Va rog mult, va solicit o intrebare pentru ca nu am primit nici un raspuns de la asociatia de proprietari de care apartin.
Eu si mai multi locatari din scara, dorim sa ne platim individual costurile la apa si caldura, direct la furnizori, nu prin asociatie. Cum trebuie sa procedam in acest caz ?
Multumesc si raman in asteptarea unui raspuns,
Aceeasi.
Sunt perfect de acord cu @blocexpert.
Contractele intre asociatie si furnizori sunt normale pentru ca furnizorii isi monteaza un singur contor de bransament la nivel de scara sau la nivel de bloc.
Asa au fost concepute aceste condominii cu masurarea consumului la nivel de scara sau bloc.
Cine s-a mutat in acest gen de locuinte isi asuma si principiile de functionare, nu vii, traiesti un timp asa cum este status quo-ul locului si apoi ti se nazare ca vrei separare de vecini, iar conducerea asociatiei care se potriveste acestei idei incepe sa impanzeasca blocul de tevi si coloane mai ceva decat intr-un CET.
Pe de alta parte, tocmai pentru ca infrastructura blocului este de asa natura facuta incat trece prin toate apartamentele, iar asociatia este creata tocmai pentru a administra acest status quo, este cat se poate de normal si legal ca sa incheie un singur contract cu furnizorii.
Nu se rezolva mare lucru prin separarea de restul asociatiei deoarece cei razletiti vor fi prazi usoare in mana furnizorilor.
Daca nu ai bani sa-ti platesti intretinerea - si oricine poate trece in viata prin asemenea momente - la asociatie se vor gasi bani ca sa ti se plateasca factura la apa, la gaze, la caldura, dar daca esti singur si ferice, in asemenea situatie, furnizorul vine si-ti taie macaroana deindata, fara sa te mai pasuiasca.
Cei nemultumiti de modul cum este administrat propriul condominiu, se pot razboi cu conducerea, cu administratorul, se pot uni cu alti proprietari nemultumiti, pot, in final, schimba lucrurile ca sa fie bine, nu trebuie sa se apuce sa faca cheltuieli de separare care adeseori, economic vorbind, nu le aduce o pricopseala prea mare, ba dimpotriva.
a sta la bloc nu inseamna ca ar trebui ca acel locatar/proprietar sa fie "prizonierul" unui sistem incurcat ,in care faci naveta intre asociatie si sediul soc furnizoare pentru a obtine informatii si sa te intorci fara, doar cu recomandarea -plateste! Iar traiul in comun nu cred ca presupune panda intre locatari/proprietari,cine cat nu a pus,privirile acuzatoare si bataile in usa daca unul nu plateste poate ca nu vrea sau nu are posibilitati si in ambele situatii sa nu beneficieze! Dar sa nu trecem cu vederea ca datorita acestui hatis profita toti:soc furnizoare,unii din partea autoritatilor locale,altii din cadrul asociatiei....doar consumatorul nu.Ba unii care sunt la capatul puterilor si mai slabi de fire poata sa plateasca si cu ....un infarct sau accident vascular cand vine factura de mii sau zeci de mii la plata ! ex:la un consum de 2 mc apa rece poate cineva sa-mi spuna cum poti sa fii facturat cu 14 mc apa calda?Cunosc raspunsul de lemn:pausalul...? !! e de vina! .In alta ordine de idei ,asa cum societatile enumerate de mine electrica ,distrigaz au putut sa-si regandeasca modul de distribuire al serviciilor,este cazul sa ia exemplu si aceste soc furnizoare sa....POATA !
Ne dati exemplu cum si-au regandandit Electrica si Distrigaz modul de gandire?
N-am observat sa se fi schimbat ceva semnificativ de-a lungul anilor in modul de lucru al acestor doi furnizori. Ma refer la lucruri de fond, nu de forma.
Mi-aduc aminte de un dialog vechi de 30-40 de ani intre pasageii trenurilor, autobuzelor, troleibuzelor, tramvaielor supraaglomerate: daca nu-ti convine i-ati domnule masina mica.
Cu ani in urma aceste mijloace de transport "in comun" erau aglomerate, neincalzite... dar aveau regulile lor: trebuia sa-ti cumperi bilet, eventual sa-l compostezi, sa nu fumezi in vagon, sa urci numai prin spate ori numai prin fata... Dar si atunci erau unii care nu plateau biletul iar mijlocul de transport in comun era oprit si verificat de "organe", generand intarzieri si suparari chiar si celor ce plateau corect.
Sigur ca acolo unde "conducatorul auto" isi facea treaba conform legii, supararile erau mai mici, dar unii circulau "cu nasu"...
Poate ca in unele asociatii se mai intampla ca cei ce conduc asociatia, cei investiti cu incredere de vecini prin vot, se dovedesc dupa un timp ca nu merita aceasta incredere.
Repet si reiau: nu trebuie sa parasim tara, judetul, orasul sau asociatia pentru ca cei alesi sa le conduca nu-si fac treaba. Avem posibilitatea sa-i schimbam, sa le luam locul si sa rezolvam cat mai bine problemele la orice nivel.
La o firma privata daca nu ne convine de cei ce o conduc, nu prea avem de ales si ne cautam alt job. Dar asociatia este a noastra a fiecarui proprietar si nu avem cum sa ne luam jucariile (apartamentul, spatiul, cusca...) si sa ne mutam in alt bloc, alt cartier, alt oras... asa cum putem face cu serviciul.
Asa este, aveti dreptate, dar in general, la o asociatie nu sunt pagubiti toti odata ci pe rand.
In concluzie este greu sa deranjezi pe alt proprietar nepagubit iinca sau prea ocupat ori poate ignorant, ca sa tragi un semnal de alarma si pe deasupra sa-l mai si convingi sa-ti ia apararea. Poate daca am trai in alt bloc, alt cartier, alta tara..... . Daca de mutat nu se poate, inseamna ca trebuie sa respectam regula asociatiei: sa avem rabdare pana vom fi ,,aranjati" toti odata.
Imi permit sa arat solutiile gasite de altii pentru ca aceste lucruri sa nu se intample niciodata.
1) Centrale proprii pe gaz sau convectoare pe gaz (pt. persoane cu venit mic sau pana la strangerea fondului necesar pt. montarea centralelor proprii)
2) Separarea tehnica a masurarii consumului de apa la nivel de apartament ( a se citi ,,Regulamentul privind separarea tehnica a masurarii consumului de apa la nivel de apartament pentru imobile de tip condominiu".
De-abia atunci se va aplica art. 49 din Legea 230/2007 si anume:
,,Fondul de rulment se restituie si in situatiile in care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarilor"
In mod sigur, proprietarii vor renunta apoi si la aceeste asociatii de proprietari.
Pentru ca piata este libera si concurentiala, proprietarii vor alege sa-si administreze la nivel de scara, reparatiile pentru partile comune.
Nu exista comparatie intre pretul intretinerii inainte si dupa aceste masuri.
Multumesc,
Aceeasi