avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Neplata pensiei alimentare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Neplata pensiei alimentare

Sunt divortata din 2010 iar fiul meu in varsta acum de 13 ani a fost incredintat tatalui. Eu traiesc in afara Romaniei unde mi-am intemeiat o alta familie avand un al 2-lea fiu in varsta de 2 ani. De la data divortului si pana in 2014 luna mai am platit intotdeauna, cu buna credinta pensie alimentara fiului din Romania, in valoare de 60€ hotarata de instanta (inclusiv in perioada in care am avut cel de-al 2-lea copil). In luna mai a anului trecut am ramas fara loc de munca si pana in prezent inca nu am reusit sa ma angazej (situatii pe care le pot demonstra cu acte de la fortele de munca din tara in care rezidez). Am ramas restanta cu plata pensiei din august 2014. Datorita presiunilor si amenintarilor facute parintilor mei, in Romania, am imprumutat bani si luna aceasta am reusit sa platesc si cele 5 luni restante pe 2014 (respectiv suma de 300€). Imi este foarte greu, neavand propriile venituri sa ii cer actualului sot (cu un salar de 800€, de pompier, din care plateste rata la banca pentru casa si ne intretine pe mine si pe fiul nostru), sa imi dea si bani pentru plata pensiei alimentare a fiului din Romania. Intrebarea mea pentru cei din domeniu este : Care ar putea fi cea mai nefavorabila hotarare judecatoresca pe care as risca-o, in situatia data, neplatind pensia alimentara pana cand imi voi gasi un job, binenteles, stiind ca fostul sot imi va face o plangere penala (daca nu a facut-o deja). Va multumesc si astept sfaturi profesionale.
Cel mai recent răspuns: Florin2015 , utilizator 12:12, 1 Iulie 2015
Cris1971 a scris:

Probabil daca veti motiva in instanta asa cum ati scris aici, o sa va aprobe plata pensiei in natura desi avand in vedere distanta ... Poate avocatii ar putea spune daca este vreo metoda de a primi banii bunicii atat timp cat ei il intretin.

Cred că știți că justiția e OARBĂ. Nu pot demonstra în Instanță unde se duc banii pe care îi trimit, ar fi ca la divorț, cuvântul meu împotriva cuvântului lui. Nu are nici un rost. Cât despre plata în natură, ar fi cea mai bună soluție și cred și cea corectă.
Doamna, nu retin in ce tara sunteti, dar luati in calcul varianta ca nu puteti sa va prezentati in fata unei instante din Romania sa solicitati ca pensia sa va fie redusa raportat la venitul minim din Ro, in timp ce dumneavoastra locuiti permanent in alt stat. Se va avea in vedere venitul minim din statul in care satati, ca isntanta va considera ca sunteti apta de munca acolo. Cat e salariul minim pe economie acolo? Impartiti la 1/6 si vedeti singura cat ii datorati copilului dv. De sistat pensia pe o anumita perioada, motivat de faptul ca nu lucrati, nu o sa va ia in calcul niciun judecator, caci copilul trebuie sa manance in fiecare zi, nu cand va veti gasi dv de lucru.
In rest, nu are rost sa va victimizati aici. Din ce relatati, problema dv nu e ca nu ati avea de unde trimite pensia alimentara, deoarece, dupa cum singura spuneti, daca ati avea copilul acolo, i-ati cumpara cele necesare, deci bani tot ati cheltui. Problema dv e fostul sot si va ganditi ca l-ati pedepsi cumva netrimitand pensia alimentara, dar, de fapt, inconstient va pedepsiti copilul.
m_ella2005 a scris:

Doamna, nu retin in ce tara sunteti, dar luati in calcul varianta ca nu puteti sa va prezentati in fata unei instante din Romania sa solicitati ca pensia sa va fie redusa raportat la venitul minim din Ro, in timp ce dumneavoastra locuiti permanent in alt stat. Se va avea in vedere venitul minim din statul in care satati, ca isntanta va considera ca sunteti apta de munca acolo. Cat e salariul minim pe economie acolo? Impartiti la 1/6 si vedeti singura cat ii datorati copilului dv. De sistat pensia pe o anumita perioada, motivat de faptul ca nu lucrati, nu o sa va ia in calcul niciun judecator, caci copilul trebuie sa manance in fiecare zi, nu cand va veti gasi dv de lucru.
In rest, nu are rost sa va victimizati aici. Din ce relatati, problema dv nu e ca nu ati avea de unde trimite pensia alimentara, deoarece, dupa cum singura spuneti, daca ati avea copilul acolo, i-ati cumpara cele necesare, deci bani tot ati cheltui. Problema dv e fostul sot si va ganditi ca l-ati pedepsi cumva netrimitand pensia alimentara, dar, de fapt, inconstient va pedepsiti copilul.

Nu am înțeles unde vedeți dumneavoastră victimizarea mea? Eu am răspuns doar unor întrebări puse de dumneavoastră în legătură cu situația copilului. Eu sunt foarte mulțumită de alegerile mele în viață și totodată știu că nimic nu este întâmplător. Fiecare are viața pe care și-o alege. Când va avea discernământ și fiul meu iși va alege singur viața. Cât despre gândul de a-mi pedepsi fostul soț este departe de mine, cine sunt eu să pedepsesc pe cineva?
Când va avea discernământ și fiul meu iși va alege singur viața. Cât despre gândul de a-mi pedepsi fostul soț este departe de mine, cine sunt eu să pedepsesc pe cineva?

Dumneavoastra nu intelegeti un aspect. Ca fiul dumneavoastra sa ajunga sa aiba discernamant, trebuie sa manance ca sa poata creste. Sunteti obligata sa prestati intretinere copilului pe perioada cat e minor, indiferent de situatia financiara in care va aflati.
V-am spus sa luati in calcul venitul minim din tara in care locuiti si veti vedea cat ii datorati copilului intretinere.
m_ella2005 a scris:

Când va avea discernământ și fiul meu iși va alege singur viața. Cât despre gândul de a-mi pedepsi fostul soț este departe de mine, cine sunt eu să pedepsesc pe cineva?

Dumneavoastra nu intelegeti un aspect. Ca fiul dumneavoastra sa ajunga sa aiba discernamant, trebuie sa manance ca sa poata creste. Sunteti obligata sa prestati intretinere copilului pe perioada cat e minor, indiferent de situatia financiara in care va aflati.
V-am spus sa luati in calcul venitul minim din tara in care locuiti si veti vedea cat ii datorati copilului intretinere.

Va mulțumesc pentru sfat, voi ține cont.

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara- neplata mihaitony mihaitony buna ziua as dori sa stiu si eu ce consecinte are neplata pensiei alimentare timp de 3 luni a unui copil minor se poate face inchisoare ,daca pot demonstra ... (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare lulu82 lulu82 buna seara!am o problema si poate reusiti sa ma ajutati dandu mi cateva sfaturi.anul trecut am facut o plangere penala pentru neplata pensiei alimentare,pentru ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara neachitata - posibilitate schimbare domiciliu minor cmarian90 cmarian90 Buna ziua, Sora mea a avut un divort cu minori, a divortat in februarie 2012, copilul a ramas la tatal lui, trebuie sa plateasca 25% din venitul ... (vezi toată discuția)