avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata serviciilor (apa, incalzire) direct la furnizor ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata serviciilor (apa, incalzire) direct la furnizor nu prin asociatia de proprietari

Va rog mult, va solicit o intrebare pentru ca nu am primit nici un raspuns de la asociatia de proprietari de care apartin.
Eu si mai multi locatari din scara, dorim sa ne platim individual costurile la apa si caldura, direct la furnizori, nu prin asociatie. Cum trebuie sa procedam in acest caz ?
Multumesc si raman in asteptarea unui raspuns,
Aceeasi.

Daca ati fi citit ce am scris de prima oara, hai sa zicem si la a doua interventie, probabil nu mai discutam .... sa nu zic vorba proasta!
Am spus clar ca poate face o plata specificand factura (pe care o poate afla de la asociatie, de la furnizor direct prin telefon sau de pe site - la RADET se poate afla ultima factura). Poate nici sa nu specifice cine este, nici numele persoanei, nici ca este din partea Asociatiei - asta daca o face online, de la ghiseu prezinta CI si se consemneaza numele persoanei care a facut plata).
Banca trateaza plata unui debit ca pe o plata partiala, iar furnizorul, pe de alta parte, scade din contabilitate de la factura - singurul element obligatoriu de identificare - suma partiala si nici pe el nu-l intereseaza cine a facut aceasta plata.

Se scade dintr-un debit existent si perfect identificabil, asa ca nu deranjeaza pe nimeni dintre primitori - banca si furnizor, in final si asociatie - o plata partiala care scade debitul.

Plata necuvenita e atunci cand banii nu au ca destinatie finala un element de identificare (factura), de exemplu plateste 100 lei in contul RADET. Dar asta e o informatie directa si obligatorie, atat online, cat si la ghiseu, deci ar fi un exemplu pur teoretic.
Ultima modificare: Luni, 19 Mai 2014
elga50, moderator
Imi cer scuze ca intervin, eu zic ca se poate plati de catre proprietar si nici furnizorul nici asociatia nu ar trebui sa aiba probleme in a identifica destinatia platii, dar urmarind topicul mi-a picat o intrebare: cum operez eu plata in contabilitatea asociatiei?

1. banii nu pleca din contul meu si nici din casa mea, deci cum inregistrez plata care diminueaza datoria catre furnizor?
2. presupunand ca fac un artificiu si consider plata numerar (desi proprietarul poate a facuto din banca) ar insemna sa fac o chitanta "fictiva" de incasare de la proprietar si sa consider o plata a proprietarului prin banca ca fiind numerar (aici nici nu vreau sa ma gandesc cam cate legi contabile incalc/ cate probleme cu "garda" as putea avea daca proprietarul mai e si un "gica contra"/ "reclamangiu")

Offtopic:
Am propuneri zilnice de la diversi proprietari/ locatari de a diminua anumite cheltuieli prin invarteli "la negru":
- dar de ce nu strangem noi bani sa-i dam femeii de serviciu, si nu mai platim la stat taxe si impozite?
- dar de ce nu strangem noi bani sa-i dam gradinarului, si nu mai platim la stat taxe si impozite?
- dar nu am putea sa te platim pe tine cu 100 lei legal si restu sa-i strangem sa-ti dam fara taxe si impozite la stat?
- dar de ce nu achizitionam nush ce bunuri/ servicii fara factura, ca e mai ieftin si strangem noi mana de la mana si platim?
- dar de ce x ... y ... z ... situatie?

Si am tot timpul acelasi raspuns: presupunand ca 99% din propietari sunt de buna credinta si chiar merge sistemul, ce facem cu acel 1% "gica contra" care ne poate aduce prejudicii si amenzi de nu ne vedem? In momentul in care imi va fi fortata mana la o situatie nelegala imi voi depune demisia sau nu veti vedea in veci semnatura mea pe un document oficial, nici macar neoficial.

Daca nu ma inseala memoria, @Adam Grecu a patito cu ITM-ul pe o speta cu femeia de serviciu.

Inca odata imi cer scuze ca am intervenit, si poate mintea mea inginereasca nu a cuprins un aspect evident asupra contabilitatii.
Nu ma supar sa-mi dati solutii care nu le vad, dar legale.

Multumesc.
Daca un proprietar ar plati o parte din factura direct catre furnizor, eu sunt convins ca acel proprietar are interesul ca asociatia sa cunoasca aceasta plata si sa o scada din fisa individuala a proprietarului respectiv. Asa ca va veni la asociatie si va prezenta dovada platii, ordinul de plata, foaia de varsamant sau alt instrument bancar.
Este suficienta o copie pentru asociatie si in baza acesteia se scade suma datorata de proprietar din fisa lui si din fisa furnizorului tinuta de asociatie.
In acelasi timp asociatia o sa vada pe factura urmatoare primita de la furnizor ca restanta s-a diminuat cu suma platita de acel proprietar. Si oricand asociatia poate solicita furnizorului o "fisa a clientului", adica a asociatiei respective ce este client pentru furnizor. In acea fisa se vede clar data platii, OP sau FV ..., cine a platit...

Avem si noi uneori mici nedumeriri trecatoare cu unele apartamente pentru care se fac plati in contul nostru bancar, mai ales acolo unde sunt chiriasi. Uneori plateste o persoana pe care nu o stim dar specifica macar numarul apartamentului, bloc, scara. Dar am avut situatii cand nu apare in extrasul de cont decat un nume total necunoscut (roman sau strain) fara a preciza pentru ce apartament face plata, specificand doar "intretinere". Am luat-o prin eliminare, ne-am ghidat dupa suma, am mai sunat uneori la cel pe care-l banuiam ca a platit sa-i amintim ca are restante si-asa am aflat ca a platit suma de.. la data de... pe numele...
Odata nu ne-am descurcat, banii erau in cont si nu am stiut ai cui sunt. Dar aparand suma restanta pe lista urmatoare, a venit chiriasul la asociatie cu dovada platii facuta luna trecuta si-asa l-am reperat, am reglat... Dar astea sunt maruntisuri ce nu merita mari dezbateri. Daca cei ce conduc si administreaza asociatia isi cunosc bine "enoriasii" si inteleg fenomenele, pana la urma se rezolva.
Multumesc. Probabil ca se poate plati direct la furnizori.
Problema este ca nu toti administratorii cunosc aceasta posibilitate sau nu o cunosc suficient de bine. Atunci, proprietarul apartamentului este obligat sa-si asume niste riscuri: drumuri, nervi si poate cheltuieli inutile.
Lucrurile nu functioneaza corect. Ce e de facut?
Aceeasi.
Discutati cu proprietarii si lamuriti-i ca e mai convenabil sa plateasca asociatie, prin casierie ori prin banca. Munca e mai usoara pentru proprietar, administrator, furnizor.

Alte discuții în legătură

Repartizarea sumelor pentru pierderi apã ºi canalizare zmarius zmarius Vă rugăm să ne ajutaţi într-o problemă legată de împărţirea sumei ce reprezintă pierderi la apă şi canal. Suntem două scări de bloc cu un ... (vezi toată discuția)
Diferente apa calda/apa rece DanAlyna DanAlyna Buna ziua, Pe lista de plata a cotelor de contributie la cheltuielile AP a aparut la rubrica Cheltuieli pe cota parte indiviza, subrubrica \"Diferente apa ... (vezi toată discuția)
Incheiere de contracte individuale pe fiecare proprietar in parte la apa rece catana aurora cristina catana aurora cristina Avem asociatie de proprietari pe casa scarii, sunt 5 proprietari cu datorii mari , am lacut coloana de apa rece pe casa scarii legala cu proiect si societate ... (vezi toată discuția)