Buna ziua am o rugaminte sa ma ajutati si pe mine cu informatii la urmatoarea speta:
Conform unei hotarari definitive si irevocabile in calitatea de tata al unui minor am dreptul de a preluat minorul pe perioada vacantei de vara pe o perioada de 1luna jumate. Problema mea este ca mama se sustrage prin orice mijloace de a-mi preda copilul, nu mai raspunde la telefon si nu mai deschide usa la nimeni. Am apelat inclusiv la Executor judecatoresc care a somat-o cu 10 zile in urma. Ne-am deplasat la data si ora stabilita de catre Executor impreuna cu reprezentantii protectiei copilului si a politiei din localitate la adresa de domiciliu a minorei. Ajunsi la fata locului am constatat ca usa e inchisa si nimeni nu vrea sa iasa din casa, am stat in fata usi eu si cu toate organele statului fata a primi vreun raspuns. Executorul a intocmit un process-verbal dupa care fiecare a plecat in treaba lui iar eu m-am deplasat la sectia politie unde am depus plangere. Si in perioada anterioara cu ocazia vizitelor stabilite prin hotarare s-au depus nenumarate plangeri penale pentru nerespectarea hotararii judecatoresti.
Va rog sa ma ajutati cu informatii privind posibilitatile de a-mi prelua minorul pe perioada vacantei de vara.
Aveti o logica inversata (si care n-are nici o legatura cu cazul prezent unde tatal nu are o relatie in conditii mai vitrege ci n-are nici o relatie pentru ca mama si copilul au disparut in neant).
In primul rand plecam de la premiza ca o hotarare judecatoreasca definitiva trebuie respectata: nu s-au inteles, s-au contrazis, au ajuns in instanta, au facut circ acolo, au facut apel, au facut recurs. Au epuizat toate caile pe care le aveau la indemana. S-au ales cu o hotarare judecatoreasca (despre care vom presupune ca este justa, pentru ca daca o luam pe calea cu "lasa ca am vazut eu si hotarari strambe" dam in haos si nu ajungem nicaieri).
Deci, niste adulti (destul de multi) au ajuns la concluzia ca tatal acesta are voie sa plece cu copilul in cauza in vacanta.
Mama se face nevazuta.
Tatal apeleaza la o solutie extrema: executarea judecatoreasca si plangerea penala.
Concluzia dvs este ca tatal seamana vant? Si ca tatalui ar trebui sa-i fie rusine ca mama nu respecta legile statului in care traieste?
Dar mama ce mesaj transmite? "puiul mamii, traim in codru poti sa faci ce vrei tu, nu conteaza nimic, nu trebuie sa respectam nici o lege".
Si nu inteleg ce legatura are pensia dupa care alearga alte mame cu tatal din subiect?
Inteleg ca nu sunteti de acord cu parerea exprimata de mine... E ok , ignorati-o..cum am facut si eu cu a dvs. Si daca nu intelegeti , imi pare rau , e clar ca vedem lucrurile diferit. Dar diversitatea de opinii e constructiva.
Imi mentin parerea conform careia acest tata a irosit resurse nelimitate cu politie, protectia copilului si judecatorie ceea ce a facut sa ajunga la aceasta situatie critica , daunatoare copilului in primul rand.
Sa limitam schimbul de pareri intre noi , la ceea ce s-a facut deja , este suficient
Nu inteleg de ce spuneti ca tati o baga pe mami in puscarie. Asta inseamna ca daca cineva iti fura ceva din casa si il reclami esti ultimul nenorocit, bagi un om la puscarie.
Mami ar trebui sa intre la puscarie pentru ca nu respecta o hotarare judecatoreasca. E vina ei ce face, e diresct responsabila pentru actiunile, faptele ei. Daca fostul sot o reclama si se ajunge pana acolo,de unde este vina lui? Ea decide sa nu dea copilul, ea trebuie sa suporte consecintele.
El nu face altfeva decat sa apere drepturile copilului si ale lui.
Sunt multe mame care se chinuiesc sa-si creasca singure copii, bravo lor, dar sunt multe care nu inteleg ce inseamna binele superior al copilului si nu inteleg ca acesta are dreptul sa pastreze legaturi cu amandoi parintii, sa fie indrumat si consiliat chiar cand refuza ( fara motiv serios) sa-l vada pe unul dintre ei.
Legea este lege. Este de dorit ca doi fosti sa se inteleaga, este spre binele copilului, dar daca unul dintre ei ingradeste voit drepturile celuilalt atunci trebuie procedat conform codului civil. Iar acolo nu scrie ca trebuie sa te duci cu sapca in mana si sa te milogesti in fata mamei sa-ti vezi copilul.
Ar trebui sa fie cat mai multi tati care nu renunta la copilul lor, cat mai multe mame executate silit ca sa ne lovim din ce in ce mai putine situatii de genul asta.
Nu mai sariti in capul omului si la gatul lui pentru ca a aplicat legea. Cei cu gura mare au copii acasa langa ei, ia sa vedeti cum este sa nu va vedeti copilul cu lunile, sa nu stiti nimic despre el decat ca poate plange dupa dumneavoastra si nu sunteti acolo si vorbiti atunci.
E simplu sa spui altuia, unui parinte disperat sa fie calm, sa aiba rabdare. Tu ai avea daca cineva ar lua copilul de langa tine? Eu nu, as alerta politia, armata si pe oricine as putea ca sa fiu langa copilul meu, sa nu-l indeparteze nimeni de mine.
Eu cred ca ar trebui sa existe mai putina preocupare cu privire la "drepturi" si mai multa cu privire la obligatii. Cum ar fi sa va "luptati" nu sa executati silit mamele ci sa impartiti grijile si nevoile copilului cu ele? Ca n-aud pe nimeni pe aici ca nu e lasat sa spele rufe, sa calce, sa duca copilul la engleza, sa stranga dupa el, sa mearga la piata etc
Cand o sa vreti sa "executati silit" cosul de rufe sau cartile de matematica, eu, personal, am sa va cred preocupat in mod real de copil, cat timp toata vorbaria voastra este despre week-end si vacante si drepturi, pe mine una nu ma convingeti
Vizitare minor
claudiu40
In urma divortului a fost stabilit un program de vizitare minor, o zi pe saptaman si un week-end pe luna. Fosta sotie ii face "program" minorului in asa fel ... (vezi toată discuția)