avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1307 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Atestat taxi/amanarea aplicarii pedepsei
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Atestat taxi/amanarea aplicarii pedepsei

Din cate am citit, amanarea aplicarii pedepsei este aparte de condamnare fiind o institutie care stabileste o pedeapsa si apoi o amana , cu un termen de supraveghere de 2 ani.
Am inscris in cazierul judiciar aceasta amanare de pedeapsa, fara nici un fel de alta interdictie si cu toate acestea nu sunt lasat sa urmez cursurile pentru optinerea atestatului taxi.
Cei de la ARR, in urma a doua petitii trimise de catre mine au dat un raspuns evaziv, la modul general cum ca ,,daca in cazierul judiciar este inscrisa o condamnare pentru o fapta penala, acea persoana nu poate aplica pentru obtinerea atestatului de transport persoane in regim de taxi".
Am inscrisa o amanare a aplicarii pedepsei, dar asta nu este condamnare si nu am nici un drept prevazut de Constitutia Romaniei restrictionat.
Ce pot sa fac pentru a putea sa am acces la drepturile de care beneficiez ca cetatean al Romaniei sau carei institutii sa ma adresez ?
Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 26 Iunie 2015
StoianRadu, utilizator
Cel mai recent răspuns: StoianRadu , utilizator 15:05, 10 Iulie 2015
Cei de la cazier nu au nici o treabă cu înterpretarea legii. :)
Ei doar trec în fișa de cazier ceea ce scrie în dispozitivul hotărârii. Probabil (de fapt aproape sigur) că așa e trecut și în sentința penală.

Procedural, puteți cere instanței care a pronunțat hotărârea respectivă lămurirea acesteia pe calea unei contestații la executare, în temeiul art. 598 alin. 1 lit. c)

Art. 598 - Contestaţia la executare
(1) Contestaţia împotriva executării hotărârii penale se poate face în următoarele cazuri:
a) când s-a pus în executare o hotărâre care nu era definitivă;
b) când executarea este îndreptată împotriva altei persoane decât cea prevăzută în hotărârea de condamnare;
c) când se iveşte vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare;
d) când se invocă amnistia, prescripţia, graţierea sau orice altă cauză de stingere ori de micşorare a pedepsei.
(2) În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a), b) şi d), contestaţia se face, după caz, la instanţa prevăzută la art. 597 alin. (1) sau (6), iar în cazul prevăzut la alin. (1) lit. c), la instanţa care a pronunţat hotărârea ce se execută. În cazul în care nelămurirea priveşte o dispoziţie dintr-o hotărâre pronunţată în apel sau în recurs în casaţie, competenţa revine, după caz, instanţei de apel sau Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Ultima modificare: Marți, 7 Iulie 2015
Patrick_, utilizator
trandafir2 a scris:

Dupa ce trece termenul de supraveghere de 2 ani, nu veti mai fi supus niciunei decăderi, interdicţii sau incapacităţi ce ar putea decurge din infracţiunea săvârşită.

Nu e chiar așa...

De exemplu în cazul amânării, în cazul unei infracțiuni la regimul circulației nu se mai anulează permisul și de asemenea nu mai există restricția pentru cel condamnat de a nu mai putea obține permisul de conducere pentru o perioadă de un an (în cazul închisorii) sau 6 luni (în cazul amenzii) de la data rămânerii definitive a hotărârii penale, la fel ca și în cazul condamnării cu suspendare sub supraveghere.

Aceeași soluție ar trebuie să fie dată și în ceea ce privește atestatul pentru taxi.
Patrick_, utilizator
Tanti care a vb cu mine a vazut hotararea si a zis ca asta o au si ei dar nu are in programul calculatorului termenul de ,,stabileste o pedeapsa de'' . probabil au calculatoare cu pedale :) .
Multumesc frumos !
Patrick_ a scris:

Dacă e așa cum spuneți, cum s-ar face distincția între amânarea aplicării pedepsei și condamnarea cu suspedare sub supraveghere?

Distinctia (in privinta reglementarii, interpretarii, conditiilor, dar mai ales a efectelor) chiar este mare, clara si unanim acceptata. Cred ca intrebarea dvs. este retorica si banuiesc ca nu asteptati un raspuns. Corect?

Patrick_ a scris:

Nu e chiar așa...

Raspunsul ni-l ofera legea cazierului:
(1) Persoanele fizice înscrise în cazierul judiciar sau cu privire la care s-au făcut notări provizorii se scot din evidenţă dacă se află în una dintre următoarele situaţii:
h) au trecut 2 ani de la data când s-a pronunţat o hotărâre definitivă de amânare a aplicării pedepsei şi nu s-a dispus revocarea sau anularea amânării aplicării pedepsei conform art. 88 sau 89 din Codul penal;

Adica pe romaneste, pana nu trec cei 2 ani, are cazier (chiar daca doar cu titlu de notare provizorie) fapt care ii afecteaza conditia de onorabilitate pentru taxi.

De aici in jos ne jucam cu ipoteze.
Patrick_ a scris:

De exemplu în cazul amânării, în cazul unei infracțiuni la regimul circulației nu se mai anulează permisul ....

Aveti dreptate, de obicei asa se procedeaza.
Dar, daca nu se anuleaza si se suspenda? Se poate asa ceva? Ce parere aveti?
Dar daca instanta dispune obligatia de la art.85 (2) g) cp. Atunci ce se intampla?

Patrick_ a scris:

Aceeași soluție ar trebuie să fie dată și în ceea ce privește atestatul pentru taxi.

Dar daca instanta dispune obligatia de la art.85 (2) j) cp. Atunci ce se intampla?

În cauză nu era vorba nici de legea cazierului și nici de obligațiile care pot fi impuse inculpatului prin hotărârea de amânare sau de suspendare.
Deci nu era vorba de acei „dacă” la care faceți referire.

E clar că dacă avem în sentință vreo obligație dintre acele opționale, cum ar fi de exemplu aceea de a nu conduce vreun autovehicul, lcrurile sunt clare, dar dacă nu avem această obligație? ;)

Indiferent de ce spune legea cazierului, amânarea aplicării pedepsei are efecte de la rămânerea definitivă a hotărârii, spre deosebire de suspendarea executării acesteia, care își produce efecte doare de la implinirea termenului de încercare.

E drept că în practică încă se mai fac confuzii cu privire la acest aspect (din păcate), dar încet încet lucrurile încep să se clarifice.
Patrick_, utilizator

Alte discuții în legătură

Cazier balan1978 balan1978 Daca nu imi apare nimic in cazier.. dar am avut o infractiune acum 4 ani ma poate afecta aceasta la un procesc penal .. sau inseamna ca am fost reabilitat de ... (vezi toată discuția)
Arr incalca drepturile civile ? StoianRadu StoianRadu Am o condamnare inscrisa in cazierul judiciar ,,cf.art. 396 alin.4 NCPP,art.396 alin.10 NCPP, art.396 alin. 1 NCPP Condamna la 10 luni inchisoare cf.art. 83,84 ... (vezi toată discuția)
Amânarea aplicãrii pedepsei vs. mențiuni în cazierul judiciar boby_yoghi boby_yoghi In urma conducerii sub influenta alcoolului cu o alcoolemie de peste 0,8, in urma hotararii judecatoresti ramase definitiva mi s-a aplicat o pedeapsa de 1 an ... (vezi toată discuția)