avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Executare silita relatii personale cu minorul
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Executare silita relatii personale cu minorul

Buna ziua am o rugaminte sa ma ajutati si pe mine cu informatii la urmatoarea speta:

Conform unei hotarari definitive si irevocabile in calitatea de tata al unui minor am dreptul de a preluat minorul pe perioada vacantei de vara pe o perioada de 1luna jumate. Problema mea este ca mama se sustrage prin orice mijloace de a-mi preda copilul, nu mai raspunde la telefon si nu mai deschide usa la nimeni. Am apelat inclusiv la Executor judecatoresc care a somat-o cu 10 zile in urma. Ne-am deplasat la data si ora stabilita de catre Executor impreuna cu reprezentantii protectiei copilului si a politiei din localitate la adresa de domiciliu a minorei. Ajunsi la fata locului am constatat ca usa e inchisa si nimeni nu vrea sa iasa din casa, am stat in fata usi eu si cu toate organele statului fata a primi vreun raspuns. Executorul a intocmit un process-verbal dupa care fiecare a plecat in treaba lui iar eu m-am deplasat la sectia politie unde am depus plangere. Si in perioada anterioara cu ocazia vizitelor stabilite prin hotarare s-au depus nenumarate plangeri penale pentru nerespectarea hotararii judecatoresti.

Va rog sa ma ajutati cu informatii privind posibilitatile de a-mi prelua minorul pe perioada vacantei de vara.
Dar nu trebuie sa va convinga nimeni :-) Legea e lege, nu exista tocmeala ca la piata. Zau daca conteaza daca intelegeti sau nu dumneavoastra sau alte mame care au in ingrijire copii. Nu trebuie sa priceapa ele ca sa respecte un drept al copilului. Iar dupa cateva executari silite si amende penale zau ca o sa fie mult mai simplu. Iar daca s-ar face si cateva zile puscarie va garantez ca nu ar mai lua atata timp nimanui ca sa inteleaga.
Iar despre teme si alte problem o sa va dau exemplul sotului meu care se roaga sa faca temele cu cea mica, care vrea sa o duca la pian sau la balet, care sta ca un caine sa pazeasca scara sa-si vada copilul. Nu a vazut pana acum nici macar un caiet al copilei.
proastasatului a scris:

Eu cred ca ar trebui sa existe mai putina preocupare cu privire la "drepturi" si mai multa cu privire la obligatii. Cum ar fi sa va "luptati" nu sa executati silit mamele ci sa impartiti grijile si nevoile copilului cu ele? Ca n-aud pe nimeni pe aici ca nu e lasat sa spele rufe, sa calce, sa duca copilul la engleza, sa stranga dupa el, sa mearga la piata etc
Cand o sa vreti sa "executati silit" cosul de rufe sau cartile de matematica, eu, personal, am sa va cred preocupat in mod real de copil, cat timp toata vorbaria voastra este despre week-end si vacante si drepturi, pe mine una nu ma convingeti

As fi aplaudat, dar nu era activ butonul...

Legea e lege pentru ambii parinti. Iar in practica, fiecare caz e unic si chiar conteaza cum intelege fiecare atat legile, cat si practica de aplicare, sa zicem...Pledati infocat pentru amenzi penale si puscarie pentru mame, desi am inteles ca sunteti mama, doar fiindca actualul dvs. sot trece printr-o situatie care va implica prea mult ca sa fiti obiectiva...In schimb, desi litera legii prevede custodie comuna, drepturi de vizitare, etc., nimeni nu ii obliga pe tati sa isi vada si obligatiile. Daca vor, pot foarte usor sa isi ascunda veniturile, ca sa nu dea pensii (copiilor lor, nu mamelor!), pot renunta la vizita, chiar daca e in hotarare, si alte asemenea dragalasenii, pe care le cunoastem cu totii, fara sa fie foarte stresati cu executari silite si amenzi penale, fiindca acelasi sistem, de care vorbim, e dezinteresat si foarte greoi.
Da, e un drept al copilului, si copilul are dreptul sa aleaga, daca e suficient de matur. Poate ca mama nu doar sfideaza legile, asa cum considerati dvs., ci apara sentimentele copilului....
Ony2k2 e femeie cum eu sunt acvila! Pai cum ar putea o "mama" care sustine cu atata avant drepturile tatalui sa-si lase sotul sa stea "sa pazeasca ca un caine scara..."? Dedublarea asta draga Ony2k2 mai presupune si putina coerenta si logica!
Va urez mult spor la executari, sper ca mama sa aiba inteligenta de a transfera toate bunurile pe care le are pe numele copilului sau al unei rude de incredere si dvs sa luati la calendele grecesti, ca amenda, procent din ce-i ramane dupa platile curente si cele de intretinere ale copilului. Asta fireste, dupa ce mama, ca marea majoritate a taticilor iubitori, isi v-a diminua veniturile pe hartie, la salariul minim pe economie!
Intre timp copilul v-a creste, va v-a percepe exclusiv ca pe o sursa de scandal si discomfort, v-a colectiona dovezile cum i-ati hartuit mama si cum i-ati luat bani din salariul pe care il castiga, platind probabil o pensie alimentara de mizerie intre-timp, si cand v-a aduna de un biblioraft (amenzi, procese, plangeri si procese verbale executor) va v-a iubi infinit mai mult si v-a zbura la dvs cu bratele deschise.
Cat priveste textul ca nu trebuie sa fim convinse si ca legea e lege, nu-i tocmeala, pentru o reusita deplina, va sfatuiesc sa aveti acelasi discurs si fata de copil: "Dragul/draga tatii, unde-i lege nu-i tocmeala, asa ca iti place nu-ti place vino cu taticul, care te iubeste, si care, din dragoste, a venit cu executorul si cu politia, sa te ia si in hohote de plans, caci e dreptul tau (ma rog, de fapt obligatia) sa ai relatii cu mine, si eu, cu forta, veghez, ca un bun parinte, sa-ti exerciti tu dreptul! Succes!
Ultima modificare: Marți, 29 Iulie 2014
proastasatului, utilizator
Si eu am observat ce a spus Ony2k2 si as fi vrut sa o intreb, daca are o relatie atat de buna cu tatal, de ce acesta sta ca un caine la scara, de ce nu a vazut nici un caiet al copilei??
Nu are si el dreptul?? De ce s-ar impotrivi ?

