@
Patrick_ raspunsul urmator (prin latura s-a tehnica) este
pentru dvs.
Patrick_ a scris:
Am introdus în ecuație instituția suspendării chiar dacă nu ați făcut o paralelă cu aceasta, deoarece din ceea ce ați postat rezultă că efectele amânării se produc la fel ca și la suspendare, adică după împlinirea termenului de supraveghere, ceea ce în aprecierea mea este greșit.
În acest context întrebam (și nu doar retoric), care ar fi distincția între amânare și suspendare sub aspectul momentului în care își produc efectele cele două instituții? Sau considerați că cele două instituții sunt identice din acest punct de vedere?
Din ce am postat
nu rezultă că efectele
amânării se produc la fel ca și la
suspendare,
nu are cum sa rezulte asa ceva nici daca as vrea sa rezulte. De ce adaugati la discutie, prin interpretari? Ok, hai sa o lamurim acum. Chiar daca dvs. vi s-a parut ca as fi dat de inteles ca efectele
suspendare, vin si va spun acum romaneste, clar, ca nu am afirmat asta si ca nu consider ca efectele
suspendare.
De ce? (si acum va raspund la alineatul urmator)
Pentru ca, atentie, daca efectele definitive ale amanarii aplicarii pedepsei se produc la expirarea termenului de 2 ani, nu acelasi lucru se poate spune si despre efectele definitive ale suspendarii executarii pedepsei, caz in care dupa trecerea termenului de supraveghere (care apropo poate fi mai mare decat 2 ani si anume pana la 4 ani) pedeapsa se considera executata, insa persoana poate fi supusa
in continuare unor decaderi, interdictii sau incapacitati, inca 3 ani, termene care nu curg in paralel, ci succesiv. Deci diferenta intre cele doua institutii de drept penal (amanarea si suspendarea) este enorma (si nu numai dpdv al efectelor).
Ma repet, pana ce nu trec 2 ani, pentru user conditia de onorabilitate ii este afectata de aceasta notare (fie si provizorie) in cazier.
Patrick_ a scris:
În aprecierea mea, interpretând (chiar și doar semantic) prevederile referitoare la amânarea aplicării pedepsei e evident că această instituție are doar rolul de a-l „avertiza” pe inculpat despre consecințele pe care ar putea să le aibă asupra sa săvârșirea unor noi fapte penale sau nerespectarea obligațiilor impuse în termenul de supraveghere, spre deosebire de instituția suspedării sub supraveghere a executprii pedepsei prin care inculpatul este condamnat efectiv la o pedeapsă a cărei executare se suspendă pe o anumită durată în anumite condiții.
NU !! Renuntarea la aplicarea pedepsei are doar
rolul de a-l „avertiza”,
nu amanarea aplicarii pedepsei, care este mai mult decat renuntare. In cazul dispunerii renuntarii la aplicarea pedepsei, instanta va aplica infractorului un avertisment.
(vezi textul de lege:
Avertismentul
(1) Când dispune renunţarea la aplicarea pedepsei, instanţa aplică infractorului un
avertisment.
(2) Avertismentul constă în prezentarea motivelor de fapt care au determinat renunţarea la aplicarea pedepsei
şi atenţionarea infractorului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni)
Aceeasi confuzie o faceti si dvs. si userul, confundati efectele renuntarii cu cele ale amanarii. De aceea eu am facut paralela intre cele doua institutii si nu cu suspendarea (caci acolo treaba este clara, cu atat mai mult nu se mai pune problema de atestat).
Patrick_ a scris:
Revenind la speța supusă discuției, apreciez că în situația în care cei de la ARR refuză eliberarea atestatului respectiv, s-ar putea sesiza instanța care a pronunțat hotărârea în temeiul art. 598 alin. 1 lit. c), în vederea lămuririi modalității de executare a hotărârii respective.
Ce sa lamureasca instanta aici? Modalitatea de executare a hotararii este clara, este conform art.90 cp. Aici problema este alta, userul are conditia de onorabilitatea afectata. Daca vrea sa se judece cu cineva trebuie sa o faca cu ARR.
@Patrick_ Observati ca userul s-a plimbat pe la toate institutiile statului si a primit acelasi raspuns. Chiar credeti ca toti respectivii nu stiu ce vorbesc? (cu atat mai mult cu cat v-am dat si argumentele juridice?) Zic si eu, chiar nu este clara situatia?