avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt 2 mere. Grav!
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt 2 mere. Grav!

As dori o opinie. La iesirea din magazin cu autoservire (Kaufland) am fost oprit pt a fi recantarite 1 kg mere, iesind cu 300 gr. in plus. Eu le cantarisem anterior. Diferenta era de 2 lei. cei din magazin mi-au aplicat o amenda pt daune interne de 50 ron si mi-au lasat merele. am dat doar 30 (atat aveam), dupa care am revenit de bunavoie pt a plati si restul. S-ar incadra la inselaciune la masuratoare - 6 luni-5 ani. Ma aflam intr-o situatie financiara foarte delicata la acel moment (nici o forma de venit), mai degraba a fost vorba de foame. Fiind prima abatere si recunoscand fapta, ati putea sa imi spuneti care sunt sansele mele?

Va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Mai 2009
asdfghjkl, utilizator
Cel mai recent răspuns: LORELA UNGURIANU , Avocat 20:55, 30 Mai 2009
personalul care v-a depistat ce a spus? au mentionat ca se vor adresa Politiei? cum a decurs dialogul? eu nu cred ca vor adresa plangere organelor dar e important sa ne povestiti cam ce au zis si intradevar cum bine spune si colega rozi, ce hartie ati primit pentru acea suma de 50 RON.
Daca ati primit amenda este posibil ca "incidentul" sa se fi terminat.Nu puteti fi "sanctionata" de doua ori pentru aceeasi fapta.Probabil ca fapta dvs. minora dealtfel a fost deja incadrata probabil conform regulamentului de ordine interioara al acelui magazin la "contraventie" si nu la "infractiune".
Pertinenta mentiunea colegului Ubik .E incident articolul 18 , indice 1 , care atesta lipsa pericolului social al faptei .(fapta nu constituie infractiune intrucat lipseste unul din elementele sale , anume pericolul social , alaturi de vinovatie , si incriminarea de legea penala).
Nu cosider justa politica magazinului , de a aplica sanctiuni "proprii", nefundamentate legal.In mod firesc , trebuie sesizate organele politiei , insa , in cazul unei pagube patrimoniale atat de neinsemnate , au socotit ca nu e necesar.
Atentie , insa ,pe viitor , la vreo conduita infractionala , intrucat se poate considera ca faptuitorului "persevereaza ", putand fi aplicata chiar o sanctiune penala in acest sens.:slap:
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Mai 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Ati achitat 2 lei c/val produs si diferenta de 3 lei, banuiesc , daunele.Nu se vor mai indrepta impotriva dvs., dar atentie, furtul e furt, chiar daca este vorba de 1-2 mere! Nu trebuie sa considerati o incurajare clementa celor din magazin.In plus, cu siguranta ca va aflati in arhiva video a magazinului respectiv si a retelei lor, asa ca sa nu mai incercati, fiindca data viitoare- sa speram ca nu va mai fi o data viitoare! - fapta de acum va fi considerata o circumstanta agravanta.
In doctrina penala se considera ca totusi,in cazul furtului din magazine , urmarea imediata se produce in momentul luarii bunlui d pe raft si ascunderea sau consumarea lui in magazin.
In practica, au existat soluti iin sensul ca , daca faptuitorul nu trece de casa de marcat cu bunul sustras, , savarseste tentativa la infractiunea de furt calificat. Se considera ca imposedarea autorului faptei cu bunul luat, s-ar produce numai dupa depasirea casei de marcat.Dar exista si opinii conform carora, in cazul luarii unor bunuri de pe raftul magazinului si ascunderea acestora in buzunar, fapta constituie furt calificat, deoarece apare clara intentia faptuirorului de a-si insusi bunul , chiar daca nu a trecut de casa de marcat. Daca bunul se afla in carucior , in acest caz, exista consimtamantul prezumat al unitat i comerciale ca faptuitorul sa detina bunul pana la prezentarea in fata casei de marcat , in cazul in care bunul este ascuns in buzunare, acest consimtamant nu mai opereaza. In cazul in care un anumit produs alimentar este consumat in magazin, cu intentia de a nu-l plati, iar persoana este surprinsa de agentii de paza inainte ca acesta sa treaca de casa de marcat, fapta constituie furt calificat savarsit intr-un loc public, in forma consumata.

Alte discuții în legătură

Ce lege se aplică în cazul furtului la cântar din supermarket-uri? Numby Numby Buna ziua, Nu gasest in dreptul civil nici o lege privind produsele neambalate sau fara o cantitate fixa. De exemplu: Daca un individ este descoperit ca ... (vezi toată discuția)
Plangere politie hypermarket anakarenina1 anakarenina1 Buna ziua, Fratele meu a fost la cumparaturi in auchan. pe langa altele a cumparat detergent, smochine si curmale toate vrac. Cand le-a cantarit la detergent ... (vezi toată discuția)
Sechestrat si lovit in supermarket windowsclock windowsclock buna ziua, azi 12 aprilie, in jurul orei 12:30 dupa amiaza ma aflam in Kaufland Constanta, am mancat in magazin un rulou cu mere in valoare de 1.79 RON si, din ... (vezi toată discuția)