avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... pot fi cenzor?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

pot fi cenzor?

Buna ziua.Am o intrebare:daca veche administratie a fost demisa (administrator cenzor presedinte etc),si s-a ales noul presedinte noul administrator..pot cere sa fiu cenzor in ideea in care locuiesc pe scara cu pricina si am liceu terminat si o posliceala de asistent de gestiune financiar -contabil si sunt si studenta an 2 drept?Nu vb de a face parte doar din comisia de cenzor ci de a fi cea care semneaza pe lista de intretinere..pt ca vreau sa controlez actele lunar...sa fim siguri ca nu se fac palti nejustificate..Multumesc
Cel mai recent răspuns: Chesu Petre , utilizator 19:02, 19 Iulie 2009
D-le Petre e greu de spus daca domnisoara are sau nu dreptul de a fi cenzor conform legii pentru ca nu ne da datele esentiale. Chiar dv ati intrebat-o daca este membra asociatiei, proprietar sau numai locatar si nu va raspuns. Initial a intrebat daca avand studii medii poate fi cenzor, ca o bate gandul sa se ofere ca cenzor. Nu a spus daca v-a candida in urmatoarea adunare generala ca cenzor (asa ar fi legal), daca a fost aleasa pe functia de cenzor.
Dv aveti dreptate ca daca nu are studii de specialitate nu poate fi cenzor nefiind proprietara in acea asociatie.
La fel de bine daca este proiprietara in acea asociatie poate fi aleasa cenzor de catre adunarea generala avand numai studii medii.
Vad ca nu mai intervine cu lamuriri . Poate este ocupata tocmai cu rezolvarea si clarificarea problemelor asociatiei. Dar clarificarile noastre pot fi de folos si altora care viziteaza acest forum.
Ultima modificare: Duminică, 12 Iulie 2009
Adriantot, moderator
domnule chesu petre ... daca ati fi citit cu atentie cele doua acte normative ati fi observat ca nu este obligatoriu ca cenzorii sa fie alesi din rindul proprietarilor. mai mult, ei pot chiar sa nu fie din bloc.
daca adunarea generala a ales acest cenzor sef, pai acesta este bun ales pina este demis tot de adunarea generala, organul tutelar al asociatiei, cel care a ales-o pe respectiva domnisoara. nu se prevede nicaieri in mod expres ca acest cenzor trebuie sa fie obligatoriu proprietar. la fe si administratorul, ambii pot sa fie alesi din afara blocului, fie o societate de administrare, fie persoana particulara cu atestat, fie PFA
apropo de studii terminate ... degeaba ati terminat dvs studiile, ca nu se cunoaste.
Acum a-ti inteles ?
se scrie "Acum ati inteles ?"
ContSters61266, utilizator
felix34 a scris:

.domnule chesu petre ...
nu se prevede nicaieri in mod expres ca acest cenzor trebuie sa fie obligatoriu proprietar. la fe si administratorul, ambii pot sa fie alesi din afara blocului, fie o societate de administrare, fie persoana particulara cu atestat, fie PFA
apropo de studii terminate ... degeaba ati terminat dvs studiile, ca nu se cunoaste.

Sunt deacord cu dv pe jumatatea. Dar cititi ce am subliniat. Nu poate fi ales nimeni din afara asociatiei pentru ca la adunarea generala participa proprietarii din asociatia respectiva si acestia au dreptul sa candideze, sa aleaga si sa fie alesi in organele de conducere ale asociatiei. Administratorul indiferent ca este din asociatie sau din afara asociatiei nu este ales ci este angajat ( cu contract de munca, conventie, etc ) de catre comitet reprezentat de presedinte. Cenzorul poate fi ales in adunarea generala daca este membru al asociatiei respective ( si trebuie sa aiba minim studii medii), altfel este angajat de catre acelasi comitet prin presedintele asociatiei (si trebuie sa aiba studii de specialitate - membru CECCAR).
Si-am mai subliniat ceva legat de studii care nu-si are locul aici mai ales din partea unui om ca dv care mai studiaza, care inca mai invata .
Bafta la examene !
Adriantot, moderator
domnule adrian
1. aratati-mi cu citat/e unde este interzisa angajarea administratorului si a cenzorului/lor din afara unei asociatii, va rog ! chiar as fi curios , ca nu am gasit asa ceva si sint interesat sa aflu deoarece aceasta situatie se regaseste si in asociatia noastra, dar nu am gasit momentan absolut nimic ilegal in asta. nu am facut referire la studii, ci numai la obligativitatea ca acestia sa fie proprietari. conform celor scrise de dvs, inseamna ca unul dintre copiii unui proprietar nu pot fi alesi in aceste functii daca nu au imputernicire (notariala sau nenotariala)
2. in privinta sublinierilor facute la textul meu, chiar nu aveti dreptate: atit expimarea " ambii pot sa fie alesi din afara blocului" cit si "ambii pot fi alesi din afara blocului" sint corecte. documentati-va !
Iar nu ne intelegem . Dv spuneti :
aratati-mi cu citat/e unde este interzisa angajarea administratorului si a cenzorului/lor din afara unei asociatii, va rog

Pai eu nu am spus asa ceva . Am spus si repet ca administratorul si cenzorul din afara asociatieie trebuie angajati. Cand am sustinut eu ca este interzisa angajarea administratorului si cenzorului ?
Administratorul indiferent ca este proprietar membru al asociatiei sau din afara asociatiei trebuie angajat de comitet ( presedinte) si nu ales. La cenzor diferenta este ca poate fi ales din randul proprietarilor membri ai asociatiei sau poate fi angajat din afara de catre comitet.
Am scris
Nu poate fi ales nimeni din afara asociatiei pentru ca la adunarea generala participa proprietarii din asociatia respectiva si acestia au dreptul sa candideze, sa aleaga si sa fie alesi

Deci nu este interzisa angajarea cuiva din afara asociatiei , ci este interzisa alegerea unei persoane din afara asociatiei.
Numai cei din interior pot candida, cei din exterior pot fi angajati pe functia de cenzor.
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Cenzor elabucur_2007 elabucur_2007 Buna seara Va rog sa-mi spuneti ce obligatii are un cenzor si ce remuneratie poate primi pentru gestionarea a 133 de apartamente. Pentru a putea indeplini ... (vezi toată discuția)
Cenzor tintin tintin Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca o asociatie de proprietari cu 12 Ap.are nevoie de cenzor si unde pot găsi aceasta reglementare. Multumesc (vezi toată discuția)
Cenzor asociatie- obligatoriu? cristinaconst cristinaconst Daca Asociatia nu \"foloseste\" un cenzor, este ilegal? Daca da, singura \" pedeapsa\" ( contraventie) se da conform Legii 230, de catre organele primariei ... (vezi toată discuția)