avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Limitare exercitare autoritate parinteasca
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Limitare exercitare autoritate parinteasca

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu cateva idei!

Ce inseamna limitarea exercitarii autoritatii parintesti? Se poate cere ulterior in timpul procesului? Sunt in proces cu fostul concubin si as vrea sa lamurim situatia acum pentru urmatorii 17 ani, sa nu stau prin tribunale toata viata.

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 16:56, 13 Februarie 2015
Art.36 din Legea 272/2004
(1)Ambii parinti sunt responsabili pentru cresterea copiilor lor.


Ei, această prevedere legală este interpretată astfel într-o anchetă psihosocială !!!, depusă de Aut. Tutelară în instanţă:

"Legea nr.272/2004 subliniază importanţa rolului tatălui în creşterea şi educarea copiilor, precizând că ambii părinţi sunt responsabili pentru creşterea copiilor lor. Această responsabilitate trebuie văzută sub forma unei implicări active în toate aspectele vieţii copilului. Tatăl trebuie să joace un rol activ în viaţa copilului-să comunice, să se joace, să se implice în activităţi comune, să stabilească şi să explice reguli-implicarea ambilor părinţi având beneficii incontestabile pentru dezvoltarea psihosocială a copilului. Un copil crescut şi educat cu dragoste şi responsabilitate de ambii părinţi, chiar şi atunci când aceştia nu locuiesc împreună, are şanse mult mai mari de integrare şi reuşită socială."

Oare, citind litera legii, nu este valabilă toată demonstraţia de mai sus dacă înlocuim "tata" cu "mama"? Deci: Legea......rolului mamei..... Mama trebuie să joace un rol activ..."?
Ultima modificare: Vineri, 13 Februarie 2015
Martonze, utilizator
Buun. De acord cu ce scrie (in teorie suna pomposo-extraordinar). Si daca Nu se intampla asta? Daca tatal nu participa in niciun fel? Cine il sanctioneaza si (mai ales) cum? Eu asta nu inteleg. Parintele rezident are numai obligatii, iar parintele nerezident numai drepturi? Si daca nu si le respecta?
Doamnă, implicarea activă este considerată de exemplu, telefonul dat copilului de către părintele absent sau un mic cadou (trimis neapărat prin poştă).Prin telefon , se implică activ, îl întreabă ce mai face, îi explică reguli; tot implicare activă este când nu semnează acordul ca minorul să plece în străinătate în vacanţă sau să nu se înscrie la şcoala engleză, ci la cea germană.Chiar şi reclamaţiile la autorităţi reflectă interesul său faţă de minor.
Aveţi dreptate:
Parintele rezident are numai obligatii, iar parintele nerezident numai drepturi
Ultima modificare: Vineri, 13 Februarie 2015
Martonze, utilizator
Of, Doamne! Refuz sa cred ca avem niste legi atat de limitate care nu respecta absolut deloc drepturile copilului! Incepe sa ma sperie gandul ca si copilul meu va trece prin astfel de situatii si eu nu voi avea cum sa-l apar.
Stimata doamna Maria,
In ipoteza in care tatal va refuza sa va dea acordul sa plecati din tara, sa inscrieti copilul la gradinita, cursuri, puteti face o cerere pe calea ordonantei presedintiale. Ii solicitati initial acordul tatalui, iar cu refuzul lui mergeti in instanta, teoretic il obtineti la primul termen. Asa ca solutii exista.

Alte discuții în legătură

Ordin de restrictie sau interdictie impotriva partenerei tatalui almamater almamater Buna ziua. Sunt divortata si am un copil minor de aproape 8 ani, a carui custodie o impart cu tatal lui biologic. Va rog sa imi spuneti care sunt demersurile ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna dupa exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti ContSters331678 ContSters331678 Buna ziua. Am urmatoarea situatie: am divortat acum 2 ani de fostul sot, impreuna cu care am o fetita de 6 ani si am o hotarare de divort cu exercitare ... (vezi toată discuția)
Program de vizită minor nerespectat de tata. există metode de a-l obliga să se conformeze hotărârii judecătorești? Bubbles2017 Bubbles2017 Buna seara ! Daca tatal copilului nu respecta programul de vizita hotarat de instanta judecatoreasca ce se intampla in acest caz ? Va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)