AVLIL a scris:
Pun cu maxima placere la dispozitie absolut toate detaliile.
Nu stim cum anume se plateau acele sume,
Intre 2008 si 2012 se decontau bonuri de la magazin, practic banii dati pe mancare.
Fara o regularitate anume, cand mergeam sa cerem... la o valoare medie 100E/sapt
Din 2012, ca urmare a insistentelor angajatilor, angajatorul a dispus ca diurna sa se plateasca strict neconditionat, in suma fixa regulata, 273E/sapt. Au trimis o scrisoare in acest sens ca de azi veti primi atat...
Userul vorbeste de delegare si diurna, delegarea presupune o perioada scurta de timp; continuarea situatiei poate fi considerata modificare a contractului de munca.
De asemenea, nu pricep ce anume facea userul acolo, ca daca a lucrat 5 ani in strainatate, sa nu cumva sa fi lucrat pentru altcineva, nu pentru angajatorul roman, caz in care discutam despre delegare? Detasare?
S-o fi incheiat un nou contract? S-o fi trecut undeva delegare? Exista acte din care sa reiasa dreptul omului la diurna? Cuantumul si perioada? Daca reies si trec de perioada legala... mai e delegare?
Termenul de delegare a ramas asa, deoarece in primele luni chiar am fost delegati cate 2 luni de zile odata. Apoi, in urmatorii ani, cate 6 si 12 luni odata!
Dar nu a botezat nimeni detasare, cu toate ca munca se presta pt societatea din strainatate.
Salariul era platit in lei, iar diurna de societatea la care fusese dispusa delegarea.
In fapt, era si o modificare a felului muncii, deoarece prestam si alte activitati decat in fisa postului.
In contract se mentioneza 2 alocatii de delegare, una de cazare si una de masa, fiecare a cate 30E/zi. Insa mai departe in contract scrie ca alocatia de masa nu va fi platita, deoarece compania va asigura masa.
Insa compania nu asigurat masa :)
Acum, in instanta a venit angajatorul si a zis ca nici alocatia de cazare nu se cuvine, pt ca au asigurat cazarea. Insa sa ne concentram exclusiv asupra prescriptiei!
Inca odata, delegarea, detasarea in sine nu vad sa fie intrerupatoare de prescriptie. Sau temeiuri de repunere in termen.
Doctrina si practica de specialitate sustin unanim ca delegarea intr-o alta tara constituie temei de repunere in termen.
Pentru termenele de prescriptie devin incidente dispozitiile Decretului nr. 167/1958 relativ la suspendare si intrerupere. De asemenea, se va aplica si repunerea in termen, in cazul existentei unor motive temeinic justificate, cum ar fi:... delegarea sau detasarea in alta localitate, participarea la evenimente internationale, lipsa din localitate a salariatului pe durata de curgere a termenului (Decretul nr. 167/1958 privitor la prescriptia extinctiva a fost abrogat la data de 1 octombrie 2011, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod civil; in prezent prescriptia extinctiva este reglementata in noul Cod civil.) (Ion Traian Stefanescu, Tratat de dreptul muncii, vol. II, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2003, p. 359-360)
Jurisprudenta a apreciat ca admisibile pentru repunerea in termen, urmatoarele motive: imposibilitatea de deplasare ca urmare a incapacitatii temporare de munca, delegarea si detasarea in alta localitate, starea de detentie. (Eufemia Vieru, Dumitru Vieru, Dreptul muncii, Editura Lucman, Bucuresti, 2004, p. 208)
De asemenea. (Alexandru Ticlea (coordonator), Codul muncii - adnotat si comentat, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2004, p. 685)
De asemenea. (Alexandru Ticlea, Andrei Popescu, Constantin Tufan, Marioara Tichindelean, Ovidiu Tinca, Dreptul muncii, Editura Rosetti, Bucuresti 2004 808-809)
De asemenea. (Vlad Barbu, Dreptul muncii. Curs universitar, Editura Naţional, Bucureşti, 2003, p. 488)
De asemenea. (Olia-Maria Corsiuc, Solutionarea Conflictelor de munca, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2004, p. 173)
Multumesc pt interes. Va rog sa solicitati orice clarificari mai sunt necesare si voi oferi grabnic toate informatiile.