avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sanctiunile se inscriu in carnetul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sanctiunile se inscriu in carnetul de munca

Se inscriu in carnetul de munca sanctiunile urmatoare:

- suspendarea CIM cu o perioada de pana la 10 zile;
- reducerea salariului de baza cu 5-10% pe o perioada de 1-3 luni

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Eugenia Angelica Fortuna , Consultant resurse umane 20:11, 17 Iulie 2009
Efectele sancţiunii reducerii salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10% sunt cu precădere patrimoniale, afectând doar salariul de bază, iar nu şi sporurile, indemnizaţiile ... prin urmare, se produce o modificare a salariului de baza ... care consider ca trebuie sa fie trecuta in carnetul de munca.
Ce se intampla cu acel procent de 5-10%? se impoziteaza? cum se inregistreaza in contabilitate? in stat va aparea ca retinere,nu?
1. Eu nu vad care este rostul discutiilor despre inscrierile in carnetul de munca!
2. Carnetul de munca este un muribund, este in coma si este mentinut in viata de aparate (de partid si de stat, prin OUG).
-Aveti dreptate dl. Valeriu, numai ca pana la abolirea carnetului de munca ITM are motiv sa ne dea amenda deoarece nu am respectat legea.
-In ceea ce priveste inscrierea in carnetul de munca a sanctiunilor, parerea mea, nu trebuie scrise pentru ca nu au caracter permanent (asa cum se iau in considerare doar sporuri cu caracter permanent in cim)
Daca marim salariul de incadrare si dupa trei luni intra firma in criza si scade salariul atunci se trec modificarile in carnetul de munca deoarece au la baza ideea de permanenta pe o perioada indelungata, nu se stia cand urmaui alte modificari, insa daca stim ca modificarea este doar provizorie (adica nu modificam salariul de baza permanent ci penalizam o perioada scurta cu un anume procent) nu are rost sa trecem in carnetul de munca.

Codul muncii specifica foarte clar se reduce salariul de baza, nu se modifica:
Art. 264. - (1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul
savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) suspendarea contractului individual de munca pentru o perioada ce nu poate depasi 10 zile lucratoare;
c) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
d) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
e) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
f) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.



1. Aveti dreptate, stimata colega!
2. Ideea era: sa nu ne cramponam de inscrierea sau nu in carnetul de munca deoarece exista (la Casa de Pensii, Casa de Asigurari de Sanatate si la AJOFM) declaratiile lunare duse de angajator care atesta stagiile de cotizare respective.
3. Mai radical: carnetul de munca nu mai este necesar pentru cei angajati cu CIM dupa data de 01.04.2001.

Alte discuții în legătură

Inscrieri in carnetul de munca gabi1974 gabi1974 [b]Daca un angajat este sanctionat cu reducerea salariului pe 3 luni cu 10%, aceasta sanctiune cum se trece in carnetul de munca: "modificat incadrarea" urmand ... (vezi toată discuția)
Sanctionare disciplinara rrramor rrramor Sanctionarea angajatului cu 10% din salariu pentru 3 luni, se trece in carnetul de munca? Daca da....ce trec si in baza carui act voi reveni la salariul normal ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara aijin aijin Este vreo problema daca am intocmit procesul verbal privind cercetarea disciplinara a doua zi dupa ce a fost convocat salariatul? Acesta nu s-a prezentat. (vezi toată discuția)