Daca sunteti de acord , va propun sa trecem aici acele amintiri din copilarie/ adolescenta/tinerete 1, tinerete 2 , tinerete 3.... care au un parfum deosebit ; stiu eu , ceva de genul : jocul noua pietre . Il mai stie cineva ? Eu nu-mi amintesc ce trebuia facut dupa ce se arunca cu mingea : erau 9 pietre, de la mare la mic puse pe verticala , ca o piramida , apoi se arunca cu o minge in turnul asta de pietre si apoi alergam ... dar nu mai tin minte de ce .... si nu mai stiu cine cistiga ... si de ce ...
Mai tin minte insignele de pionier si mindria de a le avea ...
Si Bem -Bem
Si piinea uda presarata cu zahar ...
Aveti dreptate pe atunci eram cu totii mai omenosi........ce vremuri.......eu sunt departe de casa si sincera sa fiu doar amintirile placute din copilarie ma fac sa ma reintorc in tara,trist este ca nu mai vezi nimic din tot ce a fost.....lumea a devenit avara si rea........la mine in bloc inca mai locuiesc persoane cu care am copilarit si am facut napolitana pe din doua............dar acum nici buna ziua nu mai da........e trist.
Cat despre napolitane........erau bune,iar eu mancam doar crema,napolitana o dadeam fratelui meu mai mic.......care de multe ori il legam de calorifer cu cordonul mamei de la halat,pentru a iesi un pic in fata blocului cu presul.....oricum ati avut o idee magnifica cu acest topic.....=D>=D>=D>=D>=D>
Eu am apucat si epoca...racitoarelor. Erau niste dulapuri pe jumatatea unui frigider obisnuit de azi, cu doua compartimente, captusite cu zinc, si cu capac pe deasupra fiecarui compartiment. Intr-unul se punea blocul de gheata, in al doilea se puneau oalele si cratitele cu mancare facuta pentru o zi. In acea vreme acasa la mine se gatea zilnic, nu se lasa mancarea de pe o zi pe alta. Peste saptamana se manca ciorbita, supita, mancarica de....cu o bucatica mica de carne. Friptura se manca numai duminica la pranz (sambata era zi lucratoare). Miercurea si vinerea se gatea de post.
Blocurile de gheata le cumparam de la "ghetaria" din capul strazii, unde se gasea un dulap mare din scanduri, captusit cu zinc si paie si in care erau aduse de la fabrica de gheata, dis-de-dimineata blocurile mari de gheata de cate 2 m. Vanzatorul, imbracat intr-un halat alb si cu un sort cauciucat in fata, apuca blocul de gheta cu niste cange, il punea pe o masa si-l taia cu un ferastrau special. Dimineata venea lumea din imprejurimi sa-si ia gheata. Se forma o coada nu prea mare, dar la care imi placea sa stau pentru ca auzeam tot felul de noutati din zona. Eu eram responsabila cu caratul ghetei, o aduceam cu un carucior, cu care se cara si butelia de aragaz. Bucata de gheata era sfert din blocul de gheata, aduceam doua bucati si le punea bunica in racitor. Tineau rece pana a doua zi, dar se si topeau pana atunci. Era o gheata speciala care tinea destul de bine si mult timp
In compartimentul de gheata puneam si jumatate de pepene sa se raceasca repede. Ne asezam pe scaunele mici, in curte, luam felia de pepene si ne infigeam gura direct in miezul zemos si rece, intrecandu-ne cine arunca samburii mai departe. Dupa ce ne umflam burtile cu pepene, bunica imi punea matura-n mana sa curat partea cimentata de curte si sa o spal cu furtunul, ca altfel se adunau mustele......
Mai tineti minte cu ce ne aparam de muste?.....:))
................
Acum va las.....si maine e o zi.........
"Mai tineti minte cu ce ne aparam de muste?....."- cu celofane lipicioase lipite de tavan ? La asta v-ati gindit ?
Si mai erau si niste perdele de punga , taiate franjuri ... :stunned:
Da, bunica avea celofane lipicioase lipite de tavan.
Si la usa verandei in care dadea bucataria avea ceva de genul "perdele de punga, taiate franjuri".
In casa nu intra picior de musca. Avea cate un plici in fiecare camera. :D
flori , fete sau baieti... era un joc indragit de toti din gasca........sotron , filmele la cinematograf.....ce mult e de atunci , dar cata frumusete si inocenta. Ma intreb cati dintre copii nostrii au acest privilegiu?