Cred ca e o aberatie executarea silita a programului .... chiar daca pana la urma copilul pleaca cu tatal... oricum il va percepe ca o sursa de disconfort si probleme...credeti ca astfel se va apropia de tata?
Nu cred ca dragostea copilului si atasamentul fata de parintele nerezident se obtine cu politia/ executorul judecatoresc...

Si nu inteleg de ce se vehiculeaza ideea amenzilor si inchisorii pentru mama...
Daca mama nu se impotriveste executarii silite, ci copilul nu vrea sa plece cu tatal si peste vointa copilului nu se poate trece, copilul nu poate fi bruscat...- de ce sa plateasca mama amenzi ? Ea nu se opune hotararii judecatoresti...

Laura_552, utilizator

Cred ca sunt foarte multe de spus si ca vorbim de doua situatii complet diferite judecate prin prisma experientelor personale. Generalizarile nu ajuta nimanui.
Sunt tati care nu stiu sa se apropie de copii, care nu se preocupa de ei dupa divort, care apar din an in paste si care fac doar reprosuri mamelor si care atunci cand copii lor nu par dornici sa petreaca timp cu ei ( de ce si-ar dori?) ameninta si fac scandal uitand ca in principal e vina lor.
Exista si a doua varianta de tati care vor sa ramana in contact cu copii lor si care din cauza mamelor nu reusesc acest lucru. Nu li se dau informatii despre copil, nu li se da copilul la program, cel mic este intors impotriva lor si este speriat fara motiv de ei si tot asa.
In cazul de fata nu avem un caz despre copil care nu vrea la tata. Fosta sotie a domnului nu l-a informat ca cel mic nu vrea la el, nu a incercat sa vada de ce copilul refuza sa-si vada parintele, pur si simplu nu a mai deschis usa. Ceea ce nu este ok.
Ganditi-va ca se poate pune problema si altfel, copilul fericit pleaca in vizita la tata si dupa o luna nu mai vrea sa revina acasa la dumneavoastra, ca s-a obisnuit acolo. Ce ar trebui sa se intample atunci? Copii au toane, toti copii. Sunt cazuri in care sunt motive intemeiate dar sunt multe, foarte multe cazuri cand sunt cu fundul in sus, nu au chef sau sunt mai obisnuiti intr-o parte. Nu inchizi usa in nas celuilalt parinte. Nu e ok.
Ony2k2, utilizator

Alte discuții în legătură

Ce patesc daca nu il las sa vada copilul? criss_nst criss_nst am mare nevoie de un raspuns!am divortat in luna aprilie 2008,divortul s-a facut din culpa comuna,pe cale amiabila.s-a stabilit in hotararea care a devenit ... (vezi toată discuția)
Incredintat copilul mamei, ea poate iesi din tara cu el fara acordul lui? Saromandus Saromandus Buna seara, As dori sa stiu daca, in urma pronuntarii unei sentinte de divort, este incredintat copilul mamei, aceasta poate sa iasa cu copilul din tara, mai ... (vezi toată discuția)
Vizitare minor claudiu40 claudiu40 In urma divortului a fost stabilit un program de vizitare minor, o zi pe saptaman si un week-end pe luna. Fosta sotie ii face "program" minorului in asa fel ... (vezi toată discuția)