avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Neplata pensiei alimentare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Neplata pensiei alimentare

Sunt divortata din 2010 iar fiul meu in varsta acum de 13 ani a fost incredintat tatalui. Eu traiesc in afara Romaniei unde mi-am intemeiat o alta familie avand un al 2-lea fiu in varsta de 2 ani. De la data divortului si pana in 2014 luna mai am platit intotdeauna, cu buna credinta pensie alimentara fiului din Romania, in valoare de 60€ hotarata de instanta (inclusiv in perioada in care am avut cel de-al 2-lea copil). In luna mai a anului trecut am ramas fara loc de munca si pana in prezent inca nu am reusit sa ma angazej (situatii pe care le pot demonstra cu acte de la fortele de munca din tara in care rezidez). Am ramas restanta cu plata pensiei din august 2014. Datorita presiunilor si amenintarilor facute parintilor mei, in Romania, am imprumutat bani si luna aceasta am reusit sa platesc si cele 5 luni restante pe 2014 (respectiv suma de 300€). Imi este foarte greu, neavand propriile venituri sa ii cer actualului sot (cu un salar de 800€, de pompier, din care plateste rata la banca pentru casa si ne intretine pe mine si pe fiul nostru), sa imi dea si bani pentru plata pensiei alimentare a fiului din Romania. Intrebarea mea pentru cei din domeniu este : Care ar putea fi cea mai nefavorabila hotarare judecatoresca pe care as risca-o, in situatia data, neplatind pensia alimentara pana cand imi voi gasi un job, binenteles, stiind ca fostul sot imi va face o plangere penala (daca nu a facut-o deja). Va multumesc si astept sfaturi profesionale.
Cel mai recent răspuns: Florin2015 , utilizator 12:12, 1 Iulie 2015
Daca mai aveti un copil si nu aveti venit, pensia pentru copilul din Romania se calculeaza in procent de pana la 16,5% din salariul minim pe economie si ar trebui sa platiti in jur de 120-150 Ron pe luna. Trebuie sa depuneti la judecatorie o cerere de reducere a pensiei si poate vi se compenseaza si ce ati platit in plus de cand vi s-a nascut al doilea copil. Cei 60 Euro pe luna cum vi s-au calculat, dupa ce venit?

Pensia se va micsora de la data depunerii cererii deci ar trebui sa va grabiti daca va incadrati in criteriile de reducere a pensiei.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Februarie 2015
Cris1971, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna aveti 2 baieti. Sa va traiasca! Ambii au acelasi drept sa primeasca intretinere de la mama lor. Iertati-ma dar cu buna-credinta n-ati platit 60 de euro, ci doar ati indeplinit obligatia prevazuta in hotarare, ca doar nu ati crezut ca 250 de lei ar putea fi o contributie corecta la viata unui copil. Banuiesc ca actualul sot stie ca mai aveti un fiu si ca aveti si fata de celalalt copil obligatii. Dar nu aveti un ajutor de somaj? chiar nu e nicio cale sa-i dati si baiatului cel mare o paine?
Stiti, daca se "suspenda" plata pensiei alimenatare copilul continua si pe aceasta perioada sa manace, sa imbrace, sa mearga la scoala etc cine urmeaza sa satisfaca aceste nevoi? Daca cumva ar trece si tatatl fix prin aceiasi situatie si fix in acelasi timp, ce ati face?
Ultima modificare: Miercuri, 18 Februarie 2015
proastasatului, utilizator
Daca traiti in strainatate, pensia nu se va raporta la salariul minim pe ec din Romania, ci din tara in care sunteti. Apoi, pensia nu se poate suspenda. Ca sa dovediti buna credinta ar insemna sa platiti cat puteti dvs de putin. Cat sunteti apta de munca ,neplata pensiei ar trebui sa fie socotita neplata din rea credinta.
Vă multumesc tuturor ăentru raspunsuri. Referitor la raspunsul utilizatoarului ”proastasatului”, binenteles ca amandoi copii au aceleasi drepturi. Dar situatia mea actuala este cea descrisa, nu am nici un venit, deoarece am lucrat ca esteticiana pana anul trecut cu doar jumatate de norma, nu am avut nici drept la somaj. Cer doar putina intelegere, pentru o perioada de timp, cat ma aflu in aceasta situatie. Lucru de care fostul sot nu da dovada, amenintandu-mi parintii ca ma baga in puscarie. Am facut tot ce am putut, am imprumutat bani, pentru a-mi indeplini obligatiile de parinte, insă mă deranjează foarte tare aceste amenințări.
Buna ziua. Pentru Cristi1971, cei 60€ au fost calculati de instanta, la momentul divortului eu avand un contract de munca cu norma intreaga, cred ca cu un salar de 450€ brut (nu sunt sigura).

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara- neplata mihaitony mihaitony buna ziua as dori sa stiu si eu ce consecinte are neplata pensiei alimentare timp de 3 luni a unui copil minor se poate face inchisoare ,daca pot demonstra ... (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare lulu82 lulu82 buna seara!am o problema si poate reusiti sa ma ajutati dandu mi cateva sfaturi.anul trecut am facut o plangere penala pentru neplata pensiei alimentare,pentru ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara neachitata - posibilitate schimbare domiciliu minor cmarian90 cmarian90 Buna ziua, Sora mea a avut un divort cu minori, a divortat in februarie 2012, copilul a ramas la tatal lui, trebuie sa plateasca 25% din venitul ... (vezi toată discuția)