Buna ziua! Am o problema ciudata referitoare la Asociatia de proprietari si RAJA , dupa cum am scris si in titlu. Toata istoria a inceput cand am cumparat o mansarda intr-un bloc de 4 etaje. Asta s-a intamplat in 22 oct 2007. Constructia fiind noua notarul nu a cerut la semnarea actelor o hartie de la Asocie cum ca apartamentul nu are datorii asa cum se face in cazul vanzarii de apartamente. La prima afisare a intretinerii am vazut pe lista ca datoare la intretinere societatea de la care am cumparat apartamentul cu suma de 900 RON si asa am mers in continuare. Dupa cate va luni bune (6-7 luni) administratora mi-a spus ca suma aia de plata este de fapt a noastra, cele 6 apartamente si garsoniere care suntem la ultimul nivel pentyru ca in contractul de vanare - cumparare scrie ca am preluat apartamentul cu tot cu datorii ( dar nu s-a deranjat nimeni sa ma anunte si pe mine) . Nu am fost informata oficial de nimic si in continuare dupa 2 ani de cand platesc intretinerea, datoria la intretinere apare pe numele societatii care a construit mansarda. Aceasta asociatie nu are un fond de reparatii, un fond de rulment....! Ieri am gasit un anunt in care suntem informati ca daca pana pe 24.08.2009 nu ne achitam datoriile mai mari de 2 luni la intretinere vom fi dati in judecata de RAJA si de Asociatia de proprietari. Mentionez ca eu personal nu am datorii la intretinere. Cum sa rezolv aceasta problema din punct de vedere juridic. Va rog mult dati-mi un raspuns pentru ca nu mai stiu ce sa fac. Nu ma mai pot gandi la altceva.
Mansardarile la blocuri sunt legale daca autoritatea publica locala, recte primaria, acorda autorizatia de construire! (A se vedea Legea nr.50/1991, republicata) In ceea ce priveste acea datorie de 900 lei va trebui sa o achitati daca asa s-a prevazut in contractul de vanzare-cumparare, adica odata cu apartamentul ati preluat si datoriile. In fapt, in sarcina cui era acea datorie de 900 de lei?
Daca veti fi chemata in judecata va trebui, in primul rand, sa scrieti o intampinare pt cererea facuta de asociatie (sau o reconventionala – adica, si dv ii chemati in judecata pt suma de 900 lei). La intampinare veti atasa copiile documentelor pe care le-ati primit in momentul cumpararii mansardei respective – daca in actele acelea nu se mentioneaza ca ar trebui sa fiti de acord sa achitati “datoriile”… unui apartament nou nu aveti ce plati. Aceasta daca in contractul de vanzare cumparare NU scrie ca preluati si datoriile! Daca scrie, e mai dificil, dar nu imposibil sa scapati de aceasta plata – veti avea nevoie de cineva care sa va sfatuiasca ce sa prezentati instantei si ce sa cereti (si, eventual, pe cine sa mai chemati in judecata)…
Daca acea teava a fost sparta in timpul lucrarilor de mansardare paguba este a locatarilor vechi (daca firma refuza sa isi asume paguba) – acestia si-au dat acordul pt ca blocul sa fie mansardat si nu au facut-o pe gratis (au beneficiat ei de ceva…). Iar dv, ca proprietar nou, nu aveti de ce plati datoriile altora – datorii aparute cand nu erati proprietar.
Muncitorii au spart teava, ei ar trebui sa plateasca… Daca datoria apare pe numele firmei care a construit pe aceia sa-i cheme in judecata asociatia…
Suma de 900 ar trebui sa fie impartita la toate cele 6 apartamente; in cel mai rau caz?
Retorica: de ce nu ati incercat sa lamuriti problema acelei sume cu… multe luni in urma? Prea putine “trec de la sine”. Si niciodata in asociatiile de blocatari!
Succes.
Eu va sugerez sa verificati la asociatie, cu administratorul valoarea totala, sa vedeti daca s-a facut corect repartizarea sumei pe proprietari . Daca este corect e mai convenabil sa platiti - eventual fara penalizari, asa cum s-a mai spus - decat sa va judecati . In proces daca aveti nevoie de avocat trebuie platit. Apoi instanta poate hotara , pe langa achitarea debitului si plata penalizarilor de intarziere, si obligarea la cheltuieli de judecata facute de asociatie si RAJA. In total suma se poate usor dubla. Incercati o discutie cu presedintele si poate reusiti sa faceti un angajament de plata esalonand sumele pe 6-12 luni fara penalizari.
buna ziua .. am si eu o problema.. de mai bine de 4 ani imi iasa apa in casa prin scurgerea de la baie. am apelat si la asociatia de locatari si mi s-a spus sa ii chemam pe cei de la apaprod sa desfunde ca ei nu pot face nimic. cei de la apaprod mi-au spus ca, conducta principala de canalizare apartine de bloc si implicit de asociatia de locatari. insa cei de la asociatie nu fac nimic. ce as putea face in privinta asta ?? are rost sa dau asociatia de locatari in judecata ? pentru ca din cate stiu eu ei au obligatia sa mentina bunul mers al instalatiilor din condominiu. asta pe langa locatarii blocului. mi-a spus un vecin ca a vorbit cu presedintele asociatiei si i-a spus in felul urmator.. sa mearga sa stranga bani de la fiecare apartament ca poata cei de la asociatie sa curete bine conductele de canalizare. intrebarea mea este.. noi pentru ce platim taxe comune si canalizare?? sa dam tot noi bani sa repare ei.. asa putem sa facem si singuri. i-am tot chemat pe cei de la apaprod si au desfundat dar e bataie de joc sa trebuiasca sa ii chemam odata la 2-3 luni sa desfunde. si banii tot din buzunarul nostru ii dam ca pe ceilalti nu ii intereseaza. sambata trecuta a iesit apa am stat 4 zile cu apa in casa pana au venit cei de la apaprod , acum iar..