avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1273 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Atestat taxi/amanarea aplicarii pedepsei
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Atestat taxi/amanarea aplicarii pedepsei

Din cate am citit, amanarea aplicarii pedepsei este aparte de condamnare fiind o institutie care stabileste o pedeapsa si apoi o amana , cu un termen de supraveghere de 2 ani.
Am inscris in cazierul judiciar aceasta amanare de pedeapsa, fara nici un fel de alta interdictie si cu toate acestea nu sunt lasat sa urmez cursurile pentru optinerea atestatului taxi.
Cei de la ARR, in urma a doua petitii trimise de catre mine au dat un raspuns evaziv, la modul general cum ca ,,daca in cazierul judiciar este inscrisa o condamnare pentru o fapta penala, acea persoana nu poate aplica pentru obtinerea atestatului de transport persoane in regim de taxi".
Am inscrisa o amanare a aplicarii pedepsei, dar asta nu este condamnare si nu am nici un drept prevazut de Constitutia Romaniei restrictionat.
Ce pot sa fac pentru a putea sa am acces la drepturile de care beneficiez ca cetatean al Romaniei sau carei institutii sa ma adresez ?
Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 26 Iunie 2015
StoianRadu, utilizator
Cel mai recent răspuns: StoianRadu , utilizator 15:05, 10 Iulie 2015
StoianRadu a scris:

Se face confuzie cu condamnarea cu suspendare si nu este in regula :) .

Depinde cum scrie în dispozitivul hotărârii.

Am văzut sentințe penale în care scrie cam așa:
În temeiul art. ... condamnă pe inculpatul ... la o pdeapsă de ...”
Amână aplicarea pedepsei pentru un termen de 2 ani...”

Dar și altele în care judecătorul scrie așa:
În temeiul art. ... stabilește o pedeapsă de ... pentru inculpatul ...”

După părerea mea varianta a doua este cea corectă, potrivit noului Cod penal.

Cei de la ARR citesc dispozitivul și se conformează. Dacă scrie „condamnă” în sentința penală nu prea au ce să interpreteze.
Patrick_ a scris:

Corect este:

Userul confunda efectele imediate ale amanarii aplicarii pedepsei cu efectele imediate ale renuntarii la aplicarea pedepsei, neintelegand ca doar efectele definitive ale amanarii aplicarii pedepsei, adica dupa expirarea termenului de supraveghere, ii vor fi complet si definitiv favorabile, in sensul ca persoana sa userul, nu va fi supus niciunei decaderi, interdictii sau incapacitati ce ar decurge din infractiunea savarsita (dar asta abia dupa 2 ani).
Asa incat, raspunsul complet pentru acest topic se afla in primul mesaj pe care l-am scris:
trandafir2 a scris:

Dupa ce trece termenul de supraveghere de 2 ani, nu veti mai fi supus niciunei decăderi, interdicţii sau incapacităţi ce ar putea decurge din infracţiunea săvârşită.

E discutabilă opinia D-voastră.

Dacă e așa cum spuneți, cum s-ar face distincția între amânarea aplicării pedepsei și condamnarea cu suspedare sub supraveghere?

S-ar putea face, doar în scop didactic ;) , o paralelă între cele trei instituții ale dreptului penal - renunțare la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei și condamnarea cu suspedare sub supraveghere - și drepturile civile - pur și simple sau afectate de condiții suspensive sau rezolutorii, am

După părerea mea, amânarea își produce efecte chiar de la rămânera definitivă a sentinței (similar cu situația dreptului sub condiție rezolutorie negativă - de a nu săvârși altă infracțiune), iar condamnarea cu suspendare sub supraveghere își produce efecte doar de la împlinirea termenului de încercare (similar cu situația dreptului sub condiție suspensivă).

Cazul renunțării la aplicarea pedepsei este similar dreptului care nu este afectat de nici o condiție.

trandafir2 a scris:

Userul confunda efectele imediate ale amanarii aplicarii pedepsei cu efectele imediate ale renuntarii la aplicarea pedepsei, neintelegand ca doar efectele definitive ale amanarii aplicarii pedepsei, adica dupa expirarea termenului de supraveghere, ii vor fi complet si definitiv favorabile, in sensul ca persoana sa userul, nu va fi supus niciunei decaderi, interdictii sau incapacitati ce ar decurge din infractiunea savarsita (dar asta abia dupa 2 ani).
Asa incat, raspunsul complet pentru acest topic se afla in primul mesaj pe care l-am scris:
trandafir2 a scris:

Dupa ce trece termenul de supraveghere de 2 ani, nu veti mai fi supus niciunei decăderi, interdicţii sau incapacităţi ce ar putea decurge din infracţiunea săvârşită.

Drepturile civile raman si le am acum in cazul acesta si doar o anulare a amanarii executarii pedepsei pot sa umble la ele .
Diferenta intre renuntarea la aplicacarea pedepsei si amanarea executarii pedepsei sunt acesti 2 ani de probatiune, timp in care instanta se asigura ca daca mai comit o fapta penala sau am un comportament social deviat, poate intervenii pentru anularea amanarii executarii pedepsei. Cei 2 ani de probatiune nu sunt un timp in care sa am nici un drept civil restrictionat , judecatorul avand posibilitatea in cadrul legii de a impune restrictii si obligatii in functie de compatibilitatea pe care o vede in inculpat .... a se citii toata legea

Patrick_ a scris:

Depinde cum scrie în dispozitivul hotărârii.

Am văzut sentințe penale în care scrie cam așa:

Dar și altele în care judecătorul scrie așa:

După părerea mea varianta a doua este cea corectă, potrivit noului Cod penal.

Cei de la ARR citesc dispozitivul și se conformează. Dacă scrie „condamnă” în sentința penală nu prea au ce să interpreteze.

Multumesc frumos !
Dupe ce am citit mesajul dumneavoastra am deschis si eu ochi....intradevar este trecuta gresit hotararea in cazierul judiciar,adica scrie CONDAMNA si nu STABILESTE O PEDEAPSA asa cum scrie in hotarare.
Am fost azi la Politia Capitalei si am vb cu cei de la cazier...a coborat o Tanti la poarta sa vada ce problema am si dupe ce am vb 15 minute cu ea tot nu intelegea care este diferenta intre ce au scris ei in cazier si ce scrie in hotarare...a zis ca e tot aia A CONDAMNA si a STABIli O PEDEAPSA . In final a zis sa fac o petitie catre conducere ca ea nu are in programul calculatorului termenul de ,,stabileste o pedeapsa'', ci numai pe cel de ,,condamna la''.
Multumesc cu respect inca odata ! :)
Ultima modificare: Marți, 7 Iulie 2015
StoianRadu, utilizator

Alte discuții în legătură

Cazier balan1978 balan1978 Daca nu imi apare nimic in cazier.. dar am avut o infractiune acum 4 ani ma poate afecta aceasta la un procesc penal .. sau inseamna ca am fost reabilitat de ... (vezi toată discuția)
Arr incalca drepturile civile ? StoianRadu StoianRadu Am o condamnare inscrisa in cazierul judiciar ,,cf.art. 396 alin.4 NCPP,art.396 alin.10 NCPP, art.396 alin. 1 NCPP Condamna la 10 luni inchisoare cf.art. 83,84 ... (vezi toată discuția)
Amânarea aplicãrii pedepsei vs. mențiuni în cazierul judiciar boby_yoghi boby_yoghi In urma conducerii sub influenta alcoolului cu o alcoolemie de peste 0,8, in urma hotararii judecatoresti ramase definitiva mi s-a aplicat o pedeapsa de 1 an ... (vezi toată discuția)