Va rog mult, va solicit o intrebare pentru ca nu am primit nici un raspuns de la asociatia de proprietari de care apartin.
Eu si mai multi locatari din scara, dorim sa ne platim individual costurile la apa si caldura, direct la furnizori, nu prin asociatie. Cum trebuie sa procedam in acest caz ?
Multumesc si raman in asteptarea unui raspuns,
Aceeasi.
Proprietarul poate plati catre furnizor,o parte din factura, prin virament, numai in cazul cand are un cont deschis la acesta.
Pana atunci, proprietarul plateste in contul asociatiei, daca nu vrea la casierie, iar acesta prin transfer bancar, vireaza in contul furnizorului.
Eu zic ca vreti sa va complicati inutil, dar daca vrem sa o facem pe interesantii, atunci merge treaba, ce sa zic?
Din toata discutia nu am „vazut” niciun avantaj in a plati direct la furnizor, daca, asa cum spunea @Adriantot, este necesar sa mai mergi la asociatie sa-i informezi ca plata energiei termice sau a apei ai achitato direct la furnizor, sa dovedesti acest lucru cu acte originale - nu cu niste xerox-uri amarate, apoi, daca tot ai ajuns la asociatie, sa achiti si diferenta de pe lista de plata (mai sunt - e. electrica si toate costurile pe CPI, eventualele fonduri pentru care as. prop. iti elibereaza chitanta...).
La noi aceasta discutie a plecat tocmai de la furnizorul de energie termica care la un moment dat au constatat ei ce pungasi sunt administratorii as. prop. care fac plati preferentiale - adica platesc doar acolo unde daca ramai restant, ti se intrerupe furnizarea - energie electrica, apa, gaze (aici mai este loc de anumite discutii, daca este sa fim corecti).
Chestiunea respectiva s-a concretizat prin intocmirea de conventii individuale - doar la CET. Au dat cu „trambita” pe unde au putut, inclusiv massmedia de credeai ca daca inchei un astfel de contract, o sa platesti doar exact ce consumi sau poate mai putin (adica nu te mai incarca admin-ul, practic nu te mai poate fura).
Bun, in doua luni, la noi la asociatie au prostit doar 10-15 proprietari. S-au facut tabele, s-au separat debitele - intretinere si penalizari, am predat situatiile semnate, parafate, iar la bloc au inceput sa apara doua feluri de liste - una a noastra si cealalta a furnizorului. Sigur, omul putea sa-si achite doar costurile la energie termica, direct la furnizor, prin orice mijloc modern, dar oamenii nu preferat sa mearga la un punct de colectare aflat ce-i drept in cartier, dar la o distanta de 500 m, prin ploaie, vant, zapada, gheata, dar era necesar sa se deplaseze si la asociatie sa-si achite celelalte cheltuieli, distanta fiind de cca. 50 m...
Cand au vazut ei cu ce dandana s-au pricopsit, era prea tarziu. In fine, noroc ca nu faza nu a tinut prea mult, intre timp CET-ul a intrat in insolventa si reorganizare, furnizorul de ET devenind primaria Municipiului si apoi o alta firma, D...
Din acest motiv zic din nou, merita o astfel de actiune?
Ca nu te intelegi cu administratorul - faci plata in contul asociatiei daca tot vrei sa fii... Pe de alta parte, sunt anumite situatii in care plata costurilor se poate face doar prin contul as. prop. si nu vreau sa mai dezvolt ideea pentru ca s-a mai facut vorbire despre aceasta.
Multumesc tuturor pentru raspunsurile date.
Eu din tot ce s-a discutat, am inteles ca nu se poate face contract individual cu furnizorii de utilitati dar platile se pot face in contul lor, urmand ca pentru restul cheltuielilor sa se plateasca fie la asociatie, fie direct in contul acesteia.
Mi se pare ca plata in contul furnizorilor, fara a avea un contract individual , implica in schimb prea multe riscuri din punctul de vedere al proprietarului.
Noi am fi dorit exact aceste lucruri si anume:
1) contract individual cu furnizorii de utilitati
2) plata celorlalte cheltuieli, in contul asociatiei
Daca cineva are o alta parere, il rog din suflet sa imi raspunda.
Aceeasi.
Cand am luat decizia de a face acest cont pe forum, am facut-o observand doua lucruri:
1. pe forum intra oameni obisnuiti care au o problema legata de administrarea blocului in care locuiesc;
2. de regula, cei care raspund sunt persoane implicate in activitatea de administrare a unei asociatii, indiferent ca sunt administratori sau presedinti.
Am presupus ca aceste persoane (de la pct 2), cunoscand datele problemele, vor incerca sa ajute la credibilizarea acestei profesii. Se pare ca m-am inselat.
Observ ca sunt persoane, administratori de bloc si presedinti, care spun, da, este ok sa nu platesti catre administrator, du-te si plateste tu direct catre furnizori.
Nu conteaza ca administratorul acela poate chiar isi face treaba bine dar, apare un gica contra care ii pune bete in roate.
Nu conteaza faptul ca acest forum are o expunere destul de mare si fiind citit de multa lume (printre care pot fi multi gica contra), aceasta aberatie a platii de catre un proprietar direct catre furnizor poate fi raspandita, aducand si mai multe greutati muncii unui administrator / contabil de asociatie. Plus ca poate duce la sporirea neincrederii in administrator / comitet / what ever. Stim foarte bine ca orice ai face, se gasesc tot timpul nemultumiti. De ce sa sa ajutam si noi la chestia asta?
Dupa parerea mea, logic ar fi fost ca raspunsurile la intrebarea initiatorului sa fie la unison: platiti catre asociatie! Nu va convine de administrator, nu-i bai, nimeni nu e perfect, platiti direct in contul asociatiei. Asociatie din care faceti parte! Vreti sa schimbati ceva, implicati-va in conducerea asociatiei, lucru de care fug toti dar, este mai usor sa dai din gura ca administratorul face si drege.
Eu nu vreau sa ma gandesc cum ar fi daca la o asociatie de 100 apartamente (nu zic mai mare), s-ar gandi toti proprietarii sa plateasca fiecare cate o bucatica in contul furnizorilor. Ce ar face respectivul administrator / contabil cand ar trebui sa tina corect evidenta platilor, fise de furnizori, fise de apartament, registre de tot felul?