avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata serviciilor (apa, incalzire) direct la furnizor ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata serviciilor (apa, incalzire) direct la furnizor nu prin asociatia de proprietari

Va rog mult, va solicit o intrebare pentru ca nu am primit nici un raspuns de la asociatia de proprietari de care apartin.
Eu si mai multi locatari din scara, dorim sa ne platim individual costurile la apa si caldura, direct la furnizori, nu prin asociatie. Cum trebuie sa procedam in acest caz ?
Multumesc si raman in asteptarea unui raspuns,
Aceeasi.

Si acum proprietarii pot sa-si instaleze centrale de apartament, sa-si contorizeze consumul de apa, sa solicite restituirea fondului de rulment ce depaseste cea mai mare cheltuiala din anul precedent...
Si acum reparatiile se fac si se suporta la nivel de scara indiferent cate scari sau blocuri sunt in asociatie. Asociatia se poate infiinta oricand la nivel de scara...
Da, asociaţiile de proprietari vor continua sa funcţioneze atunci cand se optează doar pentru una din solutii. Cand ambele solutii sunt îndeplinite, mi-e greu sa cred ca cineva mai doreste sa-si cheltuie banutii plătind pe altii ca sa le repartizeze cheltuielile. Atunci, conform legii s-ar restitui integral fondul rulmenţ.
Oricum, nu se specifica in lege restituirea partiala a fondului rulment . Acest lucru se stabileste doar in Adunarea generala.
Aceeasi.
Care sunt cele doua solutii sau care ambele solutii, sa intelegem si noi ce spuneti!?
Pentru a va lamuri cu restituirea fondului de rulment, chiar partial, cititi normele de aplicare a legii 230/2007, adica HG 1588, care precizeaza:
Art. 24.(4) Fondul de rulment încasat se poate restitui în situaţiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, dacă prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosinţei locuinţei nu se stipulează altfel, precum şi în situaţiile în care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului.

Exact asa am spus si eu. In lege nu se specifica restituirea partiala a fondului rulment. Acest lucru se poate stabili doar in Adunarea generala.
O asociatie de proprietari va functiona in continuare daca este indeplinita una din solutii. Cheltuielile lunare vor scadea in mod sigur, deci se poate restitui integral fondul rulment conform legii.
Cand ambele solutii sunt realizate, asociatia de proprietari va functiona doar acolo unde se doreste acest lucru. Sunt suficiente mijloace de informare mass-media, problema este ca desi legea a fost adoptata in 2007, destui proprietari nu au reusit sa-si mai recupereze fondul rulment. Nu mai au asociatie si nu pot sa-si recupereze banii.

Proprietarii pot alege una din solutii sau ambele:
1) Centrale proprii pe gaz sau convectoare pe gaz (pt. persoane cu venit mic sau pana la strangerea fondului necesar pt. montarea centralelor proprii)
2) Separarea tehnica a masurarii consumului de apa la nivel de apartament ( a se citi ,,Regulamentul privind separarea tehnica a masurarii consumului de apa la nivel de apartament pentru imobile de tip condominiu".
De ex.: bransamentul ramificat si contoarele individuale de bransament se vor monta fie intr-un camin amplasat in domeniul public (in dreptul fiecarei scari si aceasta este solutia ideala) fie, in subsolul comun sau alte spatii comune (uscatoare), etc. Acest lucru se stabileste prin proiect.
Nu am auzit de o reducere atat de importanta a cheltuielilor la intretinere, adoptand alte solutii decat acestea.
Banii cheltuiti vor fi amortizati prin reducerea semnificativa a cheltuielilor ( mai mult de jumatate) .
Aceeasi.
Ultima modificare: Vineri, 23 Mai 2014
elga50, moderator
Imi pare rau dar eu nu inteleg ce spuneti.
Fondul de rulment se redimensioneaza in functie de cheltuielile fiecarui proprietar. Redimensionarea poate insemna crestere sau scadere. Daca proprietarul constata ca in anul precedent a avut cea mia mare cheltuiala in luna februarie, de exemplu 540 lei si fondul sau de rulment platit la asociatie pe baza de chitante este de 700 lei, conform legislatiei poate cere restituirea diferentei de la 700 la 540 lei. Asta este interpretarea prevederilor legale. Iar in cazul in care-si instraineaza proprietatea i se returneaza intreg fondul de rulment. E ceva ce nu ati inteles in acest mecanism?

Solutii de asigurare a incalzirii, a gestionarii consumurilor de agent termic, de apa calda si apa rece sunt mai multe si nu numai doua. Au fost si sunt blocuri fara apometre in apartamente, unele fara apometre de scara, blocuri fara gigacalorimetru de bloc ori de scara, altele cu gigacalorimetru, cu repartitoare pe calorifere ori fara repartitoare pe calorifere, blocuri unde toate apartamentele sunt bransate la sistemul public, blocuri in care toate apartamentele (tot blocul) sunt debransate de la sistemul public de apa calda si caldura, ori combinatii cu si fara centrale individuale, de bloc, de scara...

Alte discuții în legătură

Repartizarea sumelor pentru pierderi apã ºi canalizare zmarius zmarius Vă rugăm să ne ajutaţi într-o problemă legată de împărţirea sumei ce reprezintă pierderi la apă şi canal. Suntem două scări de bloc cu un ... (vezi toată discuția)
Diferente apa calda/apa rece DanAlyna DanAlyna Buna ziua, Pe lista de plata a cotelor de contributie la cheltuielile AP a aparut la rubrica Cheltuieli pe cota parte indiviza, subrubrica \"Diferente apa ... (vezi toată discuția)
Incheiere de contracte individuale pe fiecare proprietar in parte la apa rece catana aurora cristina catana aurora cristina Avem asociatie de proprietari pe casa scarii, sunt 5 proprietari cu datorii mari , am lacut coloana de apa rece pe casa scarii legala cu proiect si societate ... (vezi toată discuția)