nu verifica contractele atunci cand scade o suma partiala din contul unei persoane juridice sau fizice. Scade debitul pur si simplu.

Va dau un exemplu care pe mine ma deranjeaza foarte tare. La Enel se intampla ca in contul asociatiei noastre, din cauze de soft al Enel evident, apar plati facute de persoane fizice necunoscute. Apar aceste plati la cateva luni odata.
De fiecare data am reclamat aceste plati (bani necuveniti, cum spuneti dv.). Ei bine, aceste sume stau cu lunile in contul asociatiei noastre si nu le reclama nimeni. Eu platesc factura intreaga si ma fac ca nu le vad, dar ele apar in factura ca fiind plati anticipate si pot trezi suspiciuni printre proprietarii care vad aceste facturi, suma de plata fiind mai mica decat factura, dar eu platesc factura intreaga, asa cum este normal.
Deci, vedeti, furnizorul, nici macar la atentionarea mea, nu retrage sumele platite de "cineva - oricine".

@sesa10

Chiar daca va veti separa cu apa, cheltuielile pe asociatie nu se incheie aici. Mai sunt destule de platit, dar probabil singurul avantaj net va fi acela ca nu veti mai primi pe cineva in casa pentru citirea apometrelor.
Furnizorii nu incheie contracte individuale decat pe baza unor contoare de precizie superioara - contoare de bransament, nu pe cele de apartament.

Pentru un experiment interesant, atunci cand veti face aceasta separare de consum, poate lasati si apometrele din apartament in paralel cu cele de bransament ca sa constatati diferenta de consum.
Ultima modificare: Luni, 19 Mai 2014
elga50, moderator
Se vor termina discutiile interminabile ca se fura, nu se plateste, bani pentu fond rulment, bani pentru reparatii, bani pentru salariile administratiei asociatiei de proprietari, adunari generale, demiteri, etc si in plus nu vom mai fi deranjati de cei care fac citirile.

Si ce faceti cu acele cheltuieli care se platesc pe cota-parte de proprietate (condominiu este format din apartamente, holuri, terasa, subsol, tubulatura ghena, ascensor, etc) la care adaugam personal pentru curatenie, pentru intretinere, energia parti comune, caldura parti comune, etc
Daca reusiti sa aveti consumurile individuale separate, tot nu scapati de "discutii".
@elga- Sa lamurim un pic problemele. Cand fac o plata specificand numarul facturii si in numele Asociatiei se cheama ca plata a fost facuta de asociatie eu fiind doar mesagerul. Daca insa fac plata specificand numele meu se cheama ca RADET incaseaza bani necuveniti pentru ca nu stie cine sunt eu si nu avem nicio relatie contractuala .
Cand vad cata energie si bani se consuma pentru separarea instalatiilor, montarea a tot felul de echipamente de contorizare dubioase , reabilitari termice cu randamente miraculoase in timp ce furnziorii umfla nota de plata cu nesimtire, ma gandesc doar ca ne meritam soarta. Cu jumatate din banii si energia cheltuite pe tot felul de aberatii tehnice am fi adus blocurile 'comuniste' nu la nivelul Germaniei dar macar de o Cehia tot iesea. :love2:

Alte discuții în legătură

Repartizarea sumelor pentru pierderi apã ºi canalizare zmarius zmarius Vă rugăm să ne ajutaţi într-o problemă legată de împărţirea sumei ce reprezintă pierderi la apă şi canal. Suntem două scări de bloc cu un ... (vezi toată discuția)
Diferente apa calda/apa rece DanAlyna DanAlyna Buna ziua, Pe lista de plata a cotelor de contributie la cheltuielile AP a aparut la rubrica Cheltuieli pe cota parte indiviza, subrubrica \"Diferente apa ... (vezi toată discuția)
Incheiere de contracte individuale pe fiecare proprietar in parte la apa rece catana aurora cristina catana aurora cristina Avem asociatie de proprietari pe casa scarii, sunt 5 proprietari cu datorii mari , am lacut coloana de apa rece pe casa scarii legala cu proiect si societate ... (vezi toată discuția)