avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ordin de restrictie sau interdictie impotriva ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ordin de restrictie sau interdictie impotriva partenerei tatalui

Buna ziua. Sunt divortata si am un copil minor de aproape 8 ani, a carui custodie o impart cu tatal lui biologic. Va rog sa imi spuneti care sunt demersurile legale pentru a impiedica intalnirile dintre copilul minor si partenera parintelui cu care impart custodia comuna, in conditiile in care in nenumarate randuri partenera acestuia a intervenit, cu permisiunea tatalui -acesta pretinzand ca partenera lui face parte din familie si are tot dreptul sa isi spuna opinia si sa intervina in discutii despre minor, in decizii referitoare la minor. Aceasta persoana a avut in multe situatii comportamente nepotrivite fata de copil(ii jigneste mama, incearca sa ii influenteze deciziile, este o prezenta permanenta la intalnirile dintre el si tata, fara asentimentul minorul) care au determinat in timp si refuzul minorului de a mai merge in vizitele la domiciliul parintelui si au determinat degradarea relatiei bune pe care acesta o avea cu parinetele lui.
Va multumesc.

Imi cer scuze pentru userul almamater ca intervin dar nu pot sa nu fac o precizare : sotia tatalui e sotia tatalui nu e mama vitrega a unui copil din casatoria anterioara a sotului, mama vitrega devine daca mama naturala decedeaza si copilul vine si locuieste la ei iar ea se ocupa de acesta in mod activ.

Eu nu sunt mama vitrega a fetitei sotului meu, eu sunt mama baietelului nostru.
Mama e un cuvant sfant pentru a-l folosi cu atata usurinta,chiar si expresia mama vitrega :D

Acestea fiind spuse consider ca scrisoarea este cam exagerata si poate avea darul sa incinga spiritele in loc sa indemne la o relatie bazata pe respect pentru un fost si un actual, sau o fosta si o actuala. Copilul are un tata si o mama nu doi tati si doua mame doar pentru ca parintii lui s-au recasatorit.










Ultima modificare: Vineri, 15 Mai 2015
Ony2k2, utilizator
Scrisoarea e superba. Cinste cui a scris-o! Asupra unui lucru insa ma indoiesc profund: ca o alta femeie poate fi tot mama aceluiasi copil. Sa se poarte frumos, grijuliu, cald cu copilul, nu exclud! Dar mama, ca si tata, sunt doua fiinte unice, irepetabile! Eu nu i-am spus si nu-i voi spune niciodata copilului meu ca partenerul meu e tot "tata" sau un fel de "tata" sau cam pe acolo. Tata e o fiinta bine definita, unica, cu bune si rele si nu se inlocuieste cu un "produs" mai bun. La fel si mama! Ca mama si tata pot avea ulterior divortului parteneri care sa le iubeasca cu adevarat copii, nu contest. Ca acesti parteneri, prin propria prestatie isi pot gasi un loc in sufletul copilului, face parte din viata! Dar acel loc e ALT loc decat al mamei sau al tatalui. Mama si tata au locul lor, unic, care nu poate fi luat de nimeni, si nu cred ca ar fi nici sanatos ptr copil sa creada ca are mai multi tati sau mai multe mame. Mama si tata sunt doua fiinte parte a identitatii lor. Nici mama, nici tata, nici identitatea NU se schimba.
Cat priveste "gelozia", daca divortezi cu inima impacata ca nimic altceva nu mai era de facut, gelozia nu isi are locul.
Scrisoarea este intr-adevar exagerata, dar am postat-o ca atare, stiind ca e offtopic. Ideea pe care insa incercam sa o transmit e ca se poate si altfel.
Cred ca ne legam mai mult de cuvinte decat e nevoie.
Din punctul de vedere al copilului, are doua persoane de gen feminin si doua persoane de gen masculin care ocupa locuri primordiale in viata lui. Asa cum intr-o familie normala unul dintre parinti este preferat de copil desi ii iubeste pe amandoi, intr-o familie divortata exista grade de atasament fata de mama, fata de tata, fata de sotul mamei, fata de sotia tatalui.
Pentru copil nu exista asa ceva ca "un cuvant sfant" (de altfel nici pentru mine nu exista cuvinte sfinte). Cuvintele sunt unelte pentru a exprima ceea ce avem nevoie, ceea ce gandim si ceea ce simtim. Nu sunt sfinte si de neatins.
Asa ca nu e nici o exagerare ca un copil identifica sotia tatalui cu conceptul de mama - daca femeia face tot ce face si mama lui: il imbraca, in spala, il hraneste, ii curata ranile, ii iubeste. De ce sa ii complicam viata copilului (si asa destul de complexa date fiind hotararile adultilor din viata lui) si sa nu-i dam voie sa simta ceea ce simte, daca simte.

Evident, nu e vorba de cazul utilizatorului @almamater, unde copilul nu vrea sa interactioneze cu partenera tatalui.
Exista insa si cazuri unde copilul se ataseaza de sotul/sotia parintelui sau si n-ar trebui sa se simta vinovat daca simte nevoia sa ii spuna mama/tata.



Ultima modificare: Vineri, 15 Mai 2015
mirebire, utilizator
Multumesc specialustului care a raspuns cu amabilitate.
Cat despre interpretari speculative sper inca in autoritati care nu au ''detasarea'' sa interpreteze o situatie in care copilul vine plangand de la intalnirea cu tatal biologic, pentru ca actuala partenera i-a jignit mama in prezenta si cu asentimentul lui, ca ''gelozie a mamei''...

Alte discuții în legătură

Custodie, limitare program vizitare Adina_Ghe Adina_Ghe 1. Am divortat in decembrie anul trecut, de comun acord, dar acum nu mai sunt de acord cu timpul petrecut de minor cu tatal, parandu-mi-se prea mult: adica imi ... (vezi toată discuția)
Consiliere parinti la dgaspc irinavasiliu irinavasiliu Buna ziua, Care sunt atributiile legale si procedurile acestei institutii referitoare la implicarea in consilierea fostilor soti, spre beneficiul copiilor? ... (vezi toată discuția)
Se poate obține pensie de întreținere când plătitorul nu are venituri declarate? Mihamyky Mihamyky Buna seara! Am o nepoțica de 3 ani care de la vârsta de 8 luni tatăl acesteia nu vrea sa mai audă de ea și nu vrea sa plătească pensie alimentară. A ... (vezi toată discuția